Lebo spustili tlačiarenské stroje na plné obrátky

Priznám sa, že som rozmýšľal nad nadpisom. Napadlo ma od priateľského rýpnutia do kolegu, až po anglo-americkú otázku ohľadom vlastníctva striebra, zlata a krypta všeličo, ale žiadny z týchto nadpisov nevystihuje základný problém. Ide o to, že anglo-americký močiar s centrálou v Londýne – a to hlavne americká vetva – chápe riadenie asi takto: „nasadnem si do auta, auto urobí brr a ja som v cieli“ a toto je aj mierne povedané v tejto dobe neadekvátne pre hocikoho, nieto ešte pre elitu.

O čo tu ide?

Začnime tam, že globálne zákulisie (GP) „dobre“ vycvičilo svojich bojových psov. Nerozmýšľajú, ale len konajú podľa dopredu na-drezúrovaných inštrukcií. Keď ekonóm je zástancom modernej monetárnej politiky, tak zasadne do nejakého toho úradu a keď je zástancom nejakej alternatívnej teórie, tak skončí v nejakej inštitúcii odkiaľ hlása svoju pravdu. Tá je financovaná tými istými kruhmi, ako ich kolegovia z hlavného prúdu, lebo GP sa riadi heslom: „všetko, len nie (celú) pravdu“. To je úvod do problematiky.

Ďalšia vec je, že oficiálny americký štátny dlh je 21 bilióna US$, ale stratili aj 145 biliónov dolárov (US trillions) t.j. za 21 a 145 sa nachádza ešte dvanásť ďalších núl (dosť veľké diery). A „sranda“ sa tu len začína, lebo nielen tieto diery chcú zalátať tlačením US$, ale aj obchodný deficit. No a takto chcú financovať aj covid podporu (91% ide do zahraničia) a aj ten sociálny balíček, čo nedávno podpísal Biden a podobný nákupný program chystá aj ECB (oficiálne na podporu ekonomík-neoficiálne na zalátanie dier v bankách). Vo svetle tohto je naozaj srandovné vyhlásenie šéfa Fed (americká centrálna banka) – Powella (dal ho tam Trump asi kvôli tomu, že bol najmenej špinavý resp. najviac ovládateľný) ohľadom kryptomien t.j. označil ich za nestabilné a špekulatívne (článok v ENSK). A z tohoto uhla pohľadu snaha Indie o zákaz kryptomien je obzvlášť hlúpa, lebo to nielen nezastaví ich šírenie a rozmach, ale aj posilní čierny trh so striebrom a zlatom (farmári sporia v zlate a pokus aj o tento zákaz je na Darwinovu cenu).

Tretia vec je, že v Austrálii došlo striebro (vlastne tamojšej mincovni – ide o veľké šarže) a podľa všetkého došlo aj v Kanade, takže predpokladať, že cena striebra aj bez hyperinflácie bude vyššia a mala by byť vyššia nie je od veci. A preto nie je otázka, či sa prejaví na ulici hyperinflácia (v kryptomenách sa to už prejavuje), ale kedy – a na to treba len politickú nestabilitu alebo stratu dôvery vo finančný systém, čo kroky močiara už vytvárajú.

Čo odporúčam teraz kupovať?

Striebro a zlato vo fyzickej forme a vysoko decentralizované kryptomeny, konkrétne: Litecoin lebo prenáša relatívne veľké bohatstvo rýchlo a lacno, Theta lebo umožňuje rýchlo a kvalitne prenášať veľké množstvo dát, Monero lebo anonymita je zaručená a Tari lebo umožňuje prenos digitálnych produktov (letenky, lístky atď).

Prečo teraz a prečo vôbec?

Zatiaľ sú tieto meny relatívne lacné (tak, ako striebro) a chcem, aby sa to moji čitatelia naučili ešte teraz (je to komplikované ako internet banking) a začali si vytvárať finančné rezervy. Ďalšia vec, že prečo beriem finančnú podporu cez kryptomeny je to, že slniečkárski fašisti ma ťažšie vystopujú a bankám zas neverím kvôli hyperinflácii. Dodávam, že s prosbami o pomoc po tom, keď to praskne.

S pozdravom

Oracle 911

PS: Moje peňaženky:

Litecoin

LghHKjCEDPMpkTvZoytKWifXCtNZw7C5cf

Theta

0xA64f67Ba0A479e79eFE46f32eaD7

Monero

48Cd331YFGjiHsdTnjhnAG9hQbhYikrVt7zFH4FfWmwt23wJF29iWPf1YM2U9NyR33NnQWV1Fs2B1SD13MPcfjQjTWc5Ffz

PS2: Tento graf o korelácií účtovných kníh CB a indexov búrz hovorí za všetko:

stock-CB-balance

Výzva: prosím, začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

73 thoughts on “Lebo spustili tlačiarenské stroje na plné obrátky

  1. S týmto súhlasím (je to komplikované ako internet banking) len sa tomu treba chvíľu povenovať (youtube tutorial) .Oracle akú krypto peňaženku/y používate pre tieto 4 kryptomeny (predovšetkým Litecoin a Theta) ? Na blokchaine som dané krpytomeny nenašiel (možno to len neviem nájsť) pravdaže zaujímajú ma predovšetkým softwarové peňaženky…

    Páči sa mi

  2. Ahoj Ori, díky za tvoje články!
    Chtěl bych se zeptat, kterou z těchto krypoteměn (Litecoin, Theta, Monero), které jsi výše výjmenoval by jsi nejvíce doporučil k uložení vyšší částky peněz? Případně doporučil by jsi radši rozložit do více zdrojů (stříbro, krypto, něco nechat na účtu a něco vybrat v hotovosti, případně nakoupit nějaké potřebné věci?) Momentálně se začínám teprve zorientovávat ve světě kryptoměn a jsem úplný laik, nyní jako většina z nás co tě čteme rychle přemýšlím, kam své úspory nejlépe uložit a rozložit, protože začínám bankám čím dál méně důvěřovat a po tvých informacích mám ještě větší obavy, protože situace se neustále vyostřuje a je to opravdu jen otázka času. Ale úplně z toho všeho zatím chytrý nejsem hlavně kolem těch kryptoměn, pěněženky, uchování atd.

    Díky za tvoji odpověd.

    Liked by 2 people

  3. Interview, hovoria o tom, že čo sa deje nie je normálne a aj o tom, že močiar svojim konaním zničil ekonomiku:
    https://usawatchdog.com/the-losses-are-hidden-bill-holter/

    Môžem ale povedať, že vo veľkom resete bude to močiar a GP čo bude totálne zresetovaný s tým, že ak ľudstvo má prežiť vytvorenú ekonomicko-finančnú a biosferickú krízu+dobu ľadovú, tak musí inovovať a to znamená, že treba sa vzdelávať a tvoriť skutočné hodnoty.

    Liked by 2 people

  4. Zajimalo by me, co se stane s lidmi, kteri si nabrali hypoteky diky nizkym urokovym sazbam loni a letos. At uz v EU nebo US, pri hyperinflaci asi tezko budou splacet sve pujcky . Prijdou tedy o sve domy, nebo se smaze dluh ? A co komercni sektor pujcek ?

    Páči sa mi

  5. Ak by sa to udialo čo píšeš, tak potom tí čo majú úvery prídu o svoje obydlia, lebo nebudu vedieť splacať (teda väčšina)….a banky im byty nasledne zoberú……tu na Sk je mnoho ľudí čo nerozmýšlajú o tom, že maju skupovat striebro a zlato a krypto…..čo urobia?….nechaju ich na ulici?….kto za toto zoberie zodpovednosť a čo zatiaľ tí ľudia?…..je to naozaj hororovy scenar….. štát by mal ľudí na to pripraviť, čo sa nedeje….a potom len bude zloba ľudí….

    Liked by 1 person

    • Nie tak celkom, lebo banky tie hypotéky premenili na deriváty a ako náhle zabavia tú nehnuteľnosť prídu o zdroj príjmu a keď sa to udeje v ozaj masovom merítku (čo reálne hrozí na celom svete), tak zanikne nielen tá mena, ktorá takto bola vytvorená, ale banka sa dostane do platobnej neschopnosti a zostane mu na krku teraz už bezcenná nehnuteľnosť, a preto budú robiť všetko aby klient neskrachoval a keď banka predsa len kývne na to aby klienti masívne skrachovali, tak ju bude musieť sanovať v konečnom dôsledku ECB, Fed alebo iná CB, čo neveští nič dobré pre zmienené meny

      Liked by 2 people

      • Ak rozviniem tvoj scenár ďalej, čo bude brániť banke, aby to prenajala bývalým majiteľom? Samozrejme, ak si to budú môcť finančne dovoliť.
        Keďže z hľadiska ekonomiky najviac utrpel u nás sektor služieb, ktorý sa bude veľmi ťažko dostávať na predCovidové úrovne, tak ľudia, ktorí prišli o prácu v tomto sektore sa budú presúvať najmä do výrobnej sféry – priemysel, poľnohospodárstvo. Zvyšujúca sa automatizácia v priemysle a vyšší dopyt po akejkoľvek práci bude viesť k ponuke nižšej mzdy, čím sa ľudia bez práce dostanú do ťažkej situácie… V spotrebe obyvateľstva navyše očakávam predĺženie životného cyklu výmeny bežného tovaru (autá, TV, apod.), čiže k celkovému poklesu produkcie a tým aj nižšej potrebe po pracovnej sile a vyššej cena za takýto tovar aj z ekologických dôvodov.
        Zároveň to vidím ale aj ako veľkú príležitosť vedúcu k rozvoju lokálnych služieb a obchodu – remeslá, oprava spotrebičov, komunitné pestovanie potravín, apod. a teda určitý návrat k životu pred rokom 89.

        Liked by 3 people

    • Riešenie môže byť veľmi jednoduché. Ľuďom (platiči hypoték) sa vymažú dlhy, a keďže tie nehnuteľnosti, o ktorých hovoria ako o svojich, sú v skutočnosti vlastníctvom bánk (je na nich záložné právo v prospech banky na liste vlastníctva), tak po vymazaní dlhov ľudia v nich ostanú bývať ďalej, len budú nájomníci, nie vlastníci. Tými ani neboli, až keď je zaplatená úplne posledná splátka úveru, až vtedy sa stáva hypotekárny dlžník majiteľom nehnuteľnosti.
      Otázna by bola výška nájomného a nový majiteľ nehnuteľnosti. Predpokladám, že by sa nimi stali bohatí ľudia, ktorí skúpia nehnuteľnosti od bánk.
      Čo sa týka výšky nájomného, tak nájomné by malo byť 3 – 5% obstarávacej ceny nehnuteľnosti ročne. Príklad, ak má byt hodnotu 100.000 €, tak výška nájmu by sa mala pohybovať od 3.000 € do 5.000 € ročne, čo je 250 – 420 € mesačne pred zdanením. Samozrejme prípadné budúce opravy sa hradia zvlášť, na to je fond opráv.
      Deriváty voči hypotékam – už nie sme v 2008 a nie sme v USA, kde sa jednotlivé hypotéky združovali do balíkov a predávali sa voči týmto balíkom sa obchodovalo s CDS (Credit default swap). Hypotéky fungujú inak a dá sa povedať geniálne zo strany banky. Banka vám nedá na vašu hypotéku peniaze z vkladov, za ktoré ručí a už vonkoncom nie vlastné peniaze, teda peniaze tých, ktorí ju založili (základné imanie). Ona voči sume hypoték (za určité obdobie) emituje dlhopisy (hypotekárne záložné listy), tie predá na finančnom trhu investorom a utŕžené peniaze financujú hypoúvery. Kto sú investori? To môžte byť aj vy, ak ste dosť majetná, ale hlavne inštitúcie spravujúce peniaze. Čiže penzijné fondy, poisťovne, správcovské spoločnosti, iné banky s prebytočnou hotovosťou. Tu je tá prešpekulovanosť. Banky majú aj samostatnú divíziu, spravovanie podielových fondov, kde si odkladajú svojich pár, ťažko zarobených € bežní ľudia, sporitelia, ktorí tak môžu, paradoxne, čiastočne financovať svoj úver. Banka sa vlastne elegantne zbaví rizika zlyhania dlžníka, hodí ho na krk niekomu inému. Hovorí sa tomu aj na posledného hlupáka v dome. Banka len kasíruje úroky z dlhu.

      Liked by 2 people

    • A není právě hyperinflace výhodná pro dlužníky? Např. dlužíte teď 100 000 Kč. Pokud se ale hodnota měny propadne, a bude existovat bankovka o hodnotě 100 000 Kč, podle mě ji můžete vzít a dluh s ní zaplatit, je tak? Dluh přeci zůstává stále těch 100 000 Kč… 🙂 Proto někdo radil, nabrat si teď nejvíc půjček, co to jde, protože je pak lehko splatíte, když teda budete mít čím. 🙂

      Páči sa mi

      • Ano, teoreticky….problem je, ze 1) splacas pomerne dlhy cas….teda typicky 15-20 rokov a ked zacne padat mena, da sa cakat, ze banky zacnu zvysovat uroky….takze sice inflacia ti zmaze cast dlhu, ale ten sa bude zvysovat, takze urok nebude 1% ako je teraz, ale 15-20% (samozrejme cely cas nehovorim o rychlej hyperinflacii, ta bude znamenat zaroven, ze nikto nic nepozicia a ak ano, tak musis rucit nejakou hodnotou v “tvrdej mene”) 2) nez sa ten dlh odpise, ty potrebujes zit a navyse rast platu bude vysoko pravdepodobne pomalsi ako rast cien, takze povedzme kupis byt na investovanie v BA, prenajom ti ma splacat hypoteku….vybehne velka inflacia, podniky sa zastavia (kedze nebudu vediet zohnat peniaze na svoju existenciu), spomali sa obeh tovaru, kedze kazdy bude odkladat splacanie, druhotna platobna neschopnost….nasledne prepustanie. Ludia budu odchadzat z BA a byt si neudrzis, lebo banka ti zvysi uroky, ty to splacat nebudes vediet ale pritom dlh rastie a rastie. Takze zabavenie bytu. Samozrejme moze sa stat, ze sa dohodnes s bankou, predas byt, splatis dlh, nieco ti ostane….otazka je ci to bude mat hodnotu povodnu. Teda ak som kupila byt za 50 tis. pri plate poevdzme 1000, teraz stoji 150 tis., po inflacnej vlne to bude 1.5 mil. , ale otazka je ci budem mat plat 10 tis. Ak nie, mozno budem musiet predat byt a ak nas takych by bolo vela, tak mozno nedostanem za ten byt 1,5 mil., ale ani 0,5 mil., co som realne investovala…..pretoze ti, ktori by ho potrebovali, nebudu mat taky rast platov a ti, ktori take platy maju, uvidia, ze nie je dopyt a nebudu tam pchat peniaze, ale radsej ich daju do krypto, zlata alebo cudzich tvrdych mien. A rast budu vsetky naklady, ktore si nevies nahradit, teda jasne voda, elektrina, plyn, lieky apod.
        V 90.rokoch bolo stastie, ze Meciar drzal ceny plynu, vody apod., az do 98., potom to sice vyskocilo, ale nasledne sa to (v dlhom casovom ramci) tym, ze prisli tu automobilky a zacala spevnovat SKK aj rastli platy. Po vstupe do eurozony klesali aj uroky, takze sa to cele este zrychlilo (minali sa totiz nielen peniaze z rastucich platov, ale aj buduce peniaze, kedze vsetci sa zadlzovali). A ano, ak niekto si pozicia na nieco, co generuje peniaze a dokaze sa potom cely cas udrzat nad vodou, tak ta pozicka mu generuje este prijem navrch pricom sama o sebe klesa. Ti, ktori sa vedeli v tych 90.rokoch dostat k peniazom a kupili za to byty (lebo banky poskytovali uver len pri 200% zabezpeke a 20% urokoch), ti su za vodou. Momentalne. Mozno zajtra im ich zatazia velkymi danami, prinutia ich prenajat za regulovane najomne alebo sa centrum presunie do Zvolena, lebo Rakusko sa pripoji ku kalifatu:-)

        Páči sa mi

  6. Tými doporučeniami nákupu coinov si nebehneš pekne na hrable. THETA urobila za 90 dní 2 000 %, čakať že si to udrží a bude z nej uchovávateľ hodnoty… stačí že BTC spraví dip na 40k a Theta ide na 7$, altcoiny sa len vezú na vlne.
    Možno do leta pôjde BTC na 100k a možno nie. Je to lotéria.

    S tým striebrom súhlasím.

    Liked by 1 person

  7. Nedá mi, ale pre tých, čo sa obraciate na Oracla, že čo s peniazmi, kam ich investovať, čo je lepšie. Podotýkam, s vašimi peniazmi, predpokladám ťažko a poctivo zarobenými.
    Radiť môže niekto, kto má reálne výsledky zo zhodnocovania aktív. Reálny výsledok musí byť plusový, musí byť za dostatočne dlhé časové obdobie, napríklad za 3, 5, 10 rokov. Čo znamená plusový výsledok? Musím ho s niečim porovnať, aby som vedel čo je lepšie,
    kto je lepší správca majetku. Výsledok by mal prekonávať výkonnosť hlavných akciových indexov, prípadne dlhopisových (záleží od miery rozika, ktoré chcem podstúpiť). Ak niekto bude tvrdiť, kúp zlato, striebro, to je istota, lebo všetko sa zrúti a striebro po 10 rokoch vygeneruje stratu 30% (v €) a americké akcie za to isté obdobie urobili zisk 140%, tak nech si tie rady niekam strčí. Akcie (väčšina) totižto generujú aj reálny tok hotovosti v podobe dividend a tieto peniaze vlastník akcie dostane na účet, čiže zhodnotenie pri akciách je dvojzložkové. Kapitálový výnos (rast ceny akcie) a dividenda.
    Najlepšia rada je presne v duchu začnite čítať knihy, aby ste porozumeli čo sa okolo vás deje, ako veci fungujú. A hlavne, ak chcete mať úžitok zo svojich úspor, neprísť o ne, tak musíte zobrať zodpovednosť za ich uchovanie na seba, v žiadnom prípade ju neprenechať bez chápania podstaty na druhých, ktorí tomu chápu lepšie. Kedysi zveril Kaddáfi 1 miliardu USD štátnych peňazí Lýbie špičkovým odborníkom z Goldman Sachs. Tí z tej miliardy urobili 100 miliónov. Proste “sa stalo” pomocou opcií a iných čarovných nástrojov.

    Liked by 2 people

    • Presne grálu, s tým súhlasím. Treba brať do úvahy aj fakt že keď budem potrebovať naspäť hotovosť, ako da k nej lahko/ťažko dostanem. O hyperinflacii sa už písali pri kríze okolo roku 2008 a nič z toho neboli, Amici tútohru hrat vedia dobré. Stačí aby získali Venezuelu a celé sa to môže posunúť o 10 rokov. A pri investovaní si treba uvedomiť, že ak stratim, čo to so mnou spraví….Iné je vec, keď máš 30 rokov a si it, ina keď máš 50 a si úradník. Iné je keď mám pár mincí striebra/zlata, ina keď uložim úspory do krypto ktora o mesiac zhavaruje a nikto nie je prorok.

      Liked by 2 people

      • JankaS, vďaka za doplnenie, s tým vekom je to veľmi výstižné. Presne, už som to tu raz písal, každý si musí položiť otázku, čo to s ním urobí, ak stratí 10, 30, 50, 80% zo svojich nastrádaných úspor. Či dokáže “vysedieť” papierovú stratu (strata, ktorá nie je realizovaná) aj niekoľko rokov v očakávaní zmeny trendu a návratu k zisku. Alebo či dokáže, ak odhadol zle časový horizont a súrne bude potrebovať hotovosť, predať aktívum v mínuse a tým realizovať stratu.
        Ešte oprava, americké akcie dosiahli výnos v € od 4/2011 240%. S takým výnosom si môžem toho lacného striebra kúpiť požehnane.
        Dám jedno vodítko. Naštudujte si, ako sa chovajú akcie spoločností ťažiacich zlato, striebro pri akomkoľvek pohybe základnej komodity. Aby ste si mohli to striebro, zlato kúpiť, aby ho tí navoňaní obchodníci mohli predávať, tak niekto ho musí dostať na povrch. Vy to nebudete, ani tí predajcovia, ani žiadna baňa na Slovensku.

        Liked by 1 person

      • Mne zas to nedá, pretože nabádate ľudí aby robili bungee jumping bez gumy alebo skákali z lietadla bez padáka lebo na nás t.j. na ulicu sa valí hyperinflácia kvôli tomu, že chlapci z FEDu a ECB sa rozhodli riešiť problémy tlačením meny (v priebehu dvoch týždňov sa rozhodli vytlačiť a dať do obehu asi 5 bilióna US$+monetizovať štátny dlh-budíček). A to, že vy dvaja ste sa rozhodli spáchať spolu vašimi rodinami samovraždu síce ma robí smutným, ale považujem za dôsledok vašich rozhodnutí, ale to, že ostatných odhovárate od toho, aby nastúpili na záchranné člny Titanicu resp. Costa Concordie, tak to považujem za neprípustné.

        A vyložte si to ako chcete…

        Liked by 2 people

        • nechcem nabadat ludi na skakanie z mosta ani neodhovaram od diverzifikacie portfolia. Ano, je fajn mat nieco zlata/striebra, nejaku podu ci byt, pristup na trh s akciami ci nejaku hotovost. Mozno aj krypto, ak tomu niekto veri. Sama toto vlastnim. Ale treba si uvedomit kolko coho vlastnim a mam volnych penazi a s cim sa da pocitat. Napr. ak pocitam, ze skromny nakup potravin znamena uncu striebra na tyzden, v pripade hyperinflacie a odhadu ze to potrva cca aspon roky, budem potrebovat 104 unci striebra (pred covidom bola hodnota striebra 15 usd). 104 unci znamena momentalne cca 3000 eur. Ak ale nakupim tie mince, hyperinflacia sa odlozi (pretoze Amici objavia nove bane na striebro v Peru, ovplyvnia to derivatmi a udrzia urcity stabilny rastuci trend v cenach, ale nie hyperinflaciu,vymyslam si ako priklad) a dotycny vlastni len tych 3000 eur, ma 50 rokov a o pol roka bude potrebovat peniaze na opravu auta, tak ich bude musiet mozno predat so stratou. A moze to byt pre neho velky problem. Ina vec je, ak dotycny ma 30 rokov, robi v IT a je vysoka pravdepodobnost ze si najde aj v kritickej dobe pracu s dobrym platom, toho tych 3000 eur nemusi vobec skriet a nemusi riesit, ak na tom aj na povedzme 10 rokoch bude mat stratu. Ak ma uspory vo vyske 20 tis., tiez ho nemusi skriet, ked to striebro nevzrastie na cene. Nie je to bohvie co, ale prezije to bez stiahnuteho zaludka,
          Drahe kovy ako take su poistka. Nic ine. Kryptomena je v podstate (aspon podla mna) skor nieco, co mi ma umoznit odist, lahko likvidne, mozem s tym narabat vsade vo svete rovnako. Vzdy ale cena toho, do coho ukladam peniaze zavisi od dopytu po danej veci. Je mozne, ze ked sa spusti hyper-, vzrastu ceny elektriny a padnu vsetky krypto-, lebo to nikto nebude chciet a vsetci to budu predavat. Bude potrebovat peniaze na nieco ine. Rovnako je mozne aj naopak, vsetci budu tlacit tie zvysky svojich uspor tam, kde si myslia ze sa udrzia. Rozhodne az zivot. Nikto z nas tu nema patent na rozum a nikto netusi, ako to dopadne teraz.
          A nevies to ani ty. Je kludne mozne, ze niekto vezme tvoje rady a vsetko co ma investuje do striebra a krypto. Nasledne sa povedzme stane ze krypto sa potopi a striebro tiez (akekolvek dovody). Bude to tebe, Oracle, vycitat….uvedom si. Ja upozornujem ludi, ze su tu dalsie faktory, ktore si maju zvazit, pretoze budu platit za tieto rozhodnutia svojim zivotom a svojou kozou.
          Moj sukromny nazor je, ze ano, ceny pojdu hore, mozno aj o x100%, ale to neznamena, ze to bude hyperinflacia….pretoze to mozu roztiahnut v case. Slovensko malo inflaciu v 90.rokoch 11-15% rocne, niekedy mozno aj nad 20%, ale neznamenalo to, ze by sa prerusovala praca, aby si ludia stihli nakupit, ako ked je hyperinflacia. A mimochodom kamarati vtedy investovali do kupy dolarov a mariek….a prerobili na tom pomerne dost (pri pohlade v case). Ale ak by sa rozpadla EU, tak potom to bude velky problem a Amici budu zasa za vodou, lebo velke peniaze potecu tam.A tieto investicne rady splachnu aj ludi.
          KAZDY SI MUSI ROZMYSLIET SAM, DO COHO DAVA PENIAZE A MAL BY VEDIET AJ PRECO ICH DAVA PRAVE TAM,
          inak to bude len take, investujte do akcie abc. Preco? pocul som, ze pojde hore….a samozrejme, ten co tieto chyry rozsiruje, ich ma nakupene a chce predat (teraz to nemyslim ako urazku pre teba Oracle), ale na akciach velmi oblubena technika.

          Liked by 2 people

          • Velmi dobre ste to zhrnuli. Osobne si myslim, ze ked sa zacne tento “pruser” v globalnom meradle, urcite vzniknu ozbrojene konflikty, medzinarodne, lokalne a obcianske vojny. Preto si myslim, ze je dobre mat zbran a dostatocnu zasobu nabojov…

            Páči sa mi

            • za rohom maju vo Viedni strieborne philharmonikery, zatial nehlasia nedostatok surovin, da sa aj osobny odber
              https://www.muenzeoesterreich.at/produkte/1-unze-feinsilber-999-verpackt
              Ale takto, ja nechcem tvrdit, ze to co hovoris sa nemoze stat, len napr. podobna situacia bola v Kanade a USA tusim marec-april 2020. Takze ano, ked vypukne panika a cely system sa zruti, bude to vsetko o tom, cim dokazem presvedcit predajcu, aby vzal to, co mu nukam ako platidlo. Moze to byt striebro, zlato (tazko sa ale verifikuje, ci to nie su len pokovovane mince), cigarety, skatulka penicilinu (aj ten nemusi byt samozrejme pravy), nejake cifry na tablete, ktore si presunieme na uctoch, nejake papiere alebo pistol:-)
              Ale to, ze USA balansuju na hrane je sice pravda, ale nemusi platit, ze teraz spadnu…mozno ano, mozno nie. To je ako s tou armadou, ano, prehrali v podstate vsetky vojny, kam sa vybrali, ale nikto by nechcel aby mu prisli do jeho krajiny najst chemicke zbrane, lebo prinasaju len zmar a smrt. To, ze dlhodobo v tom len krvacaju a nikde neuspeli neznamena, ze pojdes na nich s prakom alebo puskou. Totiz ta porazka v Afganistane ci Iraku znamena zaroven, ze tie staty ziju dobu kamennu a ti ludia tiez. Len cez obcas nabity mobil vidia, ze inde to nie je norma. A jediny kto sa im moze postavit momentalne je Rusko a to len preto, ze vie, ze ked pojde do pekla, tak stiahne aj utocnikov so sebou (a oni to vedia tiez). Keby nemali hypersonicke a jadrove zbrane, ktovie ci by uz neriesili problem ochrany LGBT prav s americkou armadou.

              Páči sa mi

      • Venezuelsku ropu vlastní rusko,, a Dôvod prečo v roku 2008 nebola hyper inflácia v USA je ze dolár je svetová rezervna mena a cely svet nou obchoduje, a aj keď boli vtedy v usa ekonomické výpadky podržalo ich to ze vykradaju celý svet a všetci obchodujú dolárom takže ta mena sa vtedy točila a to ich zachránilo,,, lenže teraz sme v situácii kedy vďaka Covidu sa zastavila globálna ekonomika, vykradanie sveta cez usa sa skoro tiež zastavilo, dlh usa dneska vyskočil na 28 biliónov prekonal výšku ich HDP a GP hlúpych stranavikou na viedli že sa zachránia tým ze začali tlačiť ďalší toaletný papier, v globálnej ekonomike je na tlačených niekoľko stoviek biliónov (niekde som čítal ze je to až trilion) dolárov a včera vyzval lavrov činu aby prestali obchodovat v dolároch a pridajú sa aj ďalšie ázijské krajiny , tak mi povedzte co sa stane s krajinou ktorá má taký masívny dlh a v obehu také masy dolárov a tie doláre sa prestanú točiť???? No podľa mňa weimarska republika bola šuvix, kto tu už nevidí kde západná civilizácia sa rúti tak je totálne zaslepený západní mi srackami z netflixu a Hollywoodu , a ze nikto není prorok? Načo čítate tlste knihy ksb dvtr ktoré vám ukazujú co sa deje vo svete ake procesy prebiehajú ?? Vieme ze GP presúva centrum koncentrácie riadenia z usa na Čínu a keď chce byť Čína jednotka musí staré centrum byť zničené a to sa vďaka akcií covid a tlačení peňazí sa deje, Čína skoro covidom neutrpela žiadne straty ekonomika sa zväčšila rusko a Čína zväčšili svoje zlaté rezervy (a podla všetkého vo fort knoxe žiadne zlato není) ,takže ešte jedna vlna korony lockdowny v USA a EÚ, dementny dedo na čele usa vída ešte nejaké likvidačné ekonomické nariadenia, rusko z Čínou znížia rezervy v dolároch prestanú obchodovat v dolároch výpredaju dlh usa a masívna hyper inflácia je na svete a potom si Čína za vrece ryze kúpi usa aj Európu a centrum riadenia prenesené a masívna spotreba zdrojov planéty sveta západnou civilizáciou zastavena, nie zo srandy hovorí pjakin že džov bajden dostane všetky štátne vyznamenania ved celú západnú civilizáciu vedie do katastrofy a hlúpe ovečky ho nasledujú a cez túto hyper infláciu sa zabráni aj tretej svetovej vojne v Európe lebo nato vojak keď nedostane zaplatené bojovať nebude a celá armáda Nato sa rozsype,,, takže Oracle správne ľudí nabadá aby si svoje peniaze a úspory zachránili svet sa mení

        Liked by 5 people

        • Skôr, ako niečo napíšeš, over si skutočnosti do detailov.
          – v globálnej ekonomike je na tlačených niekoľko stoviek biliónov (niekde som čítal ze je to až trilion) dolárov –
          Musíš si zistiť, ako to je s pomenovaním veľkých čísel. Ja som sa učil, že je milión, miliarda, bilión, biliarda, trilión, triliarda atď.
          https://sk.wikipedia.org/wiki/Miliarda
          V USA platí iné – milion, bilion, trilion, quadrilion, atď. Čiže ich trilion je náš bilión. V tomto kontexte je aj tvoje vyjadrenie o natlačených dolároch.
          Hyperinflácia. S týmto pojmom tu narábate plus mínus autobus. Viem čo bola hyperinflácia v bývalej Juhoslávii. Že chlieb stál ráno niečo a poobede úplne niečo iné. Len nikto neberie do úvahy jednu vec. USA nie je bývalá socialistická Juhoslávia, kde boli veľké firmy štátne a neexistoval akciový trh. Konkrétny príklad. Americká firma vyrába napríklad maslo. Dnes stojí maslo 1,50 USD (len hypotetický príklad). Ročne utŕži pri cene 1,50 USD/kocka dajme tomu 100 miliónov USD. Má stabilný zisk, povedzme 7 miliónov USD, vypláca z neho 50% na dividendách, čiže 3,5 milióna USD. V obehu má dajme tomu 10 miliónov akcií, ktoré sa momentálne obchodujú po 10 USD. Pri tejto cene je dividenda na akciu 0,35 USD slušným 3,5% výnosom v hotovosti (pred zdanením). Ak príde hyperinflácia a maslo bude po 150 USD/kocka, tak pri rovnakej produkcii masla budú tržby 100 násobne vyššie. 100 násobne vyšší bude aj zisk (v nominále), ak sa zachová percento ziskovosti. A čo bude ešte vyššie? Správne, cena akcie na burze. Tiež cca 100 násobne, ale ak by vzrástla zisková marža, poprípade narastie panika, lebo sa zabezpečí správna “navigácia” stáda na akcie potravinárskych firiem, tak ďaleko vyššia ako 100 násobok. Samozrejme, môže byť aj nula USD, ak firma skrachuje. Ale nulovú hodnotu môže mať o pár mesiacov aj krypto, ktoré si dnes kúpiš a zrazu sa zistí, že to bol zlý projekt. Mimochodom, pred rokom bola cena futures na ropu na chvíľu hlboko v zápore a ver, že s tým nikto, kto s tým obchodoval, nerátal.
          – rusko z Čínou znížia rezervy v dolároch prestanú obchodovat v dolároch výpredaju dlh usa a masívna hyper inflácia je na svete a potom si Čína za vrece ryze kúpi usa aj Európu a centrum riadenia prenesené a masívna spotreba zdrojov planéty sveta západnou civilizáciou zastavena, –
          Za vrece ryže si Čína určite pri hyperinflácii nikdy nekúpi USA. Môže vrece ryže stáť v prepočte miliardu USD, ale hodnota USA bude potom možno v nonmiliardách a toľko ryže Čína mať nebude, aby si tie USA kúpili.

          Liked by 1 person

          • @graul
            Tebe a ani JaneS z dajakého dôvodu nedochádza, že v akej brinde sme a stále točíš dookola tie “osvedčené pravdy”, ktoré ale prestali platiť v priebehu 2020. Námatkovo pár dôvodov:
            Prvá vec je, že pokiaľ svet akceptuje, tak emitent rezervnej meny môže vytlačiť koľko chce, ale to sa dnes končí.
            Druhá vec je, že USA chystajú dať do obehu okolo 5 trilions t.j. 5 tisíc miliárd US$.
            Tretia vec je, že USA doteraz mohli urobiť to, že odložia platbu dlhopisov tak, že držiteľom dajú namiesto nich nové+emitujú ďalšie dlhopisy, lenže to už teraz nemôžu urobiť a tak môžu vybrať medzi bankrotom a monetarizáciou dlhu, podľa všetkého vybrali to druhé a to isté chystá urobiť aj ECB.
            Posledná vec je, že Rusko a Čína medzi riadkami oznámili, že US$ už neberú.

            Takže hyperinflácia a rozklad súčasného finančného a ekonomického systému je istota a ty táraš nezmysly. A vzhľadom na to, že obaja ste dostali varovanie, tak si to vyžerte do dna, ale sem nechoďte nariekať.

            Liked by 1 person

          • @graul
            Doplnenie o najdôležitejšiu vec:
            Náš súčasný finančný systém je pyramídová hra založená na dlhu a ako všetci vieme, každá pyramídová hra sa skončí otázka je len, že kedy a ako. A presne na to vytvorila podmienky covid cirkus, a tebe a JankeS to dajako nedochádza.

            Liked by 1 person

            • Ak môžem, tak na obhajobu ja sa tiež skôr spolieham na seba ako keby som sa mal na iného! To znamená ze mam doma fyzické zlato, striebro, peniaze rozdelené do “trhov”, teraz chcem aj krypto menu, rad by som tiež niečo iné ako € a to po fyzickej stranky. Krypto mi pripadá ako nárazník, či airbag v týchto zložitých dní. Nielen voči populácii, ale aj kvôli tomu aby si zachránili zisky ziskuchtivi! V rámci obchodu a dlhú sša ci eu, ak ich porovnáme, tak jednoznačne vedie obchod, kde existujú len virtuálne peniaze. Samozrejme je tu kovid, preto sa na to treba pozrieť globálne. Zastávam názor že lepšie je mať lokálnu menu a menu globálnu (však nás niekedy osočovali že sme antiglobalisti, aj keď sme vedeli ze inej cesty niet). A krypto značne pohltí dlhý, je to ako v roku 2008, ktorý riadil hlavne v sša. Teraz to bude mať väčšie následky ale mam pocit ze ide im o ten najlepší pád (pre nich?)!

              Páči sa mi

        • Venezuele Rusko urcite pomaha, ale nemyslim si, ze keby tam vyslali americku armadu hladat jadrove zbrane (ako kedysi v Iraku), ze Rusko posle svoju armadu. Iste, pomahalo by povstalcom, protestovalo v BR OSN, stazovalo sa, posielalo zbrane aj wagnerovcov, mozno aj vojenske lode….ale podla mna by do ostreho stretu s USA priamo nesli. Ci Biden/Harris/Deep State bude tak zufaly, aby to urobil, to neviem.
          Je mozne ze aj ked pojdu, ze sa v tom utopia, ako to bolo v Iraku, Afganistane ci Lybii. Ale ropu tam produkuju a vyvazaju zapadne koncerny a to je jedine pre nich dolezite.
          Peniaze si chranit treba, treba si ale uvedomit, aku sumu do coho davam a co sa stane, ked o pol roka budem potrebovat novu chladnicku. Treba zaroven aj zvazit, ako lahko viem uspory zasa spenazit. Ked budem potrebovat na tu chladnicku a mam akcie povedzme ceskeho CEZ, tak ich predam a mam.
          Co ak ta hyperinflacia neprebehne tak ako ju cakame? 50% tych penazi, ktore tlacia a rozdavaju, idu do akcii……rok 2008 vsetci cakali hyperinflaciu, ona sa prejavila, aj ked nie ako hyper-, ale len ako zvysena, ale v raste cien bytov, pody, zlata, krypta, akcii. A to vtedy zostvornasobil FED svoju bilancnu sumu (teraz “len” zdvojnasobil). Samozrejme tieto veci sa scitaju, takze byt v Bratislave za 30 tis. eur uz clovek nekupi….ale to neznamena, ze keby vtedy investoval peniaze do striebra/zlata, ze by ho to vyrazne zachranilo.
          Na strane druhej, ked ma clovek uspory a 10-15% ich odlozi do striebra/zlata/krypto a ten rast nenastane, prip. aj strata a ostane mu zvysok, nemusi az tak smutit. Len tolko som chcela a uz koncim na tuto temu.
          Nebolo to v ziadnom pripade brane na odradzanie od snahy ludi uchovat si peniaze

          Liked by 1 person

  8. Táraš a točíš dokolečka to isté jedine ty. Navyše ešte k tomu bez ladu a skladu a nič, čo by mi nebolo známe. Kedže mi to je známe, tak som to zahrnul do svojich rozhodnutí. Ver, že tebe na pleci plakať nebudem, viem niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia.
    Tu je ukážka tvojej brilantnej analytiky :
    – Prvá vec je, že pokiaľ svet akceptuje, tak emitent rezervnej meny môže vytlačiť koľko chce, ale to sa dnes končí.
    Druhá vec je, že USA chystajú dať do obehu okolo 5 trilions t.j. 5 tisíc miliárd US$. –
    Tak teda končí to tlačenie rezervnej meny, alebo nie? Tých 5 biliónov nie je tlačenie rezervnej meny? USD ňou stále je, vyhlásenie Lavrova to nezmenilo. Jedna vec sú reči a druhá skutky. Nie je v záujme Ruska, ani Číny neriadený krach USD a všeobecný chaos. Väčšina amerického vládneho dlhu je a bola v rukách samotných US inštitúcii a nie v rukách zahraničných veriteľov, takže je to hlavne ich problém.
    Ten posledný odstavec škoda komentovať, tvoje spôsoby sú na úrovni rozmaznaného fracka, nie analytika. V príspevku, kde si zverejnil, že prišiel čas stať sa pánom svojho času, posunúť sa ďalej, robiť špičkovú analytiku, si písal o tvojej snahe budovať spravodlivú spoločnosť. Najskôr sa nauč slušnosti, trpezlivosti, vedieť argumentovať voči inému názoru. A určite by si mal zlepšiť aj gramatickú stránku svojho prejavu, lebo ovládať perfektne slovom aj písmom materinský jazyk by mala byť samozrejmosť pre každého, dvojnásobne pre profi analytika, ktorý svoje analýzy robí pre širšie publikum a chce za to príspevky od čitateľov. A ešte pochopenie písaného textu. Totižto, nikdy a nikde som priamo nenapísal, že diverzifikácia časti svojich úspor do drahých kovov je zlá. Ani JankaS nikde a nikdy nenapísala, že drahé kovy nie.
    Ohľadom krypta som skeptický. Ale to vysvetlím. Krypto mena by mala byť len náhradou peňazí v dnešnej podobe. Čiže mal by to byť len prostriedok výmeny tovarov a služieb medzi kupujúcim a predávajúcim, obeživo. Obeživo musí byť stabilné v dlhodobom horizonte, aby bolo predvídateľné správanie ekonomiky. Nesmie byť predmetom špekulácií, ako je tomu dnes. Si zisti aké prísne kritéria musela splniť slovenská koruna v režime ERM II. Koruna mohla počas obdobia pred prijatím do eurozóny fluktuovať +/- 15% od stanovenej parity a takto zabezpečiť bezproblémový chod ekonomiky. NBS mala povolené intervenovať pri hrozbe posunu kurzu mimo vymedzených hraníc. To však tiež bolo príležitosťou veľkých hráčov na menové špekulácie. Takým spôsobom zbohatol Soros na obchode proti britskej libre.
    Rovnako nesmie byť krypto tak náročné na spotrebu elektrickej energie, pretože jednak je veľký deficit energie a potrebujeme nový zdroj, aby sme nahradili fosílne zdroje, ktoré sa čoskoro vyčerpajú. Určite to nebude tzv. zelená energia zo soláru a vrtúľ.
    Na záver ti prajem pekný deň, konečne je tu jar.

    Liked by 1 person

    • Graul – velmi pekne ste to zhrnuli a napisali. O krachu USD a odkloneni RF a inych krajin od platieb v USD sa pise 10+ rokov. Tym nechcem povedat, ze to nie je mozne, alebo, ze RF sa od USD neodklana. Ten odklon vsak ide velmi pomaly a USD je stale svetova mena c. 1. Ako hovori “deputat dumy RF Fedorov” za USD stoja Americke zbrane. Americka armada je stale najsilnejsia na svete aj ked na otvorenu vojensku konfrontaciu s RF si asi (dufajme) netrufnu. Cinu by mozno vojensky znicili, ale ta chce uzatvorit nejaku vojensku dohodu s RF (https://www.youtube.com/watch?v=ClyH9iIaOFQ). Tym, ze Rusi nemaju lietadlove lode ich mobilizacia a nasadenie vo svete je ovela komplikovanejsie ako pre USA. Preto si myslim, ze USD ako svetova mena tu bude este par rokov.

      Páči sa mi

      • @Boriso
        Americká armáda dneska trúfne tak akurát na krajiny 3. sveta, ale akonáhle sa narazí na skutočný odpor, tak sú nahraní viď Afganistan a aj preto netrúfne na Irán, a robí špinavosti ako majdan a teroristické útoky resp. pripravuje ich viď nedávno Rusko, Bielorusko, Ukrajina, Bolívia atď.

        Takže si vedľa.

        Liked by 1 person

        • @oracle Americka armada spolu s NATO su najsilnejsi na svete a je uplne jedno ci s tym vy suhlasite, alebo nie. Okrem hrubej sily dokonale ovladaju svetovy medialny priestor, preto vyhravaju informacnu vojnu a udrzuju si aky taky vplyv v celom svete.

          Páči sa mi

          • @boriso14
            Máš pravdu v tom, že mediálne sú silný, dokonca tak silný, že americké vojsko ide nasadiť tehotné ženy, sú tak silný, že NATO propaguje LGBTI komunitu, sú tak silný, že NATO nevie nájsť 1 ruskú ponorku v Stredozemnom Mori pri Izraelských brehoch; sú mediálne tak silný, že najnovšie lode námorníctva sú nepoužiteľné; sú mediálne tak silný, že sa musia ukrývať a základniach pred pastiermi kôz vyzbrojených kalašnikovom, výbušninami a raketami stinger; sú mediálne tak silný, že nezmôžu na Severnú Kóreu; sú tak silný, že nezmôžu ani na Čínu a mediálne sú tak silný, že ti totálne pomotali hlavu lebo v ére nadzvukových rakiet zem-zem, loď-zem a loď-loď lietadlové lode sú plávajúcim mäkkým cieľom.

            Liked by 2 people

            • @ oracle myslim, ze sa zhodneme na tom, ze USA a NATO terorizuju cely svet za ucelom udrzania si vplyvu. To, ze vojensky napadaju iba krajiny 3 sveta je pre nas stastie. V pripade, zeby zacali vojnu s niekym silnejsim odskaceme si to vsetci. To ci je USA armada 1, 2 alebo 3 najsilnejsia je uplne jedno a nepodstatne. Americania ako aj Cina a Rusko dokazu svojimi zbranami znicit cely svet. Verim, ze Cina a Rusko nemaju takyto zaujem. O USA mam pochybnosti.

              Páči sa mi

        • to je pravda, ale okrem Ciny a RF niet vela krajin, ktorych by neboli schopni zbombardovat do doby kamennej. Netreba si pliest to, ze americka armada v Afganistane si nemoze robit co chce a su zabijani, ked vystrcia nosy zo zakladni a to, ze afganska vlada ich poslucha ako hodinky (aj ked su samozrejme dosadeni a podplateni) a afganske suroviny tazia zapadne spolocnosti a potom dokazuju na svetovych burzach, ze ceny komodit su nizke (prave vdaka comu mozu nicit rozvojove krajiny a maskovat inflaciu doma)

          Liked by 1 person

    • @graul
      Vzhľadom na to, že mám aj lepšie veci na práci, tak teraz odpoviem na tvoje nezmysly:
      Pár mesiacov pred druhou Irackou vojnou Saddam chcel ropu obchodovať za €, vieme ako to dopadlo síce oficiálne to bolo kvôli chemickým zbraniam, Kadaffi chcel zaviesť africký zlatý dínar a obchodovať mimo US$, tentoraz špinavú prácu urobili Francúzi a ešte pred Trumpom (asi 2014-2015) sa začali šíriť chýry o tom, že Číňania majú alternatívu k SWIFT tak vybuchlo umelé hnojivo (aspoň to je oficiálna historka) a poškodil kábel, ktorý by to malo na starosti. Takže svet do nedávna musel akceptovať US$, ale vzhľadom na to, že americký bankový systém je pred kolapsom a americká armáda už nedokáže zatočiť ani s Iránom nieto s Čínou alebo Ruskom, tak celý ten cirkus skončí. To je prvá vec.
      Druhá vec je, že americké dlhopisy boli v móde rollover t.j. staré pred splatnosťou sa kúpili a držiteľom sa predali nové, a toto už po Lavrovovom vyhlásení nemôžu urobiť ak ľahko a to hlavne vo svetle toho, že Číňania začali likvidovať svoje dlhopisy v Belgickom (niekoľkonásobok HDP Belgicka). A vysvetlenie rollover: https://www.investopedia.com/terms/r/rollover.asp
      Tretia vec je, že pyramídové hry sa vždy skolabujú a Číne, Rusku a ani zbytku sveta sa už neoplatí držať US$ pri živote lebo dodatočné náklady sú príliš vysoké a vzhľadom na to, že je tu viac než dosť náhrad k US$ a SWIFT, ale Číňania a ani Rusi tomu z pochopiteľných dôvodov nerobia reklamu (viď bod1).
      Štvrtá vec je, že kryptomeny sú nestabilné len vo volne tlačenom FIAT mene, ale keď sa to otočí, tak na limitované množstvo kryptomien pripadá nekonečné množstvo FIAT meny t.j. už na prvý pohľad sa vidí, ktorý systém je stabilnejší.

      Posledná vec je, že slušnosť, ktorú odo mňa požaduješ vyšlo von oknom v tom momente, keď si začal dávať mizerné až nebezpečné rady ostatným na tejto stránke, lebo zákazníci hlásia, že mincovňa v Perth a ostatné veľké mincovne nemajú striebro:
      https://www.sprottmoney.com/blog/When-Unallocated-Becomes-Unavailable-Craig-Hemke-March-23-2021

      PS: Poznám tvoj typ, budeš ešte na kolenách prosiť o pomoc a hádzať jedovaté sliny na toho, kto ti nepomôže.

      Páči sa mi

  9. Od dnešného dňa už aj ČNB môže neobmedzene skupovať na trhu cenné papiere.
    https://www.kurzy.cz/zpravy/585222-centralni-banka-muze-trvale-ulevovat-vlade-od-dluhu-i-v-cr-dnes-totiz-prosla-novela-zakona-o-cnb/
    Takže aj česká koruna pôjde cestou USD, EUR. Centrálna banka môže nakúpiť štatnych dlhopisov podľa ľubovôle. Dôležité bude, ako sa zachovajú centrálne banky Maďarska a Poľska. Či pristúpia na rovnakú hru, alebo sa zachovajú inak. Keďže posledné roky vo veľkom navyšujú zlaté rezervy.

    Páči sa mi

Pridaj komentár