Kto bude teraz jódlovať?

Keď som sa dopočul správu, ktorá sa stala inšpiráciou pre tento článok, tak som si spomenul na jeden fúzatý vtip o švajčiarskom vynálezcovi zipsu, zacviknutom prirodzení a jódlovaní. Teda inšpiráciou tohto článku je správa, že Slovensko po dlhej dobe namiesto dlhopisov denominovaných len v € sa vydávajú aj dlhopisy denominované vo švajčiarskom franku. Logicky sa vynára otázka:

Prečo?

Možnou odpoveďou je, že má nižšie úroky v porovnaní s € dlhopismi a signalizuje to, že „Slovenská republika si udržiava na finančnom trhu veľmi dobrý kredit a investori považujú zámery vlády na ozdravenie verejných financií za dôveryhodné“, čo je dobrá vysvetlenie pre dav a určite to bolo aj jedným z faktorov pri rozhodovaní, ale stretnutie vo Švajčiarsku príslušných pohlavárov a výhradná emisia vo forme švajčiarskej verejnej ponuky hovorí o niečom inom (zdroj). Dôvod, prečo to hovorím, je ukrytý v nedávnom exkluzívnom rozhovore, ktorý dal JOJke, kde Robert Fico spomenul nielen to, že EU by sa mala vrátiť k tomu, že je to pôvodne mierový projekt, aby znova bola prosperujúca, ale aj to, že Európa je zdrojovo vyčerpaná (spomínal to v spojení návštevy Číny a zháňaní investícií na rekonštrukciu našej teraz zanedbanej infraštruktúry).

Čo to znamená?

Napriek pro-európskej rétorike, ktorá je v porovnaní s predchádzajúcimi volebnými obdobiami menej vypuklá, Fico v tom rozhovore pre JOJ de facto bez prílišných fanfár pochoval EU tak finančne a ekonomicky, ako aj politicky. Toto znamená, že EU voľby sú skôr sondou do slovenskej spoločnosti a politickou formalitou, než skutočnými voľbami, ktorá určí ďalšie smerovanie Európy.

Ďalšou vecou je, že keď si toto uvedomuje Fico, tak si to uvedomuje tiež Orbán, ako aj veľkí hráči (nedávne vyjadrenie Zacharovej o tom, že EU je mŕtve). Otázkou zostáva, že kto a po akej udalosti oficiálne pochová EU tak v politickom, ako aj v ekonomickom a finančnom zmysle, lebo táto mŕtvola už poriadne zapácha.

Poslednou vecou je, že emisia štátnych dlhopisov vo švajčiarskom franku, ktorú Slovensko urobilo vyslovene len vo Švajčiarsku vo forme verejnej ponuky, je nielen záplata na prechodné obdobie, kým získame naspäť zlato z Londýna, ale celá záležitosť sa deje s podporou a možno aj na popud globálneho zákulisia t.j. GP.

A čo teraz?

Pripravme sa na náhlu zmenu rétoriky Smeru a smerovania Slovenska, lebo súčasné relatívne kľudné obdobie nesie všetky znaky prípravy práve na toto. Ostatne to je aj dôvod, prečo sa Fico neobúva na verejnosti do Druckera a Dolinkovej, lebo v súčasnej dobe by to znamenalo roztržky s koaličným partnerom a otvorenú vojnu s Pentou, a tiež prečo JUDr. Žilinka nezačal trestné stihanie proti „podarenej“ aktivistke z Pezinka a ostatnej škodnej, a zároveň je to aj dôvod, prečo sa chystá kópia amerického zákona o zahraničných agentoch a prečo sa dáva do poriadku RTVS.

Ďalšou vecou je, že ak nastane takáto náhla zmena rétoriky, tak to nutne spôsobí nielen prekreslenie politickej mapy Slovenska, ale aj nutnosť usporiadania nových volieb do NR SR a reorganizáciu celého štátu. To bude znamenať signál, že na Slovensku zanikne tá skrytá koloniálna správa, ktorú tu sme mali cca 30 rokov.

S pozdravom

Oracle 911

Výzva: prosím začnite čítať knihy o riadení spoločnosti (je to fuk s ktorými začnete), ktoré môžete zakúpiť aj u vydavateľstva Torden v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Príspevok na chod: Finančne môžete prispieť tu.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

15 thoughts on “Kto bude teraz jódlovať?

  1. a daj si k tomu ešte aj plán presmerovania peňazí v 2. pilieri zo západnÿch kapitálových trhov na investície do domácich projektov a je ti jasné, čo sa chystá vo svete a u nás. Fico koná v predstihu.

    Preto ma plány ECB ohľadom digitálneho eura nezaujímajú – je to agenda, ktorá sa nás týkať nebude.

    Liked by 13 people

  2. O tej 30 rocnej kolonialnej sprave podal vcera zaujimave svedectvo Pavel Kapusta u DKX – ako si v 1997 americky velvyslanec pozval Meciara – ten tam poslal Husku s Cuperom. Na stretnuti im americky velvyslanec dal zoznam slovenskych strategickych podnikov aj s preferovanymi novymi majitelmi s tym, ze ak toto zabezpecia, USA podpori HZDS. Meciar na to reagoval slovami “Toto je koniec Slovenska”. V 1998 Meciar vlby prehral a Miki s Miklosom zabezpecili realizaciu “zoznamu”…

    Liked by 6 people

    • Mečiar v roku 1998 voľby vyhral, ale nemal dosť percent na to, aby mohol aj vládnuť.
      Všetci sa vtedy proti nemu spikli, obvzlášť Peter Weiss (“Iškariotský”) bol veľmi agresívny.
      Neskôr sa politicky prepadol so stranou SDĽ do nenávratna, ale svojích “30 strieborných” si šiel užiť za odmenu ako Ambasador do Prahy.

      Liked by 4 people

  3. Je pozoruhodné, pokiaľ mi to samozrejme neuniklo, že nepočuť žiaden kvikot od našej opozície a ani z EÚ v súvislosti s pripravovanou cestou Fica do Číny.

    A o EÚ sa dosť nemotorne a tým aj nedôveryhodne začal vyjadrovať aj Macron-ik.

    Liked by 2 people

  4. Srdečná vďaka, Oracle, za skvelý článok, aj Vám, milí priatelia, za Vaše komentáre. Tiež som sa zamyslel, podobne ako Neo, nad tými slovami na konci článku o 30-ročnej ére Slovenska v postavení kolónie. Obdobie Vladimíra Mečiara vo funkcii premiéra SR do r. 1998 považujem za éru suverénnej SR alebo prinajmenšom ako éru vážneho a v mnohom aj úspešného (samozrejme, aj s chybami, ale stále výrazne prevažovali klady nad zápormi) pokusu o vybudovanie suverénnej SR, a to v takej miere, ako to umožňovali podmienky (veľkosť štátu podľa počtu obyvateľov, zdrojová základňa, sebestačnosť, miera otvorenosti našej ekonomiky a jej zapojenia do medzinárodného obchodu atď.). Táto éra bola, žiaľ, prerušená volebným rozhodnutím v r. 1998 a aj v rokoch 2002, 2010, 2020 a všetkými krokmi vlád, ktoré vzišli z uvedených volieb. Aj pri početných debatách so svojimi známymi obdivujem, ako sa náš dobrý národ prebúdza, ako zvlášť v posledných rokoch zmúdrel a svojimi poslednými volebnými počinmi – rozhodnutiami preukazuje snahu o dobro, odmietnutie fašizmu, vojny, protiľudských ideológií. Celé dianie posledného obdobia a ako je aj načrtnuté v článku, vzbudzuje vo mne veľké nádeje, že sme na prahu niečoho oveľa lepšieho a ľudskejšieho, ako bolo doteraz v našej histórii. V súvislosti so uvedenou pravdepodobnosťou usporiadania nových volieb pripomínam, že si spomínam, že to tu už niekto nedávno raz v komentári predpovedal, že po dvoch rokoch od r. 2023 príde taká radikálna zmena v našej spoločnosti, ktorá vyvolá potrebu usporiadania nových parl. volieb.

    Liked by 5 people

  5. Spätné upozornenie: VIDEO: Ako Fico pochoval EU finančne, ekonomicky aj politicky, ako sú eurovoľby prieskumnou sondou do nálad v spoločnosti a ako si žijeme relatívne kľudné obdobie pred búrkou |

Pridaj komentár