Kamery zachytili ako Putin ovplyvňuje prezidentské voľby v Rusku

Samozrejme, že si robím srandu z médií hlavného prúdu, ale kľudne aj tento nadpis mohol byť na titulných stranách mnohých novín/stránok, alebo ako úvodná správa vo večerných správach v televízií. Mnohí na Západe by tomu aj verili (aj v rámci médií), lebo je pre nich nepredstaviteľné, aby pri cca 2/3 účasti získal jeden kandidát o niečo viac než 75% hlasov bez toho, aby daný kandidát nepodvádzal.

Prečo tomu neveria?

Stačí pozrieť na dve veci:

  • na účasť vo voľbách

  • na rozloženie výsledkov na Západe.

Čísla nepustia, hovoria samé za seba. Účasť okolo 50% (málokedy viac než 60%) a málokedy má 1 strana parlamentnú väčšinu t.j. formujú sa koalície často z 3-4 strán. Niečo podobné sa deje pri prezidentských voľbách resp. referende, kedy len málokedy získa jedna strana drvivú väčšinu.

Znamená to mnoho vecí, ale vypichnem len 2 súvisiace:

  • parlamentné strany resp. prezident vládnu voči vôli asi polovice voličov a veci sa presadzujú rovnako voči vôli polovice voličov;

  • spoločnosť je nejednotná a roztrieštená.

Tieto veci vyhovujú tak lokálnym/regionálnym elitám, ako aj globálnemu zákulisiu, lebo rozdeľuj a panuj žiaľ ešte funguje dobre. Príkladom je súčasný kabinet Merkelovej: široká koalícia t.j. vratká vláda po dlhých rokovania a prakticky bola dosadená do pozície kancléra, lebo jej strana vymenila celé vedenie (inými slovami elity dosadili vládu).

Čo viedlo k Putinovmu víťazstvu?

Okrem toho, že prostý ľud pochopil, že pracuje v jeho záujme boli to 2 hlavné veci:

  • časť ruských oligarchov pochopila, že na Západe s nimi urobia krátky proces;

  • Západ urobil z otravy toho ex-dvojitého agenta a dcéry taký hurhaj, že to vyburcovalo ruskú verejnosť.

Inými slovami urobili Putinovi kampaň a za to im Putin asi aj poďakoval (neskôr Britov a ostatných veľvyslancov pozvali na koberček a vysvetlili im ako sa veci majú a to v živom prenose pri ktorom sa britský veľvyslanec aj pod zem prepadol, a to napriek tomu, že sa toho odmietol zúčastniť).

Boli tieto voľby čisté?

Podľa OBSE áno a dokonca neveriacky zízali na to, aké bezpečnostné opatrenia boli zavedené na zachovanie čistoty volieb, ale to neznamená, že niekto nešiel podvodom voči Putinovi a neboli tu snahy o zdiskreditovanie čistoty volieb.

Dopady Putinovho zdrvujúceho víťazstva?

Putin bude môcť konať oveľa slobodnejšie ako doteraz konal, to je prvá vec.

Druhá vec je, že obrovské množstvo nakradnutého majetku sa vráti späť do Ruska (proces už je rozbehnutý a teraz len dostal ďalší impulz).

Tretia vec je, že sa budú diať veci pri ktorých aj ja budem neveriacky zízať.

S pozdravom

Oracle 911

5 thoughts on “Kamery zachytili ako Putin ovplyvňuje prezidentské voľby v Rusku

Pridaj komentár