Techniky odbúravania stresu

Dnes, ak ctený čitateľ dovolí, budeme sa spoločne dobrými radami venovať výsostne aktuálnej téme. A tu chcem požiadať komunitu na blogu o dodanie čo nakviac vlastných nápadov. Ide o pomov všetkým. Každý máme svoj vlastný život, ktorý žijeme. Pre jedných skončila plandemia, pre druhých začína vojna v izraeli, pre ďalšieho nekončí hrôza z migrantov, väčšine chodia vysoké faktúry a znižuje sa objem nákupného košíka. A to zanecháva stres v telách všetkých.


Preto Vás chcem požiadat, dať sem množstvo techník, možno aj s vysvetlením mechanizmu pôsobenia, ako začať v telách ľudí odbúravať stres. A znova vyčarovať Slnce v Srdiečku aj za upršaného rána.
Idete do toho so mnou, podľa známeho “Pomôž si Človeče, pán Boh ti pomôže”?

Joxov prispevok ku teme odbúravania, teda uzdravovania sa zo stresu nájde ctený čitateľ v dalšich riadkoch, ako aj TU.

Prvá technika je spojená so znižením tepu v tele.

Keď sa nadychujete dlho, bránica ide dole a srdce má viac miesta, teda sa trochu zväčší. Nervy v našom kardiovaskulárnom systéme zaznamenajú pokles tlaku krvi a mozog nariadi zvýšiť tep.

Opačne, keď vydychujeme dlho, mechanizmus je opačný, Srdce je trocha dlhsie stláčané a tým mozog zredukuje kvôli vyššiemu tlaku počet úderov, zvaných srdcový tep, teda, Človek sa upokojuje…..

Vedľajší efekt je aktivácia parasympatického nervového systému, teda začnú sa vám, ako pri pohľade na dobré jedlo, zbiehať slinky v ústach….

A upokojíte sa, teda začnete sa izdravovať zo stresovej reakcie. Skoro okamžite.



Druhou technikou spojenou s prvou je dvojitý nádych. ako ked človek plače a potom začne vzlykať. Vidíte, dokonca máme na ten fyziologický jav aj špeciálne slovo. Predkovia vedeli, že kto vzlyká, už sa upokojuje a preto tento jav aj pomenovali, lebo to bolo dôležité.

Dvojitý nádych, viď video dole, sice v angličtine ale popisuje tieto dve techniky,, a následne dlhý výdych. Okrem upokojenia sa roztvoria aj alveoly v pľúcach a človek sa dokáže rýchlejšie zbaviť CO2 a toxínov zo stresovej reakcie….

Sám som dlho nechápal, prečo prof. Neumyvakin a moji učitelia hovorili o dlhom výdychu, ako o ozdravnom procese po stresovej reakcii. nuž, viera v ro, že predkovia pochopili je dobrá, pochopenie je však ešte lepšie…

zdroj:

Buďte zdraví a blaho želám. A želám skoré ukončenie rokovaní o novej vláde pre záujmy Čelovekov na Slovensku, v skoré ukončenie konfliktov vo svete a naplnenie snov o Božom kraľovstve v nás. No prvý krok je, vytvorenie pokoja na Duši uzdravenim tela od stresu. Ako hovoril Ježiš:”Nebojte sa!”.

Teším sa na Vaše komentáre a techniky.

Jox

Jedno malé PS (post skriptum)

V Slovenskom jazyku sú dve porekadlá:

– vydýchnuť si po ťažkej práci

– nadýchnuť sa a urobiť prvý krok

Dávajú Vám, ctený čitateľ, nový význam?

44 thoughts on “Techniky odbúravania stresu

  1. 2x tak dlhý výdych ako nádych je overená metóda, používam.

    Inak, raz mi lekárka predpísala na pricviknutý nerv Neuromiltivit, čo je v podstate silnejšia verzia B-komplexu. Po mesiaci som si všimol, že som taký kľudnučný, jak už dávno nie…

    Ďalšie odbrúvanie stesu: dlhé prechádzky v lese alebo ťažšia fyzická námaha (práca v záhrade, betónovanie, fitko a pod.).

    Liked by 5 people

      • Pán je žartovník?

        Žiaľ, treba sa dopísať na zoznam. Prvých cca 100 miest má už podpísaných moja milovaná 😉 Tak na dva-tri roky dopredu…

        Prajem Ti veľa zdaru so stavbou Ti želám a ak máš príležitosť, skús sa pozrieť po niečom inom ako OBI. Ideálne v slovenskom vlastníctve.

        Liked by 2 people

        • si piš, ze pán je žartovník 🙂 kuk na TG, tam uvidíš 1.5 roka betonovania a vrtania sa v zemi a kopania do toho, comu u nas v dedine hovoríme ílobetón. 100% ilu s vlastnosťami 100% betónu.
          Kto este nevideľ večer kopanie s krompáčom, ako ked zváraš, teda čo dotyk, to.kopec iskier, neuverí. a popršané, s tťm môžeš lepiť tehly, jak s maltou 🙂 telocvičňa na zahrade, ako lusk a ufrflana zena, ze deti nemaju kde behať tak dlho

          Páči sa mi

  2. Dal som to na ksb-csr, dám to aj sem:
    James Nestor “Dych” – jedna z najkomplexnejších kníh o dýchaní. Vrelo odporúčam.
    Dopodrobna rozobraté z každej strany.
    Lekárskymi pokusmi aj na autorovi manifestovaný zhubný vplyv dýchania ústami na zdravie a životadárny vplyv dýchania nosom.
    Pozorný čitateľ si aj uvedomí, ako a prečo zomierali pacienti na pľúcnej ventilácii, ako ich zdravotníctvo zabíjalo.
    Je to autorova cesta od neduživého “schcipáka” zadúšajúceho sa v nočnom chrapote s mnohopočetnými apnoe, neschopného dýchať nosom k zdravému jedincovi skrze obnovu funkcií nosa. 10 rokov hľadania odpovedí a pokusov i konzultácií s lekármi, hĺbkovými potápačmi bez prístrojov, predstaviteľmi východných filozofií, jogínmi…
    Túto knihu som si vychutnal na dovolenke.
    Paradoxný záver: čím menej nádychov, tým lepší príjem kyslíka. Optimum: cca päť pokojných nádychov nosom za minútu.

    Liked by 7 people

    • Ono je to aj logické. Ak sa nadýchneš, dostaneš do pľúc kyslík. Ak ho rýchlo vydýchneš, tak pľúca nestihnú všetok kyslík vstrebať. Takže pomalým výdychom dávaš šancu pľúcam lepšie využiť ten kyslík, ktorý si nabral do pľúv.

      Možno si niekto povie. Ale pri rýchlejšom nádychu a výdychu máš v pľúcach neustále viac čerstvého kyslíku. No je tu aj psychosomatický efekt. Keď sme v strese, tak dýchame rýchlejšie a plytko. Keď sme v pohode, dýchame pomaly a hlbšie. A toto funguje aj presne naopak. Aký rytmus a hlbku dýchania zvolíme, tak aj telo sa pritom uvádza do pokoja alebo nepokoja (stresu).
      Takže hlboký nádych a pomalý výdych je pre telo blahodarný.

      PS: vďaka za tip na knihu.

      Liked by 3 people

      • To, koľko kyslíka sú pľúca/krv schopné prijať, nezávisí od množstva kyslíka vo vdychovanom vzduchu, ale od množstva CO2 prinášaného krvou do pľúc. A presnejšie od pomeru CO2 a O2. Ak tento pomer nie je, tak sa človek zadusí, aj keby doň pumpovali čistý kyslík.

        Páči sa mi

      • CO2 a O2 musia byť v pomere. Volá sa to parciálne tlaky. To či pľúca fungujú normálne sa dá odmerať na pulznom oxymetri, majú to na e-shopoch, taký lepší je Beurer. Ak je 97-99 %, aj v záťaži, tak prenos kyslíka je bezchybný. Telo má na oba plyny senzory, ktorými riadi frekvenciu dýchania. Zase je všetko o rovnováhe v tele. Kyseliny a zásady. pH tela je 7,2-7,4. Všetko sa riadi príjmom a výdajom. Príjem tekutín a jedlo. Výdaj dýchaním a močením a metabolizmom.
        Tie učenia jógy a iných vied o dýchaní si myslím sú o predýchaní tých častí pľúc, do ktorých normálne prúdi menej vzduchu, preto je potrebné ho zadržiavať nasilu. Ak však niekto zvýši rýchlosť dýchania, sa mu môže zatočiť hlava.
        Tento princíp zadržania dychu odporúčaný aj pre deti ak sa učia plávať, tak najprv by mali vedieť zadržať dych pod vodou napríklad 15-20 sekúnd, čo im dá dosť rezervy, aby pri plávaní, keď sa potopia, aby nezmätkovali a nenadýchli sa vody.
        Tieto regulačné mechanizmy sú u teplokrvných živočíchov podobné a dobre popísané.

        Liked by 1 person

        • Vďaka za podrobné vysvetlenie.
          Je inak zaujímavé, že dusík dokáže tieto regulačné mechanizmy CO2 a O2 obísť. Pre nejakým časom Dmitrij Konanychin vysvetľoval prípad havárie ruských stíhačiek, keď sa zistilo, že pilot náhle stratil vedomie a havaroval. Vtedy sa prišlo na to, že v nádržiach bolo veľa prebytočného dusíku. A dusík vraj funguje tak, že nevyvoláva pocity dusenia. Človek ho normálne dýcha akoby nič, len zrazu stratí vedomie v dôsledku hypoxie (nedostatku kyslíku). Asi preto má aj ten svoj názov.

          Páči sa mi

          • Dusik je nebezpečný najmä pri potápaní. Na to umierajú neskúsení potäpačí. Ak sa potopím,tak kazdý 1 meter pod vodou je tlak +1 atmosféra. Čím idem hlbšie do vody, hrudník vyvíja pri nádychu silu proti odporu (váhe) vody a pristroj púšťa do pľúc vzduch pod vyšším tlakom v závislosti od hĺbky ponoru. Dusík nie je metabolický plyn účastný na látkovej výmene, ale je 70% súčasťou vzduchu. Pri vyššom tlaku sa ho viacej v krvnej plazme a telesných tekutinách rozpúšťa asi ako CO2 v sóde. Ak sa clovek rýchlo vynorí z vrlkej hĺbky, tak mu zovrie krv a zomrie. Rieši sa to pomalým vynáraním za pomoci hodiniek.

            Páči sa mi

            • ano, trha to pluca a rychly vynor hodne moze boliet a stavi len 10m hlbka. Mimochodom, aky je tlak v 10 metroch, kto to vie? 🙂 to je zakladna otazka, kto nevie, moze mat papiere do viac, ako 10m ho nepustia 🙂

              Páči sa mi

              • V 10 metroch je tlak vody o 1 bar (atmosféru) väčší, než na hladine. A každých 10 metrov stúpa tlak o ďalšiu atmosféru. Takže v mariánskej priekope je tlak viac ako 1000 barov.
                Do 10 metrov sa dá potápať aj bez kurzu. Skúšal som v Egypte. Tam je naozaj na čo pozerať.

                Páči sa mi

  3. Môj osobný recept je príroda a zase príroda. Prechádzky a byť skrátka sám so sebou,so svojím ja. So svojimi myšlienkami, poprípade požiadať o pomoc svetelné bytosti.
    Práca na záhrade (pri kosení trávnika zabúdam na “celý svet”) je tiež fajn. Alebo chodím ku susedke po psíka a ideme sa prejsť. Možností je veľa. 😉

    Liked by 2 people

  4. Mne pre kludny zivot pomaha hlavne byt spokojny s tym co mam, tesit sa z kratkodobych malych cielov a malickosti. Namiesto riesenia draheho jedla si radsej kupim lacnu knihu z antikvariatu. Dobre je mat take zamestnanie, kde sice nezarobim az tak vela, ale chodim do roboty v podstate rad, lebo sa tesim na kolegov a mame kopec srandy v robote 🙂

    Liked by 6 people

    • Uvedomila som si to len nedávno,dva týždne to sú. Ako nesmierne nás rozdeľuje politika .V relatívne zohratej skupinke padlo slovo Masaryk a už bolo po harmónii.My,ktorí nie sme jeho obdivovatelia,povedané jemne,a proti nám sa okamžite naježili tí,ktotí ho obdivujú. Zmenili sme radšej rýchlo tému,ale pachuť v nás ostala. Vtedy som si povedala,že toto musím nejakým spôsobom zvládnuť bez emócií. Sme rozdeľovaní a to nie je v náš prospech. Na toto niečo vymyslime,nejaký dobrý šach-mat. Týka sa to samozrejme iba ľudí,nie mutácií.

      Páči sa mi

      • nie uplne pre tuto temu, ale… Na temu rozdelenie, predvojnove CSR, Slovaci vs Česi by som mal myslienku:

        “pozri sa o jednu uroven vyssie. Kto nas donutil/ dostal do situacue ked sa musime delit / hadat? Kto nas realne zradil…”

        mozno to tu tiez po moze

        Páči sa mi

  5. Pre tých čo sedia na zadku v kancli ako ja, je sport nezanedbateľná súčasť duševnej ocisty…napríklad u mna je to vedome behanie. Vtedy si uvedomujem svoju prítomnosť v prírode, hrám sa, že má nohy nesú a ja sa len veziem na “peskobuse”
    ak sa podari vedome dýchať je to príjemný bonus…
    Pripadne dlhsie ultratraily, resp. behanie po horách tzv. indiánskym behom(hore rýchla chôdza, dole zbehy, rovinky Klus) človek ako keby splynie s prírodou.
    Celkovo beh je človeku prirodzený…
    Akýkoľvek pohyb…

    Liked by 1 person

  6. Ešte dva tipy:

    1. Waldbaden – v doslovnom preklade kúpanie v lese. S kúpaním ale nemá nič spoločné. V Japonsku je to regulérna uznaná liečba – stavajú uprostred lesov lehátka z dreva, kde má človek aspoň hodinu dýchať všetko, čo vylučujú stromy – živicu, terpentinoidy atď. Majú preukázaný liečebný ůčinok.

    2. Vo fitku si spravte pokus – na konci cvičenia si dajte 10 min. na orbitreku, pri tempe max 100W. Námatkovo si kontolujte pulz, bude niekde nad 100. Poslednú minútu pridajte tempo, správne dýchajte a budete sa čudovať, ako tep klesne na 80 a aj menej.
    Keď som to videl prvýkrát, bol som celkom prekvapený, ale krátko nato som si aj odpovedal – dýchanie. A to ma zvyklo pichávať v boku pri dlhšom behu. To už je minulosť.

    Páči sa mi

  7. Kedysi som si položil otázku: Čoho prijímame najviac?
    Jedla cca 0,5 až 1,5 kg denne, vody cca 2,5 iitra a vzduchu?
    Pri dýchaní 12-16x za minútu cca 0,5 litra na 1 nádych, to znamená denne (hustota vzduchu je cca 1,25 kg/m3)
    12 vdychov x 1440 minút x 0,5litra = 8640 litrov vzduchu = 10,8 kg vzduchu
    16 vdychov x 1440 minút x 0,5litra = 11520 litrov vzduchu = 14,4 kg vzduchu
    Doporučujú nám striedmosť v jedení, s tým súhlasí každý. Dýchanie má byť cez nos, bránicou. Systémov dýchania je veľmi veľa napr. 2s nádych, 2s zadržanie, 2s výdych, 2s zadržanie, môžme zvýšiť na 4s, spojiť potom so srdečným rytmom alebo vykonať výdych a zadržať dýchanie, koľko vládzeme bez námahy. Všetky tieto cvičenia vedú k spomaleniu dýchania, čo je prospešné pre organizmus.
    Koľko vody piť, o tom sa diskusie oboch strán nevedú. Jedno je iste, ze mäkká voda = tvrdé cievy, a tvrdá voda = mäkké cievy.
    V roku 1998 bola udelená Nobelova cena za medicínu pre NO oxid dusnatý. https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1998/press-release/ . Škoda, že tu sa využil efekt NO hlavne v erekcii (známa modrá tabletka), namiesto informácie, že NO spôsobuje rozšírenie kapilár, lepší prietok krvi kapilárami. Viac NO sa tvorí práve pri spomenutom dýchaní. Teraz si neviem predstavit život, žeby som dýchal ústami. Nositeľ tejto Nobelovej ceny napísal knižku ÁNO NO, ale osobne ju nedoporučujem.
    Na poľskej wikipedii je informácia “Počas pandémie COVID-19 sa objavil názor, že vdychovanie vzduchu cez nos zlepšuje okysličovanie krvi a vďaka oxidu dusnatému produkovanému v nose pomáha v boji proti infekcii koronavírusu blokovaním jeho replikácie v pľúcach[6]. Uskutočnil sa výskum využitia inhalácie oxidu dusnatého na terapeutické účely u ľudí trpiacich COVID-19[7][8][9].
    STRES protiklad je KĽUD, POKOJ, POHODA. Skúsme napr. že táto situácia mi robí stres, zmeniť zaužívané zvyklosti a hlavne si povedať, svet sa nezrúti, ak sa ukľudním a oddýchnem si atď.
    Avsak na stres je najlepší oddych, príroda, koníček, milá spoločnosť, milý rozhovor, a niekedy aj pesnička, pre mňa napr. od XINDL X

    Týmto plníme aj zelenú agendu, kedže správnym dýchaním znižujeme CO2 až o 50%, ale o tom tí mudrlanti mlčia.
    V škole nás neučia pre život, veď nevieme správne behať, chodiť, sedieť atd. Sledujte ľudí okolo seba najlepšie pred nejakou obchodnou sieťou, čo majú ľudia v košíku, ako vyzerajú, ako sa pohybujú. Zamyslime sa nad tým, a pritom väčšina vecí ako to zmeniť je takých jednoduchých, len majú chybičku, že sa na nich nedá zarobiť. Len či je to naozaj chyba? A úplne na záver o ALKOHOLE sa vôbec nehovorí, že nie je na STRES, ze spôsobuje napr. METABOLICKÝ SYNDRÓM – LOBBY PRIEMYSLU je tu obrovské.

    Liked by 1 person

  8. Človek v bežnom živote môže vnímať stres z viacerých druhov nálad či emócii, ktoré sa naňho navalili nie len z okolitých reálii s ktorými sa stretáva, alebo aj zo spomienok na tie, ktoré sa odohrali v minulosti. Zväčša to môžu byť vlny zlosti, z nej vyplývajúcej agresie, ktoré môže vystriedať lstivosť spojená s egoizmom – ako prejsť niekomu cez rozum. Alebo tieto emócie vystúpia na povrch zo spomienok na životné situácie, s ktorými sme sa v živote stretli. Ani jedna z uvedených (a ďalších) emócii nepôsobí na život človeka blahodárne, ale naopak spôsobuje stresovú odpoveď nášho tela. Navyše po prekonaní takéhoto koktejlu emócí sa môžeme cítiť ako vyžmýkaná handra, úplne bez energie, akoby ju z nás niekto, alebo niečo vzalo.

    Ak sa do takejto situácie dostaneme, priznajme si na rovinu. Kto z nás netrénovaných si v takom stave dokáže spomenúť na to, že sa má tak alebo onak nadychovať, či vydychovať. Skúste rozčertenej manželke s valčekom na cesto v jednej a s tĺčikom na mäso v druhej povedať, nech sa ide poprechádzať do lesa, alebo nech ide rúbať drevo. Myslím, že v dnešnom stave bežnej populácie to nezapôsobí tak, ako si to mediátor môže, či chce predstavovať.

    Tak ako svaly, tak aj reakcie na tieto stresové situácie, či len predstavy našej mysle, sa dajú natrénovať. Nie je to však zo dňa na deň, že si prečítam článok a už si budem myslieť, že som na všetko pripravený. Chvíľu to trvá … ale dá sa to. Sú na to meditačné techniky, alebo ak chcete aj schopnosti hlbokých motlitieb.

    V skratke – ak sa človek do stresovej situácie dostal či už prostredníctvom reálneho deja v jeho živote, alebo živou spomienkou na takúto situáciu, je vhodné všetko vnímať ako vonkajší pozorovateľ. Proste sa od seba “odosobniť” a pozerať sa na prebiehajúci dej zvonka a vnímať a pozorovať aj to, čo sa deje a aké procesy prebiehajú v mojom tele. Napr. ako mi stúpa tep, triaška rúk či inej časti tela, návaly tepla či chladu a pod.
    Zaujímavé je, že ak máme za sebou už aký-taký tréning, dokážeme rozpoznať pocity zapríčiňujúce stres ešte pred tým, ako príde reálne viditeľná, či vnímateľná príčina. Na prichádzajúcu situáciu sa vieme navnímať vopred, vycítiť ju ešte predtým, ako má reálnu príčinu vzniknúť. A práve to je ten vhodný moment, kedy je potrebné sa ukľudniť, akoby vojsť do seba a zamerať/nasmerovať všetku svoju pozornosť do oblasti slnečnej pletene – plexus solaris.
    Ak sa nám to podarí, ak túto techniku zvládneme správne, objavíme ďalší pozitívny efekt. Na rozdiel od obrovskej straty energie pocítime naopak jej príval. Niečo čo sme nemali predtým a čo sa “zrazu” objavilo navyše. Môžeme to prirovnať aj k známemu: ” Pomôž si sám, aj Pán Boh ti pomôže!”

    P.S. Akékoľvek voľby a všetko čo počas nich i po nich nasleduje už sledujem s “kľudom angličana” … ako vonkajší pozorovateľ 😉

    Páči sa mi

    • Výborne. Takze po precitani clanku voci manzelke s valcekom to nikdy nedáte, nejake to dychanie….
      Ale proste sa od “seba odosobnit” to zvládne každý.
      Nie rogoslavič, prave ak človek si dokáže spomenúť aspoň na jednu z horeuvedených techník a začne trénovať toto pri stresovej situácii, kde je jasne popísaný aj mechanizmus, hlavne pre niekoho, kto má.prpblém s vierou v informácie z minulosti a musí mať veci dokázané.
      Vašu techniku nie som schopný bez bližšieho dovysvetlenia preniesť cez test babkou.
      Test babkou spočíva v jednoduchom vysvwtlení inštrukcií tak, aby ich pochopila a dokázala vykonať babka mojich detí a pochopila ich vez problémov…

      Ked budes vydychovať, kvoli tlaku v srdci sposobenym tlakom branice srdce znizi tep a tym sa xlovek upokoji je jedna veta, po ktorej babka mojich deti zacne automaticky dychat pomaly, lebo jej to zmysel dá.
      a spomenie si na to aj v strese.

      A teraz Vy, vysvetlite babke obraz odosobnenia sa a analýzy procesov v tele, hlavne v stave, ked telo vypína lavu hemisferu…
      Ak sa mylim, prosim popiste svoju technologiu inak, aby bola zozumitelna a nie dlhsi komentar bez obrazoveho vysvetlenia, ako to ma vlastne clovek dosiahnuť

      Liked by 1 person

      • Hmmmm, …
        Nechcel som svojim príspevkom vyvolať … takúto (expresívnu?) reakciu. Ospravedlňujem sa.
        Môj príspevok nebol o negácii vyššie popísaných techník. Možno to tam nebolo pre každého úplne jasne napísané, ale dôležité by malo byť myslím naučiť sa VOPRED danú techniku, nacvičiť sa ju. V podstate to napísal každý prispievateľ – ale iba medzi riadkami. Akonáhle začnem niečo nacvičovať, sustredím na to svoju pozornosť a zbytočné deštruktívne myšlienky tým odstránim. To je princíp meditácie, ale i motlidby.
        Čo sa týka “testu babkou” v tychto situáciách – mali by sme sa naučiť učiť práve od starších ľudí s ich životnými skúsenosťami, pretože mnohí z nich sú v zvládaní stresu ďaleko vpredu pred nami – mladšími. Asi už zistili, že ak nejde o život, ide o …
        Prajem krásny a úspešný začiatok pracovného týždňa.

        Páči sa mi

    • Takto “prácu” so stresom vnímam aj ja: odosobniť sa, pozorovať sa zvonka. Uvedomiť si naplno prítomný okamih… Takto dokážeme odhaliť vlastné ego ktoré je v drvivej väčšine zodpovedné za všetko…

      Páči sa mi

        • Trochu si ma touto otázkou vystresoval 🙂
          Uvedomil som si, že stres je predovšetkým reakcia tela, a teda dostať sa do stavu kedy sa dá pozorovať, sústrediť na okamih atď sa dá jedine so skľudneným telom, čo sa dá dosiahnúť napr. spomínaným dýchaním.
          To čo popisujem vyššie je vlastne predchádzanie stresu.
          Kruh sa uzavrel…

          Páči sa mi

          • Ako môže vystresovať otázka na objasnenie? veď to je krásny pocit, že niekto chce vedieť viac.
            Ako sa da dostať do toho stavu popisovaneho hore? Je na to nejaky spôsob?

            Páči sa mi

            • 1. Nuž, možno sa ozvalo moje ego (pocit ohrozenia – obava z reakcie na odpoveď…) 🙂
              2. Inšpirácie som k získal tu: Don Miguel Ruiz: Hlas poznania, Piata dohoda, Tri otázky. Eckart Tolle: Sila prítomného okamihu.
              Ten stav podľa mňa znamená objaviť svoje ego (hlas poznania, myseľ), dohodnúť sa s ním tak,
              aby slúžilo a nie panovalo… Je to oblasť ktorú stále objavujem.

              Páči sa mi

                • Milý Jox. Ešte som to nespravil napriamo v svojich predošlých príspevkoch, ale aj ja som vlastne s nimi (príspevkami) chcel vyjadriť svoju vďačnosť za túto tému. V tejto dobe “konca časov” je pre nás naozaj veľmi dôležitá. Pre každého jedného z nás.
                  Už v svojom prvom príspevku som techniku popísal myslím dostatočne podrobne. Niektorí ju pochopili okamžite. Pomôžem si teraz citátom:
                  “Mnohé veci sú nám nepochopiteľné nie preto, že náš rozum je slabý, ale preto, že ich podstata nezapadá do okruhu nám známych pojmov.”
                  V tejto téme to platí absolutne rovnako, ako aj vyplynulo zo všetkých tu zverejnených príspevkov. Tak ako na štúdium KSB neplatí test babkou, neplatí to ani tu. Na to nestačí praktické (vy)skúšanie krátkeho návodu, ale mu musí predchádzať štúdium mnohých zdrojov, medzi nimi aj hrubých kníh. Niektoré tu odporučil legolas a môžem ich odporučiť tiež. Keď toho preštudujeme viac zistíme, že akoby boli autori inšpirovaní z jednoho zdroja. V každej knihe však nájdeme iný “nový pojem” ktorý sa nám tým pádom stane známym, známou podstatou veci študovanej problematiky a tým ich aj môžeme – hlbšie pochopiť celú mozajku. Prepáč, nebudem v tomto priestore písať ďalšie moje zdroje. Však vieš, že len za ich spomenutie boli moje príspevky na ksb.csr presunuté do “bútľavej vŕby” a následne úplne znemožnené ich uverejňovanie.
                  Mimochodom, to že existuje prenos (emocionálnej) energie vloženej aj do takého nosiča, ako je obyčajný text a že sa dá vnímavým jedincom precítiť, dakázal nepriamo aj legolas, keď pocítil “stres” po prečítaní odpovede na svoj príspevok. To je to, o čom som písal a to je ten moment, keď je vhodné nasmerovať svoju pozornosť na slnečnú pleteň.
                  Ako vraví MIG – nevzdávaj to!
                  Sme vlastníkmi obrovskej sily, pomocou ktorej niektoré matky ako napr. Air dokážu prevziať zodpovednosť za zdravie svojich potomkov do vlastných rúk – ĎAKUJEM za zverejnenie Air!
                  Máme sa čo učiť.
                  Veľa zdaru.
                  VŠETKÝM!

                  Liked by 1 person

    • Nevzdávaj to. Určite cvičením a opakovaním to pôjde. Problémom je, že väčšina ľudí nevie hospodáriť s časom. Denne mali by sme napr. správne dýchať, cvičiť fyzicky, cvičiť oči, meditovať. T.z. mať cca 1,5 hodiny čas len pre seba, veľa vecí sa dá skĺbiť napr. v rámci prechádzky v prírode, ale aj tak to vyžaduje disciplínu.

      Liked by 2 people

  9. Zdravím Ťa Jox, aj všetkých ctených čiťateľov, a veľká vďaka za túto tému, pretože v poslednej dobe je tých informácií z každej strany už ozaj priveľa a je jedno, či pozitívnych, či negatívnych, je dôležité “zostať v strede”. “Mudruje” sa mi, viem, nie vždy sa mi to darí, a hoci sa meditáciám venujem dlho, dnešná doba je fakt blázinec.
    V prípade choroby, bolesti, napätia v ktoromkoľvek mieste v tele, využívam bráničné dýchanie (v stoji, v sede, v ľahu – je jedno). Mnohí isto poznáte bránicu (nachádza sa v oblasti posledných 2 párov rebier, plochý sval, ktorý predeľuje naše telo na spodnú a vrchnúť časť). Hovorím to zjednodušene, nerada používam ťažkú terminológiu… Nádychom rozťahujem spodné rebrá nielen smerom dopredu, ale aj do strán – do bokov, vzadu – na chrbtici, ideálne je mať zatvorené oči, vnímať (toto slovo nerada používam kvôli p-rezidentke, veď vieme…), pozorovať pohyby hrudníka. Prí výdychu vťahujem posledné 2 rebrá dnu – do brušnej dutiny, smerom ku chrbtici. Dýchanie je pomalé, jemné, aby to bolo pre mňa príjemné, počúvam svoje telo – ak sme chorí, tomu stavu to treba prispôsobiť. Cez bránicu prechádza totiž “blúdivý nerv” – Nervus vagus (popri našej chrbtici, až do mozgu, jeho vetvy prechádzajú do všetkých našich orgánov), a tým, že vykonávam pohyb bránicou (hore, dolu), stimulujem tento nerv a má to doslova ozdravujúce účinky pre celé telo do hĺbky…často využívam vizualizáciu, predstavím si, ako sa mi bránica pohybuje, a ako sa mi nerv rozžiari po všetkých jeho vetvách, až v mozgu.
    Darí sa mi takto veľmi rýchlo zbaviť sa spomínaných poťiaží, napätie do pár sekúnd je preč, bolesť hlavy podobne, chrípku vyležím s touto meditáciou za deň, môj 6-ročný chlapček, keď trpel dýchavičnosťou, sa nám spolu podarilo jeho saturáciu 92, zdvihnúť do 2 hodín na 97. Pre mňa je to taký malý zázrak…
    dych je základom nášho bytia – naša podstata, iba ju naplno využiť, v jednoduchosti je krása…
    prepáčte to rozpísanie sa, ale Jox, Tvoju tému beriem, ako indíciu, ďakujem Ti!

    Páči sa mi

  10. Základ je byť bohatý. T.j. byť spokojný s tým, čo mám a nepotrebovať viac. A ďakovať Bohu za to. Prosiť vieme, treba sa naučiť aj ďakovať.
    Na Harwarde robili výskum životnej spokojnosti – trvalo to cca 70rokov. Dospeli k tomu, že čím má človek kvalitnejšie dlhodobé vzťahy, tým je spokojnejší. Na majetku nezáleží. Takže rodina, deti, spoločenstvo-
    Otec Marián Kuffa odporúča, že si máme upratať svoju špajzu – na vrchnú poličku dať Boha, potom manžel/manželka, potom deti, rodičia. Až potom ostatní.
    To nebojte sa je v Biblii napísané nielen raz, ale vraj až 365x.
    Mne pomáha ruženec – na 20minút mám zabezpečené, že moje myšlienky sa sústredia celkom inde. Mimochodom, bolo povedané, že ruženec je mocnejší ako atómová zbraň.
    Ak odporúčať knihu, ako prekonať aj najhoršiu krízu, tak táto útla knižka, povinné čítanie:
    https://www.zachej.sk/produkt/35488/napriek-vsetkemu-povedat-zivotu-ano/

    Páči sa mi

Pridaj komentár