Hra skončí

Mám na mysli tú pyramídovú hru, ktorá sa tvári ako náš globálny finančný systém, pretože každá pyramídová hra skončí rovnako: kolapsom hry, lebo na to, aby mohla existovať je potrebná nekonečná prevažne exponenciálna expanzia, ktorá je na konečnej planéte prakticky nemožná. To je prvý dôvod na kolaps. Druhý dôvod na kolaps je to, že globalizácia prebehla a všetci sme jej súčasťou resp. nejakým spôsobom sme ovplyvňovaní tým istým ekonomickým systémom, čiže tento systém poslúžil k svojmu účelu a je určený na demontáž. Lenže je tu šanca, že demontáž nebude riadená, ako to rôzne frakcie elít plánujú, ale živelná a to, čo sa budem snažiť opísať, je dosť komplexný proces, preto to bude znieť ako „šialená mluva“, ale má to logiku. Lenže mám jeden problém:

Kde začať?

Asi u striebra, na COMEXe tak, ako v Londýne (LBMA) sa obchodujú futures a opcie t.j. sú to trhy, kde ak máte šťastie, tak sa dostanete k svojmu striebru. To je prvá vec, ktorá súvisí s druhou vecou, a to je, že zmluvy na COMEX (a tuším aj na LBMA) sa dajú vyrovnať v hotovosti, a dosť často sú aj s tou hrozbou, že ak klient nezoberie od banky hotovosť (oni sú tam hlavní predajcovia), ktorá sa teraz dá volne tlačiť, tak si tam už nikdy neškrtne. Preto tvrdím, že rôzne ETF/ETP (ako PSLV a SLV) a deriváty sú ľahko tvorené short pozíciami, a preto môžu stlačiť cenu striebra dole a celá táto vec je štátom podporovaný podvod s tým, že teraz povolia vystúpiť cenu striebra hore (okolo 30 US$), dve-tri banky budú obetované a za celú vec budú obvinené komunity na sociálnych sietiach len preto, aby tento podvod ešte nejaký čas mohol pokračovať. Dodávam, že čoraz viac kupcov striebra pôjde k ťažiarom a začne obchádzať COMEX veľkým oblúkom, čo v konečnom dôsledku urýchli koniec tohoto špinavého podvodu.

Ďalšia vec je, že deriváty okolo striebra sa nielen používajú na znižovanie ceny, ale aj na stabilizáciu finančného systému, lebo existujú deriváty, ktoré viažu k sebe ropu, zlato, striebro a US$ t.j. stagnácia cien ropy, striebra a zlata je umelý jav, ktorý je momentálne živený nulovými, de facto negatívnymi úrokovými sadzbami. Lenže tieto deriváty pri svojom zániku spotrebujú obrovské množstvo hotovosti a preto rastie US$ index t.j. zanikajúce deriváty sú jedným z faktorov deflačných tlakov.

Deflácia, inflácia a hyperinflácia

Ďalším deflačným faktorom je to, že ako Mike Maloney na to poukázal, banky vytvárajú nové obeživo na základe dlhov t.j. ak sa splatí dlh, tak zaniknú aj peniaze s tým, že to platí aj naopak, ergo pri masívnych bankrotoch budú poškodené aj samotné banky, lebo nielenže zanikne prúd hotovosti k nim, ale aj emitované peniaze, čo zas povedie k zamrznutiu kreditu. Toto zas povedie nielen k prasknutiu niekoľkých bublín, ale aj k hyperinflácii a to z dvoch súvisiacich dôvodov:

  • centrálne banky sa rozhodnú riešiť tieto situácie s ešte väčším tlačením obeživa, ako doteraz;
  • kvôli panike bude čoraz viac US$ a eventuálne aj € bude naháňať čoraz zmenšujúci sa objem aktív.

Dodávam, že masívne tlačenie obeživa už prináša problémy, lebo sa zvyšuje inflácia (potvrdil to tak Buffett, ako aj výrobcovia rôznych produktov t.j. zvýšenie cien nie je len výsledok činnosti chamtivých korporácií), ktorú všetci pociťujeme a budeme pociťovať čoraz viac.

Takže ako sa to udeje?

Infláciu už teraz pociťujeme, ale sa ešte nerozbehla na neznesiteľnú úroveň, defláciu onedlho pocítia banky, keď čoraz viac klientov kvôli covid hystérii musí tak či onak vyhlásiť bankrot a bude sa musieť vysťahovať z domu alebo bytu a krátko na to prepukne hyperinflácia, ktorá bude dôsledkom paniky tak CB, ako aj ľudí s prebytkom US$ alebo €.

Skrátka, postupne sa prejavia rôzne tlaky, ktoré sa budú určitý čas prejavovať naraz v rôznych segmentoch finančného systému t.j. finančný systém sa bude rozkladať z rôznych koncov rôznou rýchlosťou a dobou trvania s tým, že finančná bublina sa bude upúšťať postupne (v závislosti od segmentu v priebehu týždňov, mesiacov a rokov).

Alternatíva?

Tá bude taká, že štáty budú adoptovať zlato a striebro vo veľkom a elektronické bankovníctvo zas bude záležitosťou más a denného biznisu. Lenže kým sa k tomuto bodu dostaneme, tak sa potrápime.

S pozdravom

Oracle 911

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

34 thoughts on “Hra skončí

  1. No dúfam že medzi prvými padnú na rypák všetci tí nenažratý developeri ktorý svojimi odpornými víziami železosklenených krabíc a ohyzdných veží nivočia každý kúsok voľnej parcely v mestách…lebo ich konanie už nemá konca..aj ked niektorých spomalila súčasná Covid hystéria…

    Liked by 7 people

      • @wiliam, po prečítaní článku, aký záver si mám pre seba urobiť ja sám? Množstvo informácii finančného charakteru, predpoklady, uzávery, riešenia, Je to len súhrn informácii, ktoré pre môj obyčajný život nemajú význam, alebo ak áno, potom aký uzáver – čo robiť?

        Páči sa mi

        • Aky zaver si spravis je na Tebe. V jednej knihe je pisane, ze parafrazujem:
          “Vlastny zivot si ovplyvnujeme v medziach nasich ZNALOSTI a ostatni nam ho ovplyvnuju v medziach nasi NEZNALOSTI.”
          Ak som to skomolil, prosim, opravte ma. Dakujem

          Liked by 1 person

        • bielovodie – Ja si myslím že obyčajní človek ktorý žije z výplaty po výplatu, sa na to nejak nemá šancu pripraviť. On nemá voľné peniaze aby si kupoval striebro či zlato a kryptomenám ľudia ešte nejak neveria. Ľudia nemajú čas sa s tým zaoberať, mnohí tomu nerozumejú a ďalší sa boja že niekomu naletia a prídu o posledné peniaze. Lebo je veľa odborníkoch ale ešte viac špekulantoch. Jeden povie urob to druhý urob tamto a tretí zrob hento, ale nik nevie ako to presné bude. A ti človeče si vyber tak aby si nebol obabraní. Záruku nik nedá. Ak niečo príde, ľudia to uvidia len tak že za veľa peňazí kúpia málo – jednoducho ak nastane veľká drahota tak zistia že je zle. A tak ako vždy sa budú musieť prispôsobiť. Ale to je môj pohľad.

          Liked by 4 people

          • @štefan f. ďakujem Ti, do značnej miery si trafil obsah mojej otázky. Mňa zaujímajú hlavne tí obyčajní ľudia, ktorí zrazu zistia, že všetko je drahé, alebo si niečo nebudú môcť vôbec kúpiť. Necháme ich zomrieť hladom?

            Páči sa mi

            • bielovodie – Ťažko povedať ako to bude. Aj ja sa bojím že príde bieda alebo prídeme o tie pár eur čo máme. A neviem či záchrana môže byť v kryptomene. Nerozumiem tomu ale zároveň čo pozerám tak tomu nejak neviem prísť na chuť. Je to virtuálna mena a stačí vypnúť internet alebo elektrinu a potom čo ? Zlato alebo striebro fyzické to ešte áno. Ale aj to nie je istota. Zoberme si hypotetickú situáciu : Bude málo potravín , ten čo bude mať potraviny ( napr. pestovateľ , gazda ) tak povie nedám , nepredám lebo peniaze nebudú nič. Zlato alebo striebro ? No neviem. Buď povie že ho nechce, alebo za kus chleba a kúsok slaniny môže pýtať kopú zlata alebo striebra. A ak budete chcieť jedlo pre rodinu a seba dáte všetko čo máte a budete švorc. A gazda? Ak sa situácia zlepší tak raz zbohatne. A zasa sme na začiatku.
              Situácia môže nastať ako po páde socializmu na začiatku 90-tých rokoch, kde všetko zdraželo, bola nezamestnanosť a peniaze strácali hodnotu, ale nejak sme sa z toho dostali. Alebo môže nastať situácia po 2 sv, vojne kde bol prídeloví systém potravín. Pre chudobu nie je nič dobré. Možno rozmýšľam zlým smerom. Neviem.
              Len viem že treba veriť že sa to zmení v dobré. Treba urobiť tak aby ľudia nehladovali aby neprišli o strechu nad hlavou. Aj tu môžeme o tom podiskutovať ako na to. Na tomto fóre sú múdrejší čo majú prehlaď, možno majú riešenie.

              Páči sa mi

              • @Štefan f. ak by došlo k veľkej katastrófe – neexistencia elektriny, výpadok akéhokoľvek spojenia ( aj autá, vlaky, lietadlá … ) tak prichádza chaos a akekoľvek platidlo stráca význam. Každý bojuje sám za seba a za svoju rodinu. Ľudia s koncepciou, ktorú majú teraz vsadenú v hlave ( davo-elitárna ), nemajú veľku šancu na prežitie. Nechcem rozvádzať rôznu mieru katastrófy, ktorá by mohla ľudstvo postihnúť. Ak by bola len “malá”, žeby napr. dolar stratil svoju hodnotu, aj tak by došlo k obrovským spoločenským krízam.

                Liked by 1 person

      • To bolo dobré……

        Myslíš tú súkromnú banku FED ktorej skutočný vlastníci sú myslím 7bank hlavne z europy. A tých 7 bank kontrolujú zase klany Rotshildov a neviem koho ešte.

        Fed je len nástroj, ale určite nie väčšiny ľudí žijúcich v USA.

        Liked by 1 person

  2. Podle jaké teorie dolar atd skončí a bude se obchodovat zlatem nebo stříbrem.. Prosím tě, žijeme v 21 století a ne 10 století..Bude víc a víc se platit kreditní kartou..

    Páči sa mi

  3. Ak chcete porozumieť analýze, alebo budúcej prognoze vo svete financii je potrebné pozrieť si vopred o financiách napr.aj tu od Mika uvedenú vyššie alebo iné. A potom sa postarať o tie svoje, lebo doba sa začína otáčať a možno za hotovosť si nekúpite za určitý čas ani chleba. Lepšie byť pripravený ako nepripravený. Nakoľko veci spotreby pôjdu hore treba máť rezervy na nejaké obdobie a nespoliehať sa na supermarkety. Poliaci aj čína skupuje po svete potraviny. Aby nás nedobehol hlad a chlad.

    Liked by 1 person

  4. Zabudla som podotknúť každý podľa možnosti zadovážiť si hrubé knihy, t.j. knihy KSB,Mŕtva voda, O tom jak žíť lidský a iné . Pre mládých aby mali vedomostí o riadiacich procesoch a pre nás ostatných sa ozrejmia vecí ktoré boli a chápeme ich inak ako prebehli.

    Liked by 1 person

Pridaj komentár