Mexická fiesta

Apropos tohto článku je video, ktorý zverejnil Kanaďan Chris Sky na svojom Twitterovom účte, a ktorý som pre istotu stiahol, keby to dajaký cenzor EU rozhodol zmazať:

On v podstate tomto videu hovorí, že maloobchodný predaj v Mexiku začal preferovať mexické peso pred US, kým v predchádzajúcich rokoch a desaťročiach Mexičania prosili aby cudzinec platil v US$.

Keď k tomu pridáme tieto veci:

tak priemerný Mexičan pochopil niečo, čo priemerný Západniar nie: US$ končí. Lenže tu veci nekončia, lebo viac než 1000 amerických bánk má problémy a dlžníci študentských pôžičiek prestávali platiť aj federálne garantované študentské pôžičky po tom, čo skončilo obdobie kedy nemuseli splácať splátky týchto pôžičiek. Podstatné je, že 40% dlžníkov nespláca dlhy a pri súčasnej americkej ekonomike a inflácií bude toho aj viac.

Prečo je to dôležité?

Pointa je, že sa opakuje situácia s Mortgage Backed Securities (MBS) z 2007/2008 len na federálnej úrovni. Vysvetlím to tak, aby to pochopili aj tí, ktorí nie sú vôbec obraze obraze alebo sú politrukom v Sorosových mimovládkach a korporátnych médiách, transgender lesbičkou v PS či politrukom z ktovie-kým platených akože alternatívnych médií: na základe týchto pôžičiek boli vydané aj americké štátne dlhopisy, ktoré kvôli neplateniu dlžníkov, bezbrehému tlačeniu US$, politiky Washingtonu a Číny už nikto nechce v zahraničí a to znamená umelé vytváranie dopytu buď cez rôzne deriváty alebo cez tretie strany v britských a amerických daňových rajoch, ktorý je de facto speňažením dlhu cez Exchange Stabilization Fund (Devízový stabilizačný fond) a programami FED-u ako reverse-repo (umožňuje funkciu derivátovej mašinérie). Skratka buď ste zahraničným držiteľom prakticky bezcenného papiera a zároveň hlupákom, ktorý platí za obžerstvo Bidenovho cirkusu alebo sa tých dlhopisov v tichosti zbavíte a vymeníte za skutočné aktívum napr. zlato a nehnuteľnosti (čínske fondy). Najhoršie na tom celom z pohľadu amerického občana je to, že americká ekonomika je na tom tak mizerne, že daňové príjmy nestačia kryť ani splátky dlhu federálnej vlády s tým, že speňažením dlhu vo vnútri USA naberá prepad hodnoty US$ a deštrukcia ekonomiky ešte vyššie obrátky. Čo v konečnom dôsledku pre US$ skončí nielen stratou štatútu rezervnej meny, ale aj hyperinfláciou na domácej fronte.

Máme €, takže sme v suchu nie?

Nie tak celkom lebo európsky bankový systém a európska ekonomika celkovo na tom kvôli proti-ruským sankciám a ruským odpovediam nie je na to oveľa lepšie, ako tá americká. To je prvá vec.

Druhá vec je, že americké a eurodolárové dlhopisy (európske dlhopisy vydané v US$, ktoré podľa všetkého Janet Yellen nebude speňažovať) tvoria základ aj pre € a ako svet mohol presvedčiť na prípade Japonska, ktorý predával americké dlhopisy, ktoré tvorili základy Yenu ak Európania predajú americké dlhopisy, tak € prepadne. A Európania budú musieť predať americké dlhopisy.

Čo to bude znamenať v praxi?

Mimovládkári, politrukovia a podobná háveď budú musieť nájsť poctivý zdroj príjmu založenej na skutočnej práci ak to dokážu, lebo zahraničné príjmy spolu s domácimi vyschnú a úspory, držané hlavne v US$ sa stanú bezcennými. To je prvá vec.

Druhá oveľa závažnejšia vec je, že štáty sa buď vrátia k zlatom podloženým menám alebo sa budú trápiť s prakticky bezcenným € s tým, že cryptomeny a drahé kovy sa stanú legitímnym platidlom.

S pozdravom

Oracle 911

Výzva: prosím začnite čítať knihy o riadení spoločnosti (je to fuk s ktorými začnete), ktoré môžete zakúpiť aj u vydavateľstva Torden v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Príspevok na chod: Finančne môžete prispieť tu.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

15 thoughts on “Mexická fiesta

  1. Europa na tom moze byt lepsie. Ak sa US ponori do vlastnych, domacich problemov a USD strati svoje postavenie, stratia aj paky na Europu, akurat tu ostatne velke mnozstvo bezprizornych “agentov”. Otvori sa okno prilezitosti pre celkovu zmenu koncepcie, smerovania EU.

    Liked by 2 people

    • povedal by som, že € v súčasnosti je na tom rovnako ako dolár. Problém je kombinácia dlhov (za akým účelom a podmienok boli brané) a reálneho stavu ekonomiky.

      EÚ sa v súčasnej situácii, pri súčasných politikoch a občanoch, ktorí ešte nie celkom pochopili reálny stav vecí, nemá šancu sa udržať.

      Liked by 2 people

  2. Systém študentských pôžičok v USA je obludný. Študentovi nedajú jednu pôžičku na celé štúdium, ale mix 5-7 rôznych pôžičiek s rôznymi ročnými úrokmi od cca 3-5 po 10-15 percent s rôznymi podmienkami platenia. Čiže podvodné praktiky, ktorých cieľom je doživotná nesplatiteľná dlžoba.

    Liked by 1 person

    • ten system je velmi spravny, pretoze gro tych univerzit su len predrazene indoktrinacne strediska. Mat dieta v US, poslem ho na priemyslovku a po piatich rokoch ktore by stravil na univerzite bude bez dlhov a bude si moct otvorit vlastny biznis. A tu ho budem smerovat podobne, uz len z dovodu aby nestracal cas.

      Liked by 3 people

        • ano, ale aj oni uz vidia realitu. Nie kazdy moze pracovat v IT a tiez nie kazdy v tom vynikne, takze taky elektrikar ci monter si zarobi podobne peniaze. A ked 5 rokov namiesto studia pracuje a nabera skusenosti, tak bude na uplne inej startovacej ciare ako jeho spoluziaci ktory isli na univerzitu. Nebude mat v hlave nasrane, bude nieco vediet a nebude mat dlhy.

          Asi by to bolo dobre aj rozlisovat, vzdelanie pre vzdelanie to je akademia. To su vsetky tie “zmysluplne” tezy diplomovych prac ako sa teraz objavuju na nete z FF UK. Byt v Amerike a za nieco taketo sa zadlzit na 20 rokov? To je trest a zasluzeny.

          Takze ak ma niekto talent na spickovu univerzitu, mal by dostat stipko a nech tam ide. Kto je ale Average Joe, tak ten by na to nemal ani pomysliet.

          Liked by 4 people

          • A tu chcel by som upozorniť na zaujímavý trend, americké korporácie prestali brať zreteľ na vysokoškolské tituly a hľadajú ľudí, ktorí majú buď praktické skúsenosti alebo certifikácie. Dôvod je prostý, tituly z amerických vysokých škôl sú už prakticky bezcenné lebo sú to zväčša veci ako “gender studies” s tým, že AI zvláda tie veci, ktoré absolventi týchto škôl robili t.j. začalo sa masívne prepúšťanie…

            Liked by 2 people

            • Ešte by som k tomu rozlíšil, že o akú univerzitu sa jedna…
              Strojárina, chémia, elektro, stavbárina (STU) majú svoj význam aj keď prax je prax…
              Mna napr MTF naučila princípy vyrobenia čohokoľvek. Nucila ma vedieť čo kolvek naštudovať…človek to možno vie aj sam so selskym rozumom, ale technické školy podľa mna majú význam…
              Aj keď najviac mi dala prax v nástrojárni😉

              Liked by 6 people

        • “Nemas vysoku skolu, ses nikdo” jeste platilo mozna pred 15-20 lety, dnes je vysoka skola s dluhem za studia spise pritezi ..

          Dnes je mnoho remeslnych praci mnohdy lepe placeno, nez prace pro lidi s vysokoskolskym vzdelanim. Sikovny remeslnik,ktery si navic udela treba stavarskou licenci (na to nepotrebuje universitu) vydelava nekolikanasobne vic, nez clovek s universitnim diplomem, a neni zatizeny pujckou.
          https://www.zerohedge.com/personal-finance/entry-level-jobs-pay-six-figures-gritty-part-america#comment-stream

          Liked by 3 people

  3. Tohle je vynikajici clanek Ori, a jsem mile prekvapen, ze jsi zminil ESF (Exchange Stabilization Fund),ktery FED pouziva ,ale moc se o nem nemluvi. Obcas o tom mluvi Dr. Jim Willie
    Dale si dovolim te doplnit, ze opakujici se situace s MBS z 2007-2008, je dnes rozsirena o CMBS (comercial MBS) coz je jeste vetsi sektor nez samotne MBS. A to povede v USA k velkemu propousteni lidi, vlastne uz to zapocalo loni. I mnoho bank uz propustilo desitky tisic lidi a zavrelo se stovky pobocek. Letos se ocekava zrychleni tohoto procesu.

    To video je fakt bomba, a zacina se mi plne rysovat scenar, kdy ten plot na mexicke hranici bude za par let spise chranit Mexiko pred zdivocelymi bandami, nez USA pred migranty, i kdyz to ted v tuto chvili jeste nevypada.

    V tom ESF ma byt udajne 15-20 bilionu $, ktere FED nashromazdil za desitky let z globalnich transakci s ropou. A ten zminovany Dr.Willie zminoval ,ze lide za Bidenem by velice radi ty penize z tohoto fondu vyuzili, aby mohli pokracovat v tomto divadle,ale nemohou. Protoze ani samotny FED nemuze ty penize pouzit plne. Abytotiz Fed ty penize rychle nevyplitval, museji snizit urokove sazby. Ale kdyz zacnou ted snizovat urokove sazby, oslabi to $. Pokud nechteji slaby $, museji zvysovat urokove sazby, prakticky jsou uz v háji a nemaji zadny nastroj jak ten proces zastavit.

    Jinak plne s celym s tvym clankem souhlasim. Soucasny US dluh se zvysuje uz rychlosti 1 bilion kazdych 5-6 mesicu. Ve 2000 meli dluh 11 bilionu, vcera to prekrocilo 34 bilionu a zrychluje se to. Jen na tento rok 2024 potrebuje americka vlada rekordnich 7 bilionu, aby pokryla vsechny pohledavky. A kazdemu kdo pouziva mozek musi jiz ted byt jasne, ze jedniny zpusob je ty penize natisknout.
    Zajimy trend je, ze se zvysila tezba ropy v USA, ale na pumpach to neni nejak zvlast citit. Takze bud museji vykryt chybejici dodavky z predniho vychodu, nebo (jak zminil Dr. Willie) zacina USA uz platit za zbozi nekterym zemim ropou, protoze uz o jejich $ statni dluhopisy neni zajem. Mimochodem, 5 lete dluhopisy vydavane v 2018 dovrsili uz dobu splatnosti ….

    A zlato ? Čina uz navzdy opustila londynskou LBMA ..

    Liked by 2 people

Pridaj komentár