Vyhrajú medvede druhé kolo Pellegrinimu?

Dnes chcem cteného čitateľa postaviť pred zaujimavú myšlienku, ktorú mi vnukol Viktor, jeden z mojich známych, s ktorým sme sa, ako inak,  spoznali počas rokov poroby, teda rokov pandemickej.

V podstate je myšlienka veľmi hlboká a zároveň veľmi jednoduchá.

Dnešný čitateľ má:

– ďaleko k vojne, nesleduje všetky konflikty na svete a keď, tak ich vie vypnúť jedným kliknutím

– ďaleko k CBDC, inflácii, dotačným schémam, plánu obnovy a iným “panským huncútstvam”, ako to donekonečna opakujú ľudia na internete

– ďaleko ku globálnej politike a ku tomu, kto s kým má, nemá rokovať.

No ma blízko k tomu keď:

– podporovatelia strán a kandidátov vyťahujú rôzne kauzy

– lietajú trestné oznámenia

– vyťahujú sa pátričky,  kroje, rodiny, deti a hlavne

– kandidáti sa stávajú do rolí obetí, aby zapôsobili na ženský elektorát, alebo

– kandidáti sa stávajú do pozície záchrancov, a logikou, aj keď často zvrátenou do absurdnosti, pôsobili na mužský elektorát.

A ako do toho zapadajú medvede? Medvede sa zobudili. A začali napádať ľudí. Dokonca sa dobijali v Jasnej do hotela. Doškriabali a dohrýzli ľudí v Liptovskom Mikuláša. Teraz zasa hubárov má dohryzenú nohu.

Ľudia sa, a právom, boja ísť do prírody. Dupľom s malými deťmi.

A kto je za toto zodpovedný? Pozrite sa, kto všetko podporuje Korčoka. Budaj, ktorý je priamo zodpovedný za premnoženie medveďa na Slovensku. Matovič, ktorý bol zodpovedný za koalíciu, ktorá toto umožnila, Čaputová, ktorá ich vymenovala.

Mali všetko. Ústavnú väčšinu v NRSR, Vládu, Čaputovú. A ľudia trpeli vtedy a trpia dnes

Chcete naozaj to, aby znova vyhrali medvede? Ak áno, potom už nikto nemusí od jari do jesene zakazovať ľuďom, chodiť do lesov. Ľudia tam nepôjdu, budú sa báť, kvôli Budajovým vegetariánskym medveďom…

chcete to zmeniť? Príďte voliť v sobotu a už viete, koho nevoliť.  Nevoliť medvede. A Korčoka.

Jox

2.4 2024

zdroj: Janko Ferlic pexels.com

28 thoughts on “Vyhrajú medvede druhé kolo Pellegrinimu?

  1. Niečo pre inšpiráciu – existujú 2 dobré argumenty prečo ísť voliť Pellegriniho pre tých, ktorí ho nemajú radi resp. chcú ostať doma lebo “už nie je koho voliť keď nie je pronárodný kandidát”:

    1/ pragmatický

    odosobniť sa a brať to ako opätovné vyjadrenie podpory vláde, ktorá za nás chce ďalej bojovať a k tomu nás žiada o pomoc v týchto dôležitých voľbách. Inými slovami, treba dotiahnuť našu voľbu z parlamentných volieb do konca. Vláda prichádza so spoločným kandidátom ktorému dôveruje, s ktorým chce spolupracovať a preto nie je jediný dôvod hodiť jej teraz poleno pod nohu. Lebo to sa rovná strele do vlastného kolena.

    2/ pre nespokojencov a pochybovačov

    Nedopustiť aby vláda mohla svoje neúspechy a neplnenie programu hodiť na prezidenta. Inými slovami, dajme jej plnú moc a vytvorme všetky podmienky, aby mohla splniť čo sľúbila a čo sa od nej očakáva. Ak jej teraz neodobríme jej kandidáta, budú problémy a vláda sa vyhovorí na to že sa nedalo. Ani jej zapálenie už nebude také silné. Dajme jej o čo nás teraz žiada a potom my žiadajme od nej výsledky. Bez výhovoriek. Myslím že je to fér. Príklad tandemovej spolupráce vláda-občania.

    Takto to komunikujem aj v diskusiách lebo tam by sa mohol nájsť každý, nielen ten kto vie prečo a má v tom jasno.

    Liked by 10 people

    • V poriadku, že komunikuješ v takomto duchu. No máš dojem, že sa dá vo väčšom rozsahu s voličmi Korčoka (nie priaznivcami Korčoka), diskutovať? Môj dojem je, že ako dokázali ľudí zmagoriť protimečiarovsky, tak aj protificovsky a na takých neplatia žiadne argumenty.

      Liked by 2 people

      • Rozhodne je to argumentácia na pronárodných voličov. 2 skupina je tá čo volila vládu ale nebola voliť ani v 1 kole lebo Pellegriniho nemusia z x dôvodov. Alebo ich vláda v niečom sklamala alebo majú pocit že sa veľa vecí nehýbe … a dostávajú sa do pasivity.

        Liked by 1 person

  2. V tom článku nie je ani rok 2024 ani rok 2001. Neviem teraz nájsť zdroj, kde som to čítal, ale aj z kontextu článku je jasné, že to nebol rok 2024.

    Stačí si prečítať 2. a 3. odstavec.

    Možno vás podriape, ale keď pochopí, že s ním nebojujete, tak odíde,” radí horolezec Štefan Packa a bývalý riaditeľ veľkého hotela v Jasnej, ktorý sa so šelmou stretol tiež.

    „Keď skrížil cestu mne, postavil sa na zadné a dovolil mi odísť. Ak by však išlo o medvedicu s mladými, zvalil by som sa na zem a rukami by som si chránil šiju,“ zaspomínal si s tým, že skupina medveďov sa do hotela začala dobýjať akurát v čase, keď tam mali konferenciu dôstojníci NATO. „Viete, čo urobili? Utiekli do izieb. Do dverí hotela, ktoré sa šelmy pokúšali vytlačiť, sa postavili čašníci a kuchári,“ doplnil s úsmevom.

    Liked by 1 person

    • ale je tam, aj v pluske je, len sa mi nedá to dat sem do diskusie…

      Pluska: Autor: min

      29. 3. 2024, 16:57(aktualizované: 30. 3. 2024, 7:35)

      Hlavny dennik: 30 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

      Páči sa mi

      • Dátumy sú len dátumy, kedy vyšiel ten článok. Taraba to medializoval a všetci sa toho chytajú, je to celkom bulvárny motív.

        Ešte raz…
        Píše sa tam:
        “…horolezec Štefan Packa a bývalý riaditeľ veľkého hotela v Jasnej…”
        Už nie je riaditeľom hotela.

        “…zaspomínal si s tým, že skupina medveďov sa do hotela začala dobýjať akurát v čase, keď tam mali konferenciu dôstojníci NATO…”

        Páči sa mi

      • Dátumy sú len dátumy, kedy vyšiel ten článok. Taraba to medializoval a všetci sa toho chytajú, je to celkom bulvárny motív.
        Ešte raz…Píše sa tam:“…horolezec Štefan Packa a bývalý riaditeľ veľkého hotela v Jasnej…”T.j. už nie je riaditeľom hotela.
        “…zaspomínal si s tým, že skupina medveďov sa do hotela začala dobýjať akurát v čase, keď tam mali konferenciu dôstojníci NATO…”Zaspomínal si na časy, keď bol zrejme tým riaditeľom veľkého hotela…
        Ja z toho dedukujem len to, že takto sa nepíše o udalosti, ktorá sa stala pred pár dňami. A kdesi na TG som čítal príspevok, že toto bola udalosť spred 20 rokov. To je celé čo tým chcem povedať. Ak to Taraba využíva a nezistí si informácie, tak je to jeho problém.

        Páči sa mi

    • To je jedno, kedy to bolo, stalo sa to … A to čo tvrdí ten horolezec, už neplatí, medvede sa každý rok budia nas…tejšie, menia svoje správanie a minule sa pre niektorú z televízií vyjadril Huliak, že ľudí začínajú chápať ako korisť. Sú čoraz častejšie útoky doteraz neobvyklým spôsobom. Medvede mali dlhé roky pokoj, zvykli si na bezpečie.

      Liked by 3 people

  3. súhlasím s Joxom, že téma medveďov môže v politike volebnej kampane plniť podobnú funkciu ako téma migrantov v parlamentných voľbách. Avšak obmedzene.

    Obmedzene preto, lebo migranti boli pred voľbami viditeľní skoro všade – voliči ich mali priamo na očiach, zažívali ich na vlastnej koži. Medvede sú “na očiach” iba sprostredkovane, hovorí sa o nich, je tu pár videí, s medveďmi je to ako s vojnou na Ukrajine. Skoro nikto ju priamo nezažíva na vlastnej koži., aj keď je predo dvermi. Ako medvede…

    Medveď, medveď, medveď… a Tatry boli cez sviatky narvané na prasknutie.

    Budem veľmi vďačný, že medvede pomôžu zabrániť zatiahnutiu Slovenska do vojny. Som vďačný Pri-rode, že ich tak skoro prebudila a zapojila do boja za záchranu Slovenska. A budem veľmi smutný, ak vďakou za ich pomoc bude od nás, ľudí, neprimeraný odstrel.

    Tak, ako medvede to samé o sebe za nás vo voľbe prezidenta nevyriešia, ani odstrel nevyrieši problém s medveďami. Pretože problém nie je v medveďoch, problém je v nás, v ľuďoch.

    To, že sa tlačia do obývaných oblastí, nie je len následkom ich premnoženia. Medvede sa rozšírili do mnohých oblastí Slovenska, o čom informujú lesníci, poľovníci, horskí cyklisti a turisti. Pretože medvede sú v lese, to je ich domov. Ak je ich domov v poriadku, zdržiavajú sa v ňom.

    Medvede opúšťajú svoje domovy – lesy najmä v Tatrách a na Liptove, všade tam, kde ich domov v poriadku nie je. Choďte na Oravu, do Tatier… a zaplačete. Lykožrútová spúšť. Suché stromy ako nemá výčitka volajúca do nebies, pokiaľ ich ďalší poryv vetra nezlomí, či vyvráti aj so suchými koreňmi. A pod nimi nepreniknuteľná húšť krížom-krážom popadaných suchárov… Lesom neprejdeš, ani divá sviňa tade neprejde, ani jeleň, srna… Lesné apartmány hojnosti sa zmenili na mrňavé neútulné zdemolované kutice. Tamojší les sa stal pre zver neobývateľný a nepreniknuteľný, zver sa tlačí von z lesa a medvede za ňou… Toto je vizitka “ochranárov”. Svoju “odbornosť” už dokázali: Drevo hnije v lese, ťažiť tam niet čo, píliť takýto po lykožrútovi vyschnutý les je životanebezpečné, niet čo speňažiť, niet peňazí na upratanie lesa, na výsadbu. Niet miesta pre zver, pre medveďa…

    A omladina väčšiny kalamitných lykožrútových plôch je opäť náletová smreková monokultúra… To kde je ten “ochranármi” proklamovaný návrat od smrekových monokultúr k pôvodným miešaným porastom? A pritom sa to dalo spraviť inak: intenzívna prebierková ťažba zdravých smrekov s dobrým speňažením a boli by peniaze aj na vyčistenie lesa po ťažbe, i na výsadbu, i zver by mala útulný domov… A takto pod “odborným” vedením “ochranárov” povojnové zalesňovacie úsilie dvoch generácií našich predkov vyšlo navnivoč. A lykožrútovú kalamitu strieda kalamita jej následkov. …aj v podobe medveďov.

    Netreba jeden extrém striedať druhým, streľba okrem odôvodnených prípadov nie je riešením. Riešením je dať do poriadku lesy. Systémovo.

    No, naspäť k voľbe prezidenta a budúcnosti Slovenska. Medveď je symbolom, totemom. A symbol sa nestrieľa, totémove zviera je posvätné…

    Liked by 5 people

    • Popolvar67, a kto vie, ktoré prípady sú opodstatnené, kým medveď na človeka nezaútočí ? Potom už môže byť neskoro – pre toho človeka. Medveď bol vždy na Slovensku v takom počte, že sme ho prakticky nestretli, mal dosť priestoru a medvedica mala po jednom mláďati, ale teraz má aj tri a každý rok … medvede za to nemôžu, nemajú prirodzeného nepriateľa a človeka sa už neboja. Ale keď to vezmeme zoširoka, tak ani jeleň, ktorého medveď strhne, za nič nemôže. Medveď skrátka potrebuje potravu. Príroda a les nie je len domovom zvierat, ale aj človeka. Prečo by sme my mali doplácať na to, že im niekto dovolil sa takto veľmi premnožiť ? Teraz pomaly aby človek chodil do lesa so zbraňou, aby ho medveď náhodou nepovažoval za svoju potravu. Komu by nebolo ľúto, keď vidí medveďa, je to naozaj pekné zviera. Ale aj veľmi nebezpečné.

      Po 40 rokoch som sa vrátil domov na dedinu odkiaľ pochádzam a je to úplne iné prostredie, ako bolo kým žili rodičia a chodil som ich navštevovať. Vtedy bol pokoj, o nejakých medveďoch sa sem-tam prehodilo pár slov, ak náhodou lesné robotníčky nejakého stretli. Ale teraz sa aj tunajší ľudia boja chodiť do lesa a už vôbec do lesa nepustia deti, zatiaľ čo my sme ako deti behali aj kilometre od dediny. U nás je cca 4x viac medveďov, ako bolo za socíku a to je ešte dobre, lebo napr. v Podpoľaní je to kritické. U nás len sem-tam medveď chodí po dedine, ale tam bežne za bieleho dňa. Musí sa to skrátka riešiť znížením ich počtu, čím skôr, a potom robiť tie dlhodobejšie opatrenia, ako píšeš.

      Takže téma medveď môže Pellegrinimu pomôcť.

      P.S.

      Ak boli Tatry narvané na prasknutie, boli tam ľudia v bezpečí 🙂

      Liked by 3 people

    • Mam taku teoriu:Volici Korcoka nas mozu pripravit o vodu.

      ako? Liberali chrania medvede. Medvede zeru mravce. Mravce zeru lykozruty. Lykozruty zeru stromy. Stromy zadrziavaju vodu. Ziadne stromy, ziadna voda. Zijeme na europskom rozvodi. Tu pramenia rieky. Karpatske hrebene na Slovensku su porastene smrekmi. Smreky su nivocene lykozrutom lebo nie su mravce, ktore nivocia medvede.

      Je to iba moja uvaha.

      Páči sa mi

    • A omladina väčšiny kalamitných lykožrútových plôch je opäť náletová smreková monokultúra… To kde je ten “ochranármi” proklamovaný návrat od smrekových monokultúr k pôvodným miešaným porastom?

      Pekne si poukázal na pokrytectvo “ochranárov” .

      Netreba jeden extrém striedať druhým, streľba okrem odôvodnených prípadov nie je riešením. Riešením je dať do poriadku lesy. Systémovo.

      Títo “ochranári” a “nezávislí odborníci” na všetko vedia systematicky robiť len jedno: ničiť všetko, čoho sa dotknú.

      Liked by 4 people

    • Niekoľko poznámok. Bývam na mieste, ktoré je priamo súčasťou CHKO Poľana. V minuloročnom sčítaní napočítali okolo 430 niektoré odhady hovoria až o 460 jedincoch, ktoré sa nachádzajú na rozlohe cca 1000 km2. Mám naťahaný elektrický oplotok, ale aj tak od jari do jesene tŕpnem, kedy mi ovce alebo teľa trhne medveď, pretože chodím do práce a musím všetko púšťať o 5 ráno. Je bežná prax, že robím oplotok a medveď príde ku mne na 100 m a ide oberať čerešne. Alebo ide matka s kočíkom a medvieďa prebehne 10m popred ňu cca 150 m od domu. V noci ani nehovorím, psy sa idú roztrhať. Poznám ľudí, ktorým vošiel do konice medveď a vytiahol ovce von. Za mňa je potrebné urobiť nasledovné: Okamžitá regulácia na udržateľnú mieru. Sady čerešní jabĺk hrušiek a podobne obnoviť vyčistiť a oplotiť tak aby sa nestávalo, že v húštinách, ktoré sú teraz pod ovocnými stromami môže medveď nerušene spať aj týždeň. Obmedziť prikrmovanie krmnou repou, kde sa jednotlivé poľovnícke združenie predbiehajú, kto nasype viac. Do lesov musia nabehnúť lesné žienky a lesy musia byť čistené aby sa obnovili lesné maliny a černice. Obmedzenie pestovania kukurice v nárazníkových zónach s tým, že poľnohospodári musia za toto dostávať kompenzácie poprípade zaistiť, aby si produkty ako kukurica mohli zakúpiť za zvýhodnené ceny atď.

      Poviem ale ešte jednu vec. Všetci riešia medvede, ale už nikto nerieši to, akú škodu narobia na vidieku jelene. Ak nemáte plot 2,5m vysoký tak cez zimu bojujete s tým, aby vám posadené a pestované stromy neohrýzli, v lete musíte okolo polí ťahať opäť elektrické a pachové ohradníky a neviem čo ešte, len aby ste im prešli cez rozum. Pes breše 10 m od jeleňa a on sa v kľude pasie na dvore na skalke. Zasejete ovos tak vám ho skosia a zdlávia, zasadíte zemiaky tak vám ich vyhrabú a potom na stretnutí s CHKO Vám povedia, že oni podporujú laznícke osídlenie. Ďakujem pekne za takú podporu.

      Nesťažujem sa, už keď sme išli bývať do starorodičovského domu, tak sme zhruba vedeli do čoho ideme, ale musím povedať, že niektoré situácie prekvapia aj mňa.

      Liked by 5 people

      • súhlasím s tebou, lebo si len inými slovami na základe skúsenosti obyvateľa lokality, kde sú strety s medveďom na dennom poriadku, napísal presne to, čo ja po trojdňovej návšteve Ždiaru. Primeraný!!! odstrel medveďa (pretože on skutočne teraz bojuje za Slovensko), a predovšetkým navrátenie lesnej zveri a medveďov do lesov, skrze ich skutočnú, nie “ochranármi” deklarovanú a pomýlenú obnovu…

        Liked by 4 people

    • Viete kto sú Kuffovci?

      Otec je tajomníkom ministerstva kultúry, syn je tajomníkom ministerstva životného ,strýko je kňaz – je to velkorodina katolíkov z východu majú svoj monopol v štátnych lesoch aj v TANAPe kde sa zamestnanci o tom boja hovoriť….je to prepojené – “hospodárenie” v štátnych lesoch – drevospracujuce podniky na Slovensku sú vlastne holdingy z Beneluxu,vyťažené drevo sa vyváža preč, minister životného prostredia je jedna ruka s “polovníkmi” aj s Kuffovcami.

      Tu ide o viac,ide o pôdu – ľudia v SPF šafária s pôdou nezistených vlastníkov ktorej je na Slovensku veľa,a takto potichu sa tu pod rúškom iných problémov ututlava problém skutočný – tichá sieť biznisu s prírodou a štátnych tajomníkov čo májú dosah bohvie kde….je to smutné,no :-/

      Dohľdajte si ty videá aby ste videli kto je Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Každý reálne zmýšľajúci človek si položí otázku ako týto páni môžu byť tajomníkmi ministerstiev….

      Kuffa st. – tajomník ministerstva kultúry:

      Kuffa ml. – tajomník ministerstva životného prostredia

      A Kuffovci ako tvrdí kresťania celkovo

      A taktiež toto – pred 12 dňami aj keď sa zdá že pred pár storočiami…:-/

      Aj toto je tiché a tajomné Slovensko tajomníkov Kuffovcov…neviem no,čo myslíte…?

      Preto je to s medvedmi,lesmi,prírodou a kultúrou na Slovensku tak ako je….lebo SPF robí všetko pre to,aby nepredávali pôdu v svojej správe,dá sa len prenajať aj to len určitym ľuďom,takže bežný človek aj keby chcel založiť rodový statok má obrovský problém ako sa k pôde prepracovať…..je to proti ľuďom aj proti zvieratám.

      A proti princípu života.

      Páči sa mi

  4. Poznate rodinu Kuffovcov ?

    Týto páni sú tajomniknmi ministerstiev kultúry a životného prostredia. A ako to na Slovensku chodí,ruka ruku myje – tutlú sa tu veci pod koberec a hovorí sa o niečom celkom inom – SPF spravuje pôdu neznámych vlastníkov,ak by si aj bežný občan chcel kúpiť hektár pôdy je to prakticky nemožné lebo SPF pôdu len prenajíma a aj to len určitým ľuďom. Celá tá politika je proti ľuďom,proti prírode a samozrejme proti osobnému rozvoju.

    Vysvetlím:

    Medvede nie sú problem,problém sú zdevastované štátne a urbarne lesy kde hospodária síce slovenské drevospracujuce podniky,ale ich vlastníkmi sú holdingy z Beneluxu takže sú to hlavne oni čo majú slovo pri objeme vyťaženej dreviny.

    Pani Taraba a Huliak o tom dobre vedia ale používajú medveďa ako terč na odpútanie pozornosti verejnosti. Dosadili si Filipa Kuffu za tajomníka ministerstva životného – každý reálne zmýšľajúci človek sa zamyslí ako je možné že tento pán pracuje ako tajomník?? – okrem iného si dosadil svojich ľudí do TANAPU – pracovníci sa o tom boja hovoriť.

    Otec Filipa Kuffu je Štefan Kuffa, tajomník ministerstva kultúry.

    Taktiež každý reálne uvažujúci človek sa udiví ako je možné že v roku 2024 je tento pán tajomníkom ministerstva.

    Jeho brat je kňaz Kuffa.

    A takto potichu a tajomne sa naháňajú slovenské ovce do košiara….

    Kuffa st. – tajomník ministerstva kultúry:

    Kuffa ml. – tajomník ministerstva životného prostredia

    A Kuffovci ako tvrdí kresťania celkovo

    A taktiež toto – pred 12 dňami aj keď sa zdá že pred pár storočiami…:-/

    Aj toto je tiché a tajomné Slovensko tajomníkov Kuffovcov…

    Preto sa tu donekonečna hovorí o medvedoch, lebo sa šafári s pôdou nezistených vlastníkov,a týto páni napriek svojej nepochybnej “inteligencii” a patriarchalnemu prístupu k životu hodného inkvizitorov nikdy nič neprezradia….

    Páči sa mi

Pridaj komentár