Krypto, nekrypto, barter?

Americký dolár a na ňom založený systém v priebehu asi 6 mesiacov skolabuje spolu s ostatnými menami. Hovorím to preto, lebo Biden podpísal ten balíček stimulov, ktorý rozdelí cca 2 bilióny dolárov, z ktorého Američania uvidia asi 9% a zvyšok sveta 91%, čo v kombinácii s ešte masívnejším tlačením znamená smrť US$. A vzhľadom na to, že ostatné meny sú zväčša premaľované US$, tak to znamená, že aj ostatné meny pôjdu rovnakým smerom. Samozrejme tie meny, ktoré sú kryté reálnou produkciou alebo zdrojmi sa prechodne posilnia a prežijú pomerne dlho.

Trocha ekonomiky a politiky

FED tlačí US$ takou závratnou rýchlosťou, že v období od februára do decembra 2020 vytlačil 35% všetkých US$ za celé obdobie svojho pôsobenia a vzhľadom na existenciu toho dvoj-biliónového balíčka len tak ľahko neprestanú. To ale má za následok veľké problémy: prvým je to, že kvôli „lacným peniazom“ akciové burzy sa stali kasínami, kde chýbajú legitímne zisky (Max Keiser okrem iného to rozoberá tu) a vyháňajú nahor ceny prakticky všetkého bez ohľadu na to, či je toho nedostatok alebo nie (kvôli cirkusu okolo covidu je nedostatok prakticky všetkého). Takže sa niet čomu čudovať, že cena Bitcoin (BTC) v US$ kopíruje vývoj ceny zlatej marky v papierových markách spred storočia s tým, že ten raketový nárast nezabrzdí ani to vyšetrovanie totálne skorumpovanej inštitúcie. Skrátka, ľudia hľadajú možnosť, ako si ak nie zachrániť svoj ekonomický krk, tak aspoň ochrániť svoj majetok.

Zlá správa je, že väčšinu populácie zastihne kolaps finančného systému nepripravených, a preto sa veľa vecí rozsype. Paradoxne ale dobrou správou je, že my už riešime rozpadajúcu sa ekonomiku, právny systém a vládu. A preto kolaps globálneho finančného systému, ktorý z jednej strany bude charakterizovať hyperinflácia a z druhej strany deflácia (ničenie obeživa) spolu s ekonomickou stagnáciou nespôsobí kolaps vlády a štátu už z toho dôvodu, že keď jedna časť vlády a vládnej koalície nezrádza, tak tá druhá z čírej neschopnosti pohnojí všetko čo sa dá. To vidia všetci súdni, a preto Pellegrini navštívil Zuzku zo smetiska ohľadom vyhlásenia úradníckej vlády. Lenže po tejto návšteve Zuzka vyhlásila, že táto vládna koalícia má jej podporu, čo Peťa nepotešilo, lebo vie, že ak táto banda bude bačovať ďalej, tak on už si neškrtne. Predpokladám, že toto Zuzkine vyhlásenie nepotešilo ani miestnu perifériu globálneho zákulisia (GP), ktorá ju pošle tam, kde slnko nesvieti. Dôvod je prostý. Táto banda robí poriadny škrt cez ich rozpočet, a keď to pôjde takto ďalej, tak sa situácia stane pre nich neriaditeľnou hlavne z toho dôvodu, že hnev na túto bandu sa pretavuje na kreatívne riešenie problémov. Vznikajú tzv. ostrovčeky pozitívnej deviácie (teda už nemôžu použiť schému vytvor problém-ponúkni riešenie), a tak sa budú musieť dohodnúť s Ficom. A toto neteší ani miestnych oligarchov.

Bitcoin, altcoin a barter

Barter je najstaršia forma materiálnej výmeny a z toho vyrástol práve menový systém. Za tisícročia ľudstvo používalo niekoľko mien, používala sa soľ, obilie, mušle, kožušiny, fermentovaný čaj, meď atď. proste všetko, čoho bol dostatok a bolo niekde inde potrebné. A peniaze zase vznikli tak, že zlatníci dali svoj punc na kúsky zlata a striebra, ktoré sa takto stali uchovávateľmi hodnoty okrem ich roly ako mena. To je dôvod, prečo používam slovo obeživo. A dôvod prečo spomínam barter je to, že v časoch ekonomického kolapsu a hyperinflácie v Argentíne a Zimbabwe sa ľudia často uchyľovali k barteru a použitiu alternatívnych mien, a to sa udeje aj u nás na určité prechodné obdobie.

S týmto súvisí predpoklad, že kryptomeny prevezmú rolu štátom vydávaných mien (vlastne sú to bankami voľne tlačené fiat meny) a ako Max Kaiser poukázal na to, veľa týchto altcoinov sú de facto podvodom a preto okrem Bitcoinu neuchovajú hodnotu. Lenže Max povedal len „A“, pričom „B“ spočíva v tom, že nie každá kryptomena musí byť uchovávateľom hodnoty (stačia 2-3) napr. ak Bitcoin je digitálne zlato, tak Ethereum je digitálne striebro a finančný systém (oficiálne stránky a článok na wiki), a kým Veritasium sprehľadňuje obchod a kapitálové trhy, tak Theta umožňuje efektívne využitie zdrojov pri streamovaní videí.

A kde je tu spravodlivosť?

Podľa spoluzakladateľky Kapsersky Lab je Bitcoin produktom CIA t.j. GP.  A GP týmto krokom si však poriadne strelili do nohy, lebo uvolnili do sveta technológie, ktoré začali žiť vlastným životom. A vzhľadom na to, že mena by mala byť krytá nejakou produkciou (historicky vždy tým bola krytá) najlepšie meranou práve 1 kWh (dnes sa používa elektrina prakticky na všetko+plyn je rátaný práve v tomto), tak toto žiaľ BTC ani žiadna iná kryptomena zatiaľ nespĺňa. Takže môj návrh je, že treba vyvinúť kryptomenu, ktorej základom je 1 kWh elektriny a celý systém treba rozdeliť na producentov a spotrebiteľov elektrickej energie:

  • producent produkuje tzv. kryptografické seedy za každú 1 kWh energie dodanej do siete má právo na maximálne 5% naviazanej produkcie t.j. razobné je max 5%;

  • spotrebiteľ zas produkuje tovary a služby s tým, že sú to oni, ktorí vytvárajú aktuálnu menu a platia tých, ktorí udržujú potrebnú infraštruktúru v chode.

Panské je maximálne 5% z toho dôvodu, aby nevznikla situácia, že niekto sedí doma, nerobí nič produktívne a predsa berie „nekresťanské peniaze“ s tým, že predsa sa zúčastňuje ekonomickej činnosti t.j. umožňuje tvoriť hodnoty a to tak, že vytvára na to prostredie.

Ďalšia vec je, že takto vyprodukované kryptografické kódy producentov a spotrebiteľov by mali mať ohraničenú životnosť napr. kyptografický seed by mal oprávňovať na čerpanie ročnej produkcie resp. produkcie za 360 dní (cca 12 mesiacov) ale aktuálna mena by mala mať životnosť 540 dní (cca 18 mesiacov) práve kvôli tomu, aby sa stimulovala ekonomická aktivita s rozumnou mierou tvorby zásob. Dodávam, že tento pomer je vycucaný z prsta a určite sa to bude meniť napr. producenti 450 dní a spotrebitelia 690 dní (cca 15 a 21 mesiacov).

Posledná vec je, že tento systém som navrhoval s tým vedomím, že niektorí spotrebitelia budú mať vlastné zdroje energie, lebo budúcnosť je v decentralizovaných zdrojoch elektrickej energie.

S pozdravom

Oracle 911

PS: Čo sa týka financovania chodu mojich stránok, tak som sa rozhodol, že ešte tento mesiac vytvorím BTC a Ethereum peňaženku (legálne formy sú riskantné). Pozná niekto dobrú peňaženkovú aplikáciu pre tieto kryptomeny pre Linux?

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

46 thoughts on “Krypto, nekrypto, barter?

  1. Ahoj Ori. Krypto-peňaženku ak chceš softvérovú, odporúčam EXODUS. Ide v pohode aj pod linuxom. Z ich downloadu na ich stránke si ju stiahneš priamo vo formáte .zip alebo .deb. pre linux. Používam ju niekoľko rokov bezproblémovo. Obsahuje aj prevody medzi menami priamo v nej. Podporuje už veľké množstvo kryptomien, ktoré tam postupne popridávali.

    Liked by 2 people

      • Pouziva sa to tak, ze po nainstalovani a otvoreni ta to samo prevedie zakladnymi ukonmi. Na zaciatku si musis vytvorit zalohu tej penazenky pre pripad, ze ti odide pc v ktorm ju mas nainstalovanu alebo budes pouzivat iny pc alebo skratka nejako stratis tu nainstalovanu verziu. Ta zaloha vyzera tak ze ti to ponukne dvanast slov ktroe si zapises na papier(je to potrebne zachovat v neelektronickej podobe) a ten si uschovas. Zapis a uloz si to tak aby si to potom precital aj nasiel. V tej chvili je to to jednine, s cim sa dostanes k svojim kryptomenam. S tymito 12-timi slovami obnovis vlastne svoju penazenku na akomkolvek inom pc kde si znova exodus nainstalujes. Zadanim tych slov po obnove na inom pc alebo po prideni o aktualnu instalaciu ti novo nainstalovany exodus vytiahne z blockchainu vsetky udaje z tvojej povodnej panazenky. Tolko k prvemu spusteniu. Nic nemusis nikam registrovat. Ak by si chcel drzat nejake velke mnozstva kryptomien potom odporucam hardverove panazenky alebo pokial chces len drzat dake vecsie monzstvo a nepracovat s nim je dobra aj tzv. papirova penazenka. K pouzivaniu exdos-u: je to penazenka ako aj vesina ostatnych. Mas tam zobrazenie svojho drzaneho portfolia kryptomien a ich pomerov k standardnym menam(eur,usd atd.).Posielanie a prijimanie jednotlivych kryptomie uz nebudem pisat to asi vies. To len tolko v exodusu, neviem co konkretne ti nie je jasne a co uz vies.
        Pisem bez diakritky lebo nemam slovensku klavesnicu a nemam taky dobry prstoklad.
        Ak sa chces este nieco spytat, daj to prosim ta aj konkretne.

        Liked by 2 people

    • Ahoj, ja barz neverím krypto, hlavne sa bojím (a to doslova) straty peňazí! Nerád by so dal do toho peniaze, aby som o ne prišiel. Ale niečo by som kúpil, asi ten ethereum, keďže btc je podľa mňa riadna bublina! Keďže som v tomto začiatočník skúsim ten Exodus (zaujímavý názov)
      Otázka na Oriho a spol.
      Urcite ste si všimli nový TV projekt Slovania, určite serial nebude vystihovat skutocnost, ale ja sa chcem spýtať ohľadom názvu, kde V sa javí ako prevrátená pyramída, čo si o tom myslite?

      Liked by 1 person

    • Daleko lepší než nákup zlata je nákup stříbra! Je mnohem víc podhodnocené než zlato a v procentuálních podmínkách půjde daleko více nahoru než zlato. Ale fyzického, ne žádné papírové ETF! Co je doma, to se počítá!

      Liked by 1 person

        • Striebra je ako maku, doslova. Tak konkrétne. Slovensko – český eshop zlataky ponúka viedenský filharmoniker za 32,40 €, ak zoberieš viac ako 100 kusov, tak cena je 31,65 €. Určite ti ich predajú aj 1.000. Austrálsky kangaroo je trošku drahší, ale rovnako ich kúpiš aj stovky kusov. Ale výkupnú cenu majú poriadne ďaleko od predajnej, cca 22,40 € filharmoniker a 20,40 € kangaroo.https://zlataky.sk/strieborna-investicna-minca-kangaroo-klokan-1-ozhttps://zlataky.sk/strieborna-investicna-minca-wiener-philharmoniker-1-oz
          Čiže za slovenskú komunikáciu a slovenský výkup ťa dobre zderú.
          Priamo rakúska mincovňa, ktorá filharmoniker emituje, ho predáva za 30,53 €https://www.muenzeoesterreich.at/produkte/1-unze-feinsilber-999
          To kangaroo sa jednoznačne oplatí kúpiť priamo v eshope Perthskej mincovne. Cena je od 31,06 USD pri kúpe 1 až 24 uncí (cca 25,50 €), až po 30,16 USD pri kúpe viac ako 250 uncí (24,60 €)http://www.perthmintbullion.com/Buy-Silver-Coins/1oz.aspx?size=18
          Nemecký eshop ponúka tiež dobré ceny, kangaroo predáva za 26,88 € a vykupuje za 20,76 €https://www.geiger-edelmetalle.de/online-shop/kaenguru-kangaroo-2021-australien-1-oz-silbermuenze-2925.html?c=133
          Ceny platia samozrejme v tomto momente. Samozrejme, treba sa registrovať a spätný odkup asi bude fungovať, kde kúpiš, tam ti ho spätne vykúpia, ale cudzie mince nie, alebo s horšou cenou.

          Páči sa mi

          • Ahoj graul,
            aký je prosím ťa rozdiel medzi mincami 1oz Vienna Philharmonic a 1oz Kangaroo?
            Predpokladám, že pre prípad uchovania hodnoty v striebre je podstata čistoty striebra a jeho hmotnosť (množstvo), a predmetný rozdiel v cene je hlavne zo zberateľského pohľadu…?

            Páči sa mi

            • Máš pravdu. Je to len o preferenciách kupujúcich, aké mince, aké motívy uprednostňujú. Pri investičných minciach by malo byť hlavné kritérium, aby bola nákupná cena čo najbližšie k spotovej (aktuálnej) cene fyzického kovu a podmienky spätného odkupu. Spred (rozdiel) medzi nákupom a predajom by mal byť čo možno najnižší. Preto mi výchadza najlepšie austrálske kangaroo.

              Liked by 1 person

              • Ďakujem graul.
                Ak sa jedná výlučne o uchovanie aktuálnej peňažnej/finančnej hodnoty v striebre napr. pre prípad hyperinflácie (neviem či je to správne označiť investícia, spotová cena je v tom prípade tiež kľúčová; “za čo najmenej, čo najviac muziky” 😊 ), tak nie je jedno, či sa bude jednať napr. o mince Arménske, Austrálske, Kanadské, Rakúske, atď.?
                Prečo predajcovia vykupujú len nimi predávané mince? Nemá byť podstata práve hodnota materiálu z ktorého je minca vytvorená?

                Páči sa mi

                • Slav, dobrý obchodník vykúpi aj kovy/mince, ktoré si u neho nekúpil. Len cena bude o niečo horšia (asi) ako za kov/mince kúpené u neho.
                  – tak nie je jedno, či sa bude jednať napr. o mince Arménske, Austrálske, Kanadské, Rakúske, atď.? –
                  Hovorí sa, že jedno je len koleso na fúriku. Každá investičná minca má vyrazený nominál v mene štátu, ktorý ju emituje. Toto je z môjho pohľadu habaďúra/mína do budúcnosti pre drobných nákupcov. Konkrétne Viedenský filharmoniker o hmotnosti 1 unce má nominál 1,50 €. No dnes sa predáva za viac ako 30,00 €. Rwandská minca s hmotnosťou 1 unce má nominál 50 rwandských frankov, čo sú momentálne 4 eurocenty a stojí tiež cez 30 €. Čo sledujem, tak najlepšia nákupná cena strieborných uncových mincí bola tesne nad 16,00 €, keď striebro atakovalo minimá okolo 15 USD/uncu. Vtip je v tom, že ak by si bol donútený predať mincu priamo emitentovi, tak ten ti nedá cenu kovu, ale hodnotu nominálu, ktorý je na minci.Takto fungujú aj pamätné mince. Ak by si šiel do NBS zameniť povedzme striebornú 500 SK z 1999 TANAP v proof kvalite, tak na prepážke NBS ti dajú necelých 17 €. Ak by si ju ponúkol zberateľom, tak za 600 – 700 € ju predáš, pretože v tej kvalite ich bolo vyrazených len 1.400 ks. 500 Sk Zahájenie razby toliarov v Kremnici z 1999 v proof by pri prepážke NBS tiež vydalo necelých 17 €, ale zberateľ by dal za perfektný stav aj 1.000 €.
                  Čo ak sa stane to, že striebro naozaj vystrelí do výšin, bude veľmi vzácnym kovom a všetci drobní kupujúci budú označení ako špekulanti, hrozba pre slobodu a demokraciu a musia striebro odovzdať? Alebo predať, ale za nominál vyrazený na minciach? Predohra môže byť rast akcií GameStop, keď sa spojili drobní investori/špekulanti a položili na kolená veľkého psa. Lenže veľký pes dostal záchranu od ešte väčšieho psa a ten sa pripomenul Janet Yelennovej, terajšej ministerke financií a bývalej guvernérke FEDu. Tá brala od toho ešte väčšieho psa 700.000 USD za svoje prejavy.
                  https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4598432/americka-ministryne-financi-yellenova-svolala-regulatory-kvuli-kauze-gamestop.html
                  No a už sa začal hon na špekulantov. Ale nie na tých, čo shortovali GameStop a im podobných. Na tých, čo vďaka obrovským hotovostným zdrojom môžu cez krátke predaje zraziť aj perfektne fungujúcu, zdravú firmu do prachu, aby sa zmocnili za pár šupov rozhodujúceho podielu a ovládli ju. Nie. Už sa hľadajú možnosti, ako utiahnuť šróby malým, aby veľkí mali doslova božský pokoj na svoje špinavosti.

                  Liked by 1 person

                  • “Čo ak sa stane to, že striebro naozaj vystrelí do výšin, bude veľmi vzácnym kovom a všetci drobní kupujúci budú označení ako špekulanti, hrozba pre slobodu a demokraciu a musia striebro odovzdať? Alebo predať?” – Dobrá otázka. Co si o tom myslíš Ori?

                    Páči sa mi

              • Podmienky spätného odkupu ma zaujímajú asi tak, ako podmienky pri predajcoch automobilov, predsa nebudem odpredávať niekomu späť, kto ma vyslovene okráda, keď trhová cena je niekde úplne inde.

                Páči sa mi

            • No minimálne ti slovenskí colníci naložia. Takže DPHčku zaplatíš tak či tak plus colný dlh. Podľa zásielok, čo mi chodia to vyzerá tak, že kontrolujú každý balíček, asi hľadajú lieky ako Ivermektín a podobne. Podobne sa spomalili zásielky z Česka, ale tam dôvod nepoznám, iba to čo trvalo 2-3 dni tak teraz 8-10.

              Páči sa mi

        • Ešte iný príklad. V apríli 2011, keď cena striebra dosiahla vrchol 49 USD, tak index S&P500 mal hodnotu 1360 bodov a kurz dolára bol 1,45 USD/EUR. Ak by si konvertoval 10.000 € pri kurze 1,45 na doláre, mal by si 14.500 USD. Za tie ak by si kúpil indexové ETF S&P 500 za 1350 USD/kus = 10,74 ks, tak dnes by si mal pri hodnote S&P 500 3850 bodov 41.351 USD, čo je 34.747 €.
          Za 14.500 USD by si pri cene 45 USD/ uncu kúpil v apríli 2011 322 uncí striebra. Dnes, pri cene 25 USD/uncu by si utŕžil 8.055 USD, čo je pri dnešnom kurze 1,19 dolára za euro 6.769 €.
          Aj tak môže dopadnúť uchovanie hodnoty za 10 rokov do tvrdej komodity a papierového lietadla, napriek oslabeniu eura voči doláru.

          Liked by 1 person

          • Všeho do času, ako sa hovorí. Ono to manipulovanie s cenou striebra sa raz a v dohľadnej dobe prejaví. Je ho čoraz menej ale stále sa obdivujú cisárove šaty, cez ktorý mu bimbas visí. Striebro ma vysoký potenciál rastu, zatiaľ čo nafúknutá bublina ETF S&P vidinu spľasnutia.

            Liked by 2 people

  2. barter je veľmi zaujímavý, hlavne preto, že sa v ňom dajú meniť len reálne veci či služby. ale čo reálne poskytujú napr mimovládky, vláda, rúškový pandúri či mestské polúcie? slovom darmožráči by zaplakali

    Páči sa mi

  3. Zdravím vás, Exodus som nainštaloval, ďakujem za tip.

    Akú zmenáreň odporúčate na prevod z EUR do ETH? (Ak tomu správne chápem, tak Exodus toto neumožňuje).

    Binance? Kraken?

    Zamýšľam sa tiež nad tým, ako to bude so zmenárňami, keď dôjde k tomu kolapsu trhu… Aký dopad to môže mať na dostupnosť a funkčnosť týchto služieb, na prístup ťažiarov, na stabilitu elektriny a internetu atď? Predpokladám, že kryptomena uložená v online peňaženke už zostane moja, ale aj dostupnosť serverov takejto peňaženky ako služby môže pri kolapse trhu kolísať, nie? Je z tohto pohľadu lepšie mať ten trezor?

    Ďakujem

    Páči sa mi

  4. Zdravím všetkých,
    osobne akékoľvek kryptomeny považujem za jeden z podvodov tejto finančnej zločineckej skupiny, ktorá ovláda a manipuluje dianie na tejto Zemi. Je úplne jedno, či sa za tým skrývajú nejaké tzv. vznešenejšie ciele ako napr. dočasný prechod na niečo “ľudskejšie”. Ak je niečo založené na PODVODe a KLAMSTVe predsa nemôže byť podporované tými, ktorí chcú túto obludnú manipuláciu zvrátiť. To radšej podporím barter a nákup drahých kovov a určite aj väčšina ľudí okolo…. Vo videu, ktoré pridávam je Catherine Austine Fittsovou opísaný súčasný stav a plány transformácie tejto planéty na “niečo nové”, čo si prajú tzv. “elity” sveta. Kryptomena je tam ako prostriedok “vykúpenia” z nadvlády dolára čiže z blata do kaluže. Áno môžeme o tom diskutovať za akých okolností je to dobré alebo nie no podpora negatívne a protiľudsky naladeného infopoľa je z môjho pohľadu zvrátenosť toho o čom sa na týchto stránkach diskutuje, že je potrebné zmeniť.
    https://rumble.com/embed/v9thm2/?pub=4&fbclid=IwAR1iz_LjVUfGugPZlhWHyU_VYJjFmKC5udGJRDmX6Lc6SoiGW9yJ1agbXDk

    Liked by 2 people

    • Pozdravujem vospolok. Neviem ako to tu funguje a či je potrebná nejaká registrácia …. ku kryptomenám jedna obecná poznámka. Po nejakom čase som zmenil názor na krypto. Je tu jeden fenomén, ktorý by som chcel nadhodiť. Skúsme sa odosobniť od súčasného videnia vecí a zauvažujme si. Dnešné finančné toky ovláda banksterská mafia a to je neodškriepiteľné. Súčasný systém sveta nemožno zhodiť bez peňazí. Takže začarovaný kruh, lebo k peniazom sa nikto nepovolaný dnes nedostane. Dám teraz otvorenú otázku do pléna: AKO dať ľuďom/entitám k dispozícii peniaze potrebné na porazenie súčasných finančných elít? Je to o zámere. Ako vám pripadajú kryptomeny ak berieme do úvahzý že sú na rozdiel od centrálneho bankovníctva decentralizované a jediný prístup k peniazom má majiteľ ktorý jediný vlastní kľúče? Možno sa mýlim, ale je to legitímna úvaha. Je krypto finálnym zotročením, alebo pomocou? Koho a aký je skutočný zámer? Nech si odpovie každý sám ….

      Liked by 3 people

      • Mám na to podobný názor. Víme, že moderní kryptokolonialismus může vycházet i z kontroly oběživa. Všechny klasické měny jsou pod kontrolou bank (bohužel ne těch národních). Kryptoměny tento tradiční systém obchází, což bankstery popravdě musí děsit. Jestli je zotročením nebo pomocí? Řekl bych, že teď může pomoci od stávajícího zotročení prostřednictvím usd. Co bude dál, to se uvidí. Ale trend tam určitě je. Trochu s obavou přemýšlím, jaké další algoritmy byly ještě to těchto peněz “zadrátovány”, a ještě nebyly aktivovány.

        Liked by 1 person

  5. Zdravím všetkých, o konci USD počúvam už x-rokov a stále nič. Keby v praxi fungovali ekonomické pravidlá a “neviditeľná ruka trhu” USD by už asi skončil. My však žijeme v realite, ktorú manipulujú banky a im podriadené skorumpované vlády. Preto si myslím, že s USD sa nič v najbližšom období nestane. Nedávno tu niekdo písal, že 24.02.2021 má nastať nejaký veľký krach a bude problem s peniazmi. Nič podobné som nezaregistroval…

    Páči sa mi

  6. Spätné upozornenie: Otázky a odpovede č. 114 | Blog o verejnom živote a problémoch Slovenska

  7. Spätné upozornenie: Ku kilowatt krypto-mene | Blog o verejnom živote a problémoch Slovenska

  8. Spätné upozornenie: Striebro a krypto | Blog o verejnom živote a problémoch Slovenska

Pridaj komentár