Stalo sa to

Včera t.j. 24.2.2021 padol prakticky celý informačný systém Fedu (Federálneho rezervného systému-centrálna banka USA). Čiastočne sa im to podarilo obnoviť napr. vyplácanie šekov je problém a momentálne vyšetrujú dôvody.

Podľa toho čo som dopočul, tak k pôvodnému systému boli pridané rôzne funkcie t.j. systém kvôli nárastu komplexity sa stal nestabilným. Moja špekulácia je, že dve algoritmy využívajúce systémy Fedu alebo samotného Fedu začali “bojovať” a to zhodil systémy.

16 thoughts on “Stalo sa to

  1. Dovoľ jedno vysvetlenie podľa Occamovej britvy, ze najjednosuchsia korenova pričina je s veľkou pravdepodobnostou ta spravna.

    SŠA ako štatny utvar sa má rozpadnúť. Ako je možné zastavit uja Džoua od vudavania jedného execution (nie executive, lebo popravuje nielen ustavu ale aj predchadzajuce dekrety Trumpa)order za druhým?
    V SŠA nie sú peniaze, nie sú jedlo, voda, elektrina, nienje zivot. Ale je munícia, zbrane atď.

    Páči sa mi

        • Neviem ako tam, ale tu zostatnenie chystaju. Nie v dobrej podobe, Heger uz chce dvihat dane z nehnutelnosti a ani sa neostycha priznat, ze to ma byt pod heslom viac pracuj menej vlastni.
          Ide svabovu agendu, ale to uz ste si asi vsimli.
          Vsetko im ide podla planu.

          Liked by 1 person

          • Prvá vec je, že ten kto mal trocha rozumu, tak pochopil aj pred Putinovou rečou na Davosskom fóre, že z veľkého resetu nič nebude resp. nedopadne podľa plánov.
            Druhá vec je, že ten, kto nepochopil ani po Putinovej reči v davose, že reset sa nekoná resp. nepôjde podľa ich plánov (časť o zlatej miliarde), tak je klinický debil.
            Tretia vec je, že táto “slovenská” vláda nie je tam aby chápala.

            Skratka nemôžeš vyvodiť z vyčíňania tejto vlády zložených z klinických debilov a bláznov to, že všetko ide podľa plánu. Ak si to skutočne myslíš, čo tu hľadáš a prečo si ešte medzi živými?! O takých, ktorí šíria porazeneckú náladu nemám záujem (vylož si to ako chceš).

            Liked by 3 people

      • Je to síce z knihy ktorú zase čítam. Sú tam tri ruské pikniky ( obrázky ). Výsledné číslo 13 bude oveľa závažnejšie ako sa to javí dnes. Strata kontroly nad emigráciou meny aj keď na krátky čas je varovanie. To varovanie dal niekto z hora , niekto mimo tento systém. Takmer by som povedal že sa blíži rovnaká situácia ako po rozpade ZSSR, keď väčšina obyvateľov prišla o svoje úspory. No v SŠA to prebehne opačnom poradí . Najprv dôjde k ukončeniu dlhového kolotoča a nakupovania na kredit. Krátko na to začne rozpadavanie na menšie celky ktoré zdanlivo dokážu zabezpečiť prijateľné fungovanie spoločnosti. Tu príliš špekulujem, budem musieť si to dať na papier a zvážiť pridružené udalosti.
        S pozdravom Peter.

        Liked by 1 person

  2. Velke vypoctove systemy alebo databazy sa zhadzuju hlavne vtedy ked je potreba nieco nove nahodit, napriklad nejaku aktualizaciu, novsi kus kodu, novy modul atd … kludne by som povedal, ze potrebovali do systemu nahodit nejake nove moduly riesiace dnesne problemy. Pod nimi si predstavujem nieco ako vacsiu kontrolu tranzakcii, “stopovanie” penazi, pripadne obmedzovanie vytvarani penazi z “nicoho”? Tazko povedat.

    Páči sa mi

    • ono servre padaju aj z prozaickejsich dovodov. My sme takto poslali nasho zakaznika do pecka pred vianocami, technik v datacentre jednoducho natvrdo odpojil nespravne masiny, holt zle skontroloval. A odpojil ich tak skaredo, ze sme to davali dokopy 2 mesiace. Shit happens everywhere. Ale to je len priklad. Na zakaznickej strane impaktoval tisice uzivatelov a u nas desiatky ludi co to davali dokopy po pracovnej dobe a vikendoch.

      Páči sa mi

    • Ak zlyhalo niekoľko služieb naraz, tak pravdepodobne išlo o sieťový problém – jedna aplikácia sa nevie dovolať inej a tá zase nemá prístup k dátam, ktoré sa nachádzajú na inom mieste. Banky, a tobôž FED majú kritické systémy zväčša na mainfraimoch IBM, dáta a bežiace systémy zálohované na rôznych miestach v navzájom nezávislých data centrách a v poslednej dobe ešte aj poistené v cloudoch. Aby to celé kľaklo naraz, tak buď ide o sabotáž či zámer, alebo aj to, že tieto komplexné systémy majú svoje slabé miesta – tie o ktorých sa vie a tie sa monitorujú, a potom tie unknown unknowns, ktoré monitoruje HNR 🙂

      Liked by 2 people

  3. Spätné upozornenie: Konečne?! | Blog o verejnom živote a problémoch Slovenska

  4. Spätné upozornenie: A budú radi, že po nich ani pes neštekne | Blog o verejnom živote a problémoch Slovenska

  5. Spätné upozornenie: SLOVENSKÝ ANALYTIK A PROGNOSTIK: UŽ ČOSKORO PRÍDU VEĽKÉ VECI: PÁD USD, EURA. SÚČASNÁ SLOVENSKÁ VLASTIZRADNÁ VLÁDNA GENOCÍDNA ZBERBA BUDE ŠŤASTNÁ, AK VYVIAZNE S HOLÝMI ŽIVOTMI - Slovanské Noviny

Pridaj komentár