Prečo som fanúšikom krypta, striebra a zlata

Budem sa teraz opakovať, ale opakovanie je matkou múdrosti. Som fanúšikom striebra a zlata, lebo nielenže predstavujú tradíciu, ale aj budúcnosť kvôli tomu, že striebro je priemyselný kov a zlato bude zas základom pomalých a primárne regionálnych finančných systémov. A som aj fanúšikom niektorých kryptomien, lebo sú a budú základom rýchlych a primárne globálnych finančných systémov s tým, že obe skupiny systémov budú obsluhovať.

Prečo?

Dôvodov mám viac než dosť, ale napíšem len časť z nich, lebo to je minimálne na kapitolu jednej knihy. Na začiatok poviem, že z historického hľadiska ľudia používali všeličo ako menu t.j. urýchlenie a zjednodušenie barteru od soli, cez obilie, kamene, mušle, čaj až po kožušiny zvierat, ale na dlhodobé uchovanie vyprodukovaných hodnôt ľudia (aspoň to tak bolo na Eurázijskom kontinente) používali zlato a striebro s tým, že civilizácie Amerík používali zlato na výrobu náboženských predmetov a šperkov t.j. funkcia bola podobná. Inými slovami mena žije, keď je menená za (takmer) okamžitú spotrebu a peniaze žijú aj keď je spotreba odložená na neskôr.

Čo znamená regionálny a globálny finančný systém v praxi?

Globalizácia skončila a globálne zákulisie (GP) sa potrebuje nielen zbaviť starých nástrojov ovládania a nepotrebných nástrojov globalizácie, ale potrebuje aj nástroj na zachovanie konceptu, a preto vypustil do sveta Bitcoin (BTC), ktorý mal odstrániť bankárov od kormidla a nainštalovať IT chlapcov zo Silcon Valey (a nielen odtiaľ) do vedúcej pozície finančného systému (demonštroval týmto riadnu dávku zlomyseľnosti a zlovôle voči starým nástrojom a globálnej populácie-toho sa ale bude musieť zbaviť, čo je na iný článok) s tým, že BTC a niektoré iné kryptomeny sa mali stať novým digitálnym zlatom a striebrom. Lenže tu narazila kosa na kameň a to z dvoch dôvodov: staré nástroje začali proti tomuto urputne bojovať všemožnými prostriedkami (od zákazu až po prekrútenie na vlastný obraz) a chlapci a dievčatá z IT sa pozreli na BTC a zamysleli sa nad tým, čo by sa dalo vytrieskať z tých technológií, ktoré spolu tvoria BTC. Tak nasledoval jeden nápad za druhým, niektoré sú životaschopné a užitočné, niektoré sú rovno podvody, niektoré sú zbytočné a neživotaschopné a niektoré sú tu zas na to, aby splnili špecifickú rolu a potom zanikli. Viem, znie to surovo, ale selekčný tlak v prírode funguje presne takto a staré, nepotrebné a neživotaschopné je odstránené a zrecyklované.

Ktoré kryptomeny prežijú a ako to je so striebrom a zlatom?

Ako som v minulosti napísal, bude existovať niekoľko ekonomických globálnych systémov, ktoré pri styku budú mimoriadne produktívne. Je to obdoba javu styku biotopov s tým, že do toho prirátať treba aj regionálne ekonomiky t.j. tie, ktoré budú používať zlato a striebro ako obeživo. Lebo kryptomeny hoci aj lokálne predstavujú pohyblivú vec t.j. koleso, ktoré sa rýchlo točí alebo lešenie, na ktorom sa stavia a drahé kovy, ktoré predstavujú pevné body v systéme. Chcem tým povedať, že krytpomeny budú slúžiť na rýchly prenos bohatstva alebo na zdieľanie zdrojov hoci aj na lokálnej úrovni napr. BTC bude slúžiť na vyrovnanie veľkých t.j. miliónových pohľadávok medzi zahraničnými/transkontinentálnymi ekonomickými subjektami (platba za veľké dodávky), Litecoin (LTC) bude slúžiť na rýchly prenos stredne veľkých platieb, ostatné kryptomeny, buď na bežný styk, alebo na zdieľanie zdrojov, zlato na sporenie, platba v hotovosti za veľké položky atď. lebo existujú doslova hory zlata napr. Grand Canyon (a jedna hora v USA) je plná zlata, v Indii a v Congu sa našli doslova hory zlata t.j. je toho dosť, ale nie priveľa, a striebro zas bude strategická surovina, za ktorú štát bude musieť zaplatiť spravodlivú cenu, ak to chce získať od malých investorov (štáty pôjdu po veľkých rybách, ktorí to uchovávajú v bankových a iných trezoroch, lebo je to jednoduchšie ako naháňať malých investorov, ktorí budú tvrdiť, že si nepamätajú kde to odložili/stratili), a to znamená aj to, že cena striebra bude vyššia než cena zlata.

Čo to bude znamenať v praxi?

Minimálne spravodlivejšiu distribúciu bohatstva, zdrojov a vyprodukovaných produktov (tovarov a služieb) a maximum toho bude evolučný skok ľudstva. Otázka po tom je, ako sa k tomu postaví GP a či sa pripojí na víťaznú stranu, ale to je vec o ktorej priamo nerozhodujem a z princípu ani rozhodnúť nemôžem.

S pozdravom

Oracle 911

PS: Môžem sa mýliť, som len človek, ale vidím tieto dlhodobé trendy…

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

26 thoughts on “Prečo som fanúšikom krypta, striebra a zlata

  1. Moja prastarka vlastnila ešte zlaté dukáty, žiaľ neskončili v mojej rodovej vetve. Takže sa vrátime iba späť ku starému platidlu. Na zlate, ktoré bolo povyberané od obyvateľov slovenska za vojny bola postavená Slovenská národna banka.Vratime sa späť k tým hodnotám / peňažným, ekonomickým , morálnym/ ktoré stali na strane zdravého rozumu.

    Liked by 3 people

  2. Dám svoj pohľad, nie “popieračský”, len polemizujúci.
    Globalizácia neskončila, len skončila/končí jedna etapa vo vývoji. Globalizácia je jav objektívny, to vedel už J. V. Stalin, preto podnikal všetky kroky, aby ju rozvíjal podľa svojej koncepcie. Rok 1952 bol dôležitý, bola konferencia o zóne voľného obchodu, spoločnej mene, kde sa zúčastnilo niekoľko desiatok štátov, vrátane vyspelých kapitalistických (na levanete si to treba prečítať). No rok 1953 to rázne ukončil.
    Zlato, striebro… hory zlata… odhady sú, že za celú históriu sa vyťažilo viac ako 200.000 ton zlata, čo by bola kocka s hranou 22 metrov (hustota zlata je 19.320 kg/m3, pre zaujímavosť hustota wolfrámu je 19.300 kg/m3, takže pri hmotnosti 1 unce je rozdiel vo váhe nebadateľný, ale v cene podstatný). Tieto dva kovy nezavrhujem, na čo budú slúžiť v budúcnosti nepredikujem, lebo to neviem (vonkoncom nie úplne presné účely použitia), a pravdupovediac ma to ani až tak netrápi.
    Kryptu nerozumiem a cítim/intuícia, že ani nepotrebujem rozumieť. Počkám si na preklopenie dnešného finančného systému s ostatnými. Rozumiem veľmi slušne, keď to porovnám s väčšinou bežných ľudí, tomu dnešnému, mám pomerne ucelenú predstavu o jeho fungovaní a preto nemusím byť hŕŕŕ do krypta.
    Ešte jedna vec v súvislosti s nedávnym komentárom, že čínska centrálna banka rázne otočila a už považuje bitcoin za dobrú investíciu. S tým zaznela otázka, stále si myslíte, že bitcoin nie je dobrá investičná príležitosť? No ja si už po tomto vyhlásení centrálnej autority nového globálneho centra riadenia definitívne nemyslím, že je to dobrá investičná príležitosť. Informácie o dobrej investičnej príležitosti nie sú na prvých stránkach mejstrímových médii, ani o nich nehovoria centrálne banky. Treba veľa prečítať, hlavne medzi riadkami, potom vysledovať vznik nových trendov do budúcnosti, nájsť to správne odvetvie, nakoniec tú správnu firmu. Potom kúpiť, roky sedieť a čakať na zverejnenie podobných správ, ako tá o btc a čínskej cb a pripraviť sa na predaj. Totižto nie je umenie niečo kúpiť, aj kúpiť v správny čas nemusí byť ťažké. Umenie je v správny čas predať a zaknihovať zisk.
    O čom neustále hovoria zástancovia bitcoinu/krypta? Je to nezávislá mena, bez centrálnej kontroly, nikým nemanipulovaná… už ju ponúkajú veľké súkromné banky a správcovia aktív svojim klientom, čo znamená, že za svoje majú nakúpené už dávno a teraz posúvajú riziko na malých. Čínska centrálna banka (rovnako aj tá ruská) je plne pod kontrolou MMF, SB a hlavne BIS. Takže, kde je tá slobodná mena, nová nádej spravodlivého sveta?
    Určite ešte btc pôjde hore, možno veľmi vysoko, ale treba mať na pamäti, že to môže skončiť plačom väčšiny zúčastnených. To, akú úlohu a podobu budú mať kryptomeny v budúcnosti, bude záležať od toho, kto bude určovať novú fázu globalizácie.

    Liked by 6 people

    • Áno, dnes napríklad odznela informácia, že Tesla má naliatych do BTC 2.5 miliardy dolárov. A potom nie je žiadny div, že v priebehu dvoch týždňov, BTC stratí aj 20% svojej hodnoty. To nie je prostriedok na úschovu hodnôt, ale elektronický švindel na majiteľov, kedy sa háda, kedy príde správny čas na prevod do reálnych hodôt(napr. zmieňovaného zlata) a drobným “lakomým” majiteľom nechať oči pre plač.

      Páči sa mi

  3. Chtěl bych jen dodat, že “vzácnost” Litecoinu je jen 4x menší než vzácnost Bitcoinu (celkový limit počtu mincí), nicméně jeho cena je zatím je přibližně 200x nižší.
    K tomu připočtěme, alespoň zatím, směšně levné transakční poplatky Litecoinu (Ether a altcoiny na Ethereum blockchainu jsou už dražší posílat než Bitcoin) .

    Myslím, že člověk nemusí být “raketový inženýr”, aby si spočítal, do čeho se vyplatí investovat i třeba v částkách po tisícovce Kč měsíčně.

    Navíc, dokonce i Alza přijímá platby v Litecoinech.

    Liked by 4 people

  4. K těm zlatým horám: Jedna z nich se nachází v Čokoládových horách (Chocolate Mountains) v Kalifornii v USA. Bix Weir uvádí, že je tam minimálně 6220 tun zlata. Pravděpodobně víc. https://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/is-there-really-a-massive-and-hidden-gold-deposit-in-the-chocolate-mountains-in-california/
    Někde na youtube jsem před pár lety viděl, že zlata se celkově za celou historii nevytěžilo okolo 200 000 tun zlata, ale mnohem víc, po celém světě kolem 1 750 000 tun. Statisíce tun zlata leží potopených na dně moří. Nenašel se např. poklad čínského císaře – statisíce tun zlata. Japonský admirál Jamamoto nashromáždil (nakradl) za 2. světové války okolo 300 000 tun zlata. Ten se taky nenašel. Jsou zvěsti, že papež má okolo 60 000 tun zlata nashromážděného za celou historii.

    Liked by 2 people

    • Frenky, ak by bola pravda, čo píšeš a postupne by sa tie státisíce ton zlata začali nachádzať, tak najlepšia cesta pre terajších držiteľov zlata by bol okamžitý predaj zlata a hľadanie nového uchovávateľa hodnoty. 1.750.000 ton, to cca 9 krát viac, ako sú momentálne odhady všetkého vyťaženého zlata. Jednoduchá matematika, 2000 USD/uncu delené 9 je 220 USD/uncu. Ak by teda kríza aj nejak dvihla cenu zlata, tak potom možno viac. Totižto, na burze platí, že cena čohokoľvek sa odvíja od budúcnosti, nie od súčasnosti. Každý prípadný budúci vplyv na cenu podkladového aktíva sa snažia účastníci započítať do aktuálnej ceny. V momente zverejnenia akejkoľvek správy, ovplyvňujúca dané aktívum, sa dovtedajšia cena stáva minulosťou a koriguje hore, alebo dolu podľa toho či bola správa v súlade s očakávaniami, pod, alebo nad očakávania. To pod, alebo nad môže mať svoje nuansy, podľa toho ako široké boli pásma odhadov nad a pod očakávania, koľko % analytikov/análytikov vsadilo nad, koľko % pod očakávania… mašinéria je za tých pár storočí fungovania burzových obchodov vymakaná precízne.
      Pred niekoľkými rokmi som čítal zaujímavú analýzu o prvkoch vzácnych zemín. To sú tie prvky spojené s elektrizáciou automobilizmu a IT sektorom. 90% ťažby kontroluje Čína, v USA sa bane zavreli. Vtipné je v súvislosti so “zelenou energiou” energetická náročnosť ťažby a hlavne ekologická záťaž pre životné prostredie, lebo prvky sa získavajú lúhovaním v kyselinách. Niečo pidobné ako frakovanie ropy. Aj na finančných portáloch sa dá prečítať, že blízko miest, kde sa frakuje ropa, po otočení vodovodného kohútika namiesto vody tečie chemický koktejl a otrasy zeme sú tak časté, že sa stávajú normálnymi.

      Liked by 1 person

      • Nemyslím si, že majitelé toho zlata ho budou hned chtít prodat poté, co jeho cena vystřelí nahoru. Většinu toho zlata drží asiaté, kteří jsou na rozdíl od zápaďáku tradicionální a zlato budou považovat dál za uchovatel hodnoty a ne jako investici/spekulaci. Problém je v tom, že skoro nikdo neví, že zlata je ve skutečnosti vytěženo více.
        No a k těm vzácným zeminám: Rusko je na vzácné zeminy stejně bohaté jako Čína, jen je netěží, protože je levnější je dovézt z Číny než vytěžit doma. Až cena vzácných zemin podstatně stoupne, tak Rusko přistoupí k jejich těžbě. https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/1116/rusko-vstupuje-do-boja-o-vzácne-kovy-ru

        Liked by 1 person

    • Podľa istých náznakov, zlato, ktoré je preč je nenávratne preč. Viac by k tomu vedel povedať GP. Išlo o istú formu “výpalného” stvoriteľom ľudstva, ako naznačujú staré texty (Enuma Eliš, Popol Vuh…)Oni ten kov potrebujú pre číru existenciu, ako technologický kov, ktorého využitie ľudstvo zatiaľ neobjavilo.
      Druhá vec, čo sa zlata týka je jeho existencia v horných vrstvách zemskej kôry, čo odporuje predpokladu, že Zem bola svojho času pri vzniku žeravou guľou. Tým pádom by mala byť iba v jadre, keďže ide o jeden z najťažších kovov. Preto je silný argument, že má mimozemský pôvod a dopadlo na Zem vo forme úlomkov vesmírnych telies v nie tak dávnej minulosti.

      Páči sa mi

Pridaj komentár