Toto už nechcem viac počuť ohľadom kryptomien

Čo konkrétne?

Výhovorky: “kryptomeny sú príliš komplikované” a “kryptomeny nemajú budúcnosť”.

Dôvod: v africkom Kongu utečenci založili ekonomiku na Bitcoine a tak sa dostali do čela práve prebiehajúcej digitálnej revolúcie.

Inými slovami niekde v africkom učeneckom tábore t.j. v zapadákove utečenci pred sopkou, ktorí asi pred storočím žili v prvotnopospolnej spoločnosti robia to, čo členovia geneticky asi najstaršieho národa považujú za “príliš ťažké a komplikované” (genetické vyskumi dokázali, že národ okolo Karpát je jedným z najstarších). A nerobia to len utečenci s chytrými telefónmi v Kongu, ale aj Nigérijci, ktorým pomohlo v podnikaní a zvýšení životného štandardu, a preto to robia napriek vládnemu zákazu (článok BBC a Premium Times). Takže dámy a páni toto nie je “príliš ťažké a komplikované”, ale vy ste príliš pohodlný, leniví a neochotný sa učiť a preto buďte radi, že vás neposielam do čerta, tam kde slnko nesvieti alebo do teplých krajov (kde hrozí, že budete musieť platiť s kryptomenami). Dodávam, že sú tu diskutéri, ktorí veľmi radi pomôžu a poradia. To je prvá séria vecí.

Druhá séria vecí je to, že Bitcoin istý čas bude stúpať na hodnote a to kvôli Taproot zlepšováku (chápem prečo to nazvali hlavný koreň), ktorý nielen zjednodušil a urobil lacnejším transakcie, ale aj urobil ich aj bezpečnejším a rýchlejším. Nehovorím, že Bitcoin tu bude naveky, lebo sa musí očistiť od nelegálnych aktivít a keď sa to nepodarí, tak patrí na smetisko dejín, ale tvrdiť, že to je pre idiotov a že sa to prepadne môže buď len obmedzenec alebo niekto zle informovaný či niekto za to platený. Dôvodov prečo to tvrdím mám dosť:

  • Ten schválený americký rozpočtový zákon, ktorý nariadil dať do reálnej ekonomiky 1,9 (reálne 5) bilióna US$ (1 900 000 000 000 US$) t.j. rozhodli sa z US$ urobiť toaletný papier a ak doteraz nikto nepredával US$ a neprechádzal na alternatívne meny v medzinárodnom obchode, tak to teraz urobí.
  • EverGrande oficiálne skrachoval a tým pádom jeho zahraničné US$ dlhopisy sú bezcenné t.j. odpálil dlhopisový trh a vzhľadom na to, že to je developer a vlastník nehnuteľností aj mimo Čínu napr. Austrália, USA a Kanada, tak odpálil aj trhy s nehnuteľnosťami.
  • EverGrande nie je jediná Čínska firma, ktorá robila “kreatívne účtovníctvo”, lebo robila to aj Kangmei Pharmaceutical (KSB správy) t.j. ak doteraz dôvera v čínskych firmách a dlhopisoch nebolo pod bodom mrazu, tak teraz už určite sú. Dodávam, že inváziou na Tchaj-wan Čínske vedenie chce odviesť pozornosť od domácich problémov (nedostatok paliva, elektrickej energie a kalamitných situácií), ale tento pokus im vyjde pekne draho.

Zaujímavé je, že aj znamenia hovorili jasnou rečou: Čína ako ju poznáme zanikne, od čiernej labute cez hmyz odniekiaľ a netopiere počas dňa až po sneh v auguste bolo prakticky všetko.

Čo sa týka €, tak sa to na istý čas posilní, ale po tom buď sa prepadne pod čiernu Zem alebo sa stane menou Západného Nemecka a Hanzových miest.

Aktualizácia: Podľa vyhlásení Austrália je ochotná ísť do vojny kvôli Tchaj-wanu proti Číne na strane USA. Ak sa to stane, tak všetky aktíva EverGrande a ostatných čínskych subjektov v Austrálií, USA a v Kanade budú zabavené. Čo to asi urobí s trhmi?

S pozdravom

Oracle 911

PS: Tento týždeň Otázky a Odpovede nebudú.

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorým začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

72 thoughts on “Toto už nechcem viac počuť ohľadom kryptomien

  1. Že si ti utečenci nezvolili raději LTC, nebylo by to lepší pro menší platby? Sám mám hlavně xrp, pak trochu btc, xlm, ltc a etc. Držím se částečně rad oracla. A kdysi jsem nakoupil elekctroneum ETN. ETN, podle jejich reklam, by chtěli být hlavně pro malé platby mobilem, ale je to naprosto centralizovaná měna, kdykoli můžou koloholi odříznout od jeho tokenů. Sám jsem měl při tzv. identifikaci od nich na více než půl roku zablokovaný přístup do své peněženky vedenou u nich na webu.

    Páči sa mi

  2. Kolik teď reálně stojí jedna platba Bitcoinem, pokud člověk nečeká na nejvýhodnější čas mimo špičku?
    Myslíš, že má smysl kupovat Bitcoin třeba i po 1mBTC měsíčně?

    Páči sa mi

    • problemom vysoko letalnych virov je, ze maju problem sa rychlo rozsirit, je to prakticky nemozne, samovyvazovaci mechanizmus v praxi. Tak isto aj prepuknutie eboly o ktorom tam pisu, zomrelo 12 z 16 ludi, co je strasne cislo, na druhej strane, je to naozaj malo ludi.

      Páči sa mi

  3. Mimo tému, prosím o názor ohľadne Bielorusko vs. Eú. Lukašenko vracia úder Poľsku, zhadzuje masku a stavia sa do pozície diktátora, využíva plynovod jamal. Útok je samozrejme vedený na Putina zo všetkých strán ako strojcu. Je Lukašenko naozaj taký narcisticky s prepáčením debil? Že si odstreli jedinú obranu? Ako to vydite? Ďakujem za váš názor.

    Páči sa mi

    • Prečo si myslíš, že sa Lukašenko stavia do role diktátora? On ním de facto aj je, ale Poľsko s tým nemá nič. Len musí nejako reagovať sa tie protibieloruské sankcie. Oni to skôr preháňajú Poliaci a EÚ.
      Lukašenko bráni len svoj štát a národ. A diktátora z neho robí najmä 5-ta kolóna. Aj teraz sa tam premávajú v pohraničí nejakí mimovládkari zo zahraničia (hovoria po anglicky) a usmerňujú tok migrantov smerom k hranici. Ťažko povedať, odkiaľ sú, ale Bielorusi to nie sú. Takže opäť podraz na Lukašenka, lebo niekto ich platí, zadarmo by tam asi nešli.
      To, že spomenul aj Jamal (prečítaj si jeho reč), nie je rovno odstavenie, to by mu Gazprom a Putin nedovolili, ale ako eso v rukáve a upozornenie dobré. Bielorusko sankciami stráca príliš veľa a nemá také možnosti, ako Rusko. Ale brániť sa musí. A kvitujem Lukašenkovi, že sa nedal Západom kúpiť!

      Liked by 3 people

  4. Ahoj Ori,

    tento článok si mal dať ľuďom pred 2 rokmi… tým nechcem povedať, že je neskoro na kúpu krypta, avšak treba mať na zreteli, že sa postupne blížime ku koncu obdobia rastu, po ktorom spravidla prichádza dlhodobá fáza prepadu. Nehovoriac o tom, že kedy je ideálne vziať aspoň časť profitu. O tom, že ktorú menu kupovať, je na samostný článok. Povedzme, že niekto kúpi top (nech sa to lepšie počíta BTC po 100 000usd) a cena spadne o 80% asi ti veľmi nepoďakujú, nakoľko pochybujem, že budú mať nervy to držať ďalšie 3 roky.
    Áno, dá sa zarobiť aj na prepade, avšak ak má niekto problém, čo i len nakúpiť pochybujem, že bude vedieť shortovať. Moje odporúčania sú:
    1. Kupujte len toľko koľko si môžete dovoliť stratiť a akoby rozlúčiť sa s tými peniazmi.
    2. Nekupujte meny, ktoré sú na ATH (dosiahli vrchol), áno môžu rásť ale o to viac zvyšujete šance, že kúpite top.
    3. Rýchle peniaze sa dajú zarobiť s tzv. Meme coinami alebo cez NFT (Ale aj stratiť) sú to všetko tzv. psie meny, zajace a čo ja viem čo ešte.
    4. Objavuje sa problém s podvodmi ohľadom USDT (Tether), ktorý bol krytý aj zdrojmi skrachovanej firmy) BTC a ETH je rastú len vďaka peniazom z Tetheru.
    5. Ide obdobie, kedy je vysoko pravdepodobné (avšak nie 100%isté), že príde k výstrelu XRP a XLM – ak by k nemu došlo, treba brať profit (Lechce nabil, lechce pozbil)
    6. Blíži sa spustenie Flare networku (SGB, Spart token), kde je možné delegovať inflačné tokeny a každý týždeň zarobiť nejakú čiastku v závislosti od delegovaného obsahu.
    7. Keď je bull run a čokoľvek kúpite, tak to pôjde hore- preto treba predávať a brať aspoň časť profitu.

    Ďržím palce.

    Páči sa mi

    • Odhadol by som ta, ze si na trhu max 2 roky…
      Vidina penazi a nepochopenie novej industrie….
      Samozrejme, aktivity v krypte su na to, aby bol profit.
      Podanie velmi jednoduche a zavadzajuce, co nebolo ucelom Oracla. /ste na tom v tejto branzi prirovnako 🙂 /
      Je to investicia ako hociaka klasicka, len…kedze je to mlade , ma to vysoku volatilitu.
      A preto je to zaujimave.
      Nalezitym permanentnym studiom /co kupujem, na co to sluzi, komu to sluzi, globalny aspekt, klasicke trhove analyzy/ a trpezlivostou , je profit isty.
      Minimalne ochrana pred prebiehajucou inflaciou…
      BTC je jedno kolko stoji.Je to buduce podkladove aktivum sveta. V pomere ku zlatu bude 1/3 podladovych aktiv tvorit BTC.Takze nesledujem kolko mam BTC, no momentalnej meny v nom investovanej.
      Takze ak mam 10k € k dispozicii, 60% drzim v btc na dlho a 4k mam na riskantne investicie…A to je 10k coinov co su k dispozicii.
      A tu uplatnim prieskum fundamentu toho-ktoreho projektu.Zhmotnenim kazdeho projektu je coin.
      A ten moze byt Ponzi schema /psie coiny/ , alebo nieco co stimuluje rozsirovanie novej technologie /trebars Helium, kde si odmenovany za vytvaranie hardwaroveho uzla v sieti sluziacej k praktickemu zivotu/.
      A tieto mlade projekty-zmysluplne , vacsinou “vystrelia” v tisickach %.
      Takze ak vies analyzovat…i sedliackym rozumom…nestratis sa, ba…i zarobis.

      Páči sa mi

  5. Na hry bandstrelského typu je pro gojimy vždy pozdě. Smiřte se s tím, že jste otroky dobrovolného mamonu, který vaše zdroje požírá trvale a důkladně, (lhostejno zda koruny, doláče či bitkojny).

    Páči sa mi

  6. Súhlasím s týmto článkom. Ale pravda je aj taká, ako vyššie popisuje kolega PJ135, že teraz sa BTC veľmi neoplatí kupovať a ozaj nie je čistý. Pri jeho ťažení sa spotrebuje veľa el. energie a tým je jeho hodnota vlastne meraná.
    Treba sa pustit do iných mincí a tam sa už dá stavať. Napr. spomínaný Ripple, Theta, Cardano, ale aj LTC.
    Vďaka za osvetu.

    Liked by 1 person

  7. “inváziou na Tchaj-wan Čínske vedenie chce odviesť pozornosť od domácich problémov”
    ktore vedenie, to na strane usa alebo to “na strane ciny”? nie je to len dalsie rincanie zbranami aby odviedli pozornost, alebo realne planuju utok?

    Páči sa mi

      • blbo som napisal otazku, ospravedlnujem sa

        bolo to myslene tak, ze v cine su dve hlavne skupiny, komsomolci ako pindosi spolupracujuci s elitou usa a potom druha skupina okolo xi jingpinga. Panarin to oznacuje ako trockisti vs Stalinisti. ta druha skupina okolo jingpinga vyhrala aj 6. plenarne zasadnutie ciny a jingping si udrzal vedenie.

        ktora z tychto dvoch skupin chcu invaziu na tchajwan? akoze logicky, ak komsomolci spolupracuju s elitou usa, ktora chce tchajwan vojensky branit, tak idu navzajom proti sebe, cize moze to byt zamer vyvolat vojnu a oslabit cinu. ak to chce jingping, tak ze by si nebol vedomi nasledkov kam tymto krokom vedie cinu?

        ak je to niekde v texte spomenute, ospravedlnujem sa, niekedy mam zatiahnutu rucnu brzdu. ak je to na dlhsie, kludne to daj do tvojej rubriky otazky a odpovede, dakujem

        Páči sa mi

  8. Bitcoin neriesim, pre mna nema ziadnu okrem spekulatovnej hodnoty. Algoritmus ktory vyuziva pri autorizacii transakcii je tzv plny konsenzus, preto je autorizacia transakcii taka dlha. A cim viac bitcoinov, tym je dlhsia( exponencialne). Je to had, co si poziera chvost.Z hladiska platidla v obchode nema ziaden vyznam, je to skor priekopnik mimo system.
    Odporucam pozriet si videa ohladne technologie/ algoritmu hashgraph( M. MALONEY). Ked vypnu net a elektrinu, budete mat houno a nie bitcoiny. Go physical!

    Liked by 2 people

    • Si vedla jak ta jedla. Ato len preto, ze si neinformovany.Cely blockchain bitcoinu /a ktorykolvek/ si strcis do par gigabytoveho kluca…
      Ak vypnu elektrinu, nebude to na vecnost.Leda ze by civilizacia skoncila v jadrovom mraku.
      Takze cele to rozbehnes znova …z jedneho usb kluca…presne v tom stave ako to bolo.
      Plus …dnes sa daju taketo informacie zakodovat do DNA….
      Takze????

      Liked by 1 person

      • Obchod na druhom konci sveta robit uz zrejme nebudeme. V novej postkoronovej ekonomike na to nebude dovod. Zrejme tu bude nejaky system zuctovania a la kryptomeny( virtualna uctovna kniha). Ale som si isty ze v spravnej chvili s tym pride vlada a zakaze/ obmedzi bezne kryptomeny. Ich hodnota potom klesne. Mne sa system hashgraph pacil a mam dojem , ze sa dost vyuziva aj v priemysle. System bude nakoniec zvoleny najrobustnejsi a nie ten, co si zelame( lebo mame nainvestovane).

        Páči sa mi

      • lenže keď ostatní to nerozbehnú, tak ti to bude aj tak na nič. tu nehrozí len úplný výpadok elektriny, ale zákonné opatrenie, ktoré bude trestať odfaklenie elektriny na zbytočné počítanie kryptoalgoritmov. alebo zavedú limity spotreby a jednoducho na konci mesiaca ti bez pardonu vypnú elektrinu. budeš šťastný, keď zaplatíš kúrenie a chladničku! prístup celej siete ku kryptomene sa značne obmedzí a všetci sa začnú zbavovať – hneď ako skončí dôvera, ukáže sa jasne, že je to pyramídovka nového typu. globálna pyramídovka môže rásť pomerne dlho, kým nasýti dopyt, ale keď stratí dôveru, takmer okamžite sa rozsype. kryptomeny sú max. nástroj zmenárnický a obchodno-platobný, nie nástroj vytvárania bohatstva. ich hodnota stojí len na dôvere, nemajú reálnu hodnotu, ale majú až veľmi reálnu spotrebu.
        ďalej hrozí že mnohých donútia úplne sa zbaviť majetku výmenou za sociálnu dávku, hranie sa na nulky a jedničky vtedy úplne stratí zmysel. jediné čo má zmysel, je zásoba, resp. rozbehnutie výroby vlastných produktov, nie zásoba finančného nástroja akéhokoľvek druhu.

        Páči sa mi

    • Krátkodobé hradisko finančného zisku z krypta je jasné, ale dlhodobý koncept PREČO krypto je v zjavnom rozpore so slobodou jednotlivca.
      Kryptomeny – peniaze, akékoľvek, sú predsa základom systému sociálneho kreditu, ktorý funguje v Číne ( centrum GP ) a “ich” plán je takto digitálne zotročiť celé ľudstvo.

      Preto z koncepčného hľadiska nepoužívam a neriešim kryptomeny Sloboda moja a mojich detí je mi prednejšia ako mamon zisku a podpora krypta.

      Jedine anonymná fyzická forma platidla bez nutnosti akéhokoľvek overovacieho systému cez internet je SLOBODA v pravom slova zmysle.

      PS: Kto ovláda internet 🙂 ? DNS servre, jadrovú infraštruktúru, protokoly… 😉

      Liked by 2 people

  9. Nemôžem si pomôcť, ale vy chalani isto nepatríte medzi obyčajných Slovákov, z ktorých veľká časť nemá žiadne úspory, tak ako napr. ja dôchodkyňa /slobodná matka/, vavi! Neviem či si to uvedomujete, som z toho celá hin, že v akých intenciách rozvádzate debatu!

    Páči sa mi

    • Netrápte sa, nie sú tu len mladí čo fičia na kryptomenách. Ja mám malú chalúpku, záhradku, sporák na drevo, drevo, studňu, pílu motorovú ale aj ručnú, kosačku aj ručnú kosu. A nikdy sa nevzdávam. Rajčinky si vypestujete aj na balkóne alebo okne :-), zemiaky aj v mechu a topinambury hocikde. Plus všetko čo poskytuje matka príroda pre našu obživu bez nášho pričinenia.

      Liked by 4 people

    • To bolo na margo nárekov ohľadom komplikovanosti, a odložiť 10€ na nákup na XRP, Tfuel, Stellar (XLM), Hot mohol urobiť každý, a SW peňaženky sú prakticky zadarmo. To je prvá vec.
      Keď to dokáže niekto urobiť v Africkom zapadákove majúc nižšiu alebo rovnakú životnú úroveň ako my, tak to nie je problém peňazí…

      Liked by 1 person

    • Tiez som mal kedysi LEN dlhy…a nie male.
      No tie si aj ponecham….Nedlzim ludom, dlzim bankam…
      Pockam az spadnu…
      Zadara nic nie je, je za tym praca a studium po praci a experimenty so stratami.
      Nikdy nie je neskoro.

      Liked by 1 person

  10. všteko čo som na tému Kongo a “BitKong” videl, hovorí o novo založenom online kasíne a bitcoinových hrách https://profinvestment.com/bitcoin-games/ všetky články na propagáciu tohto kšeftu sú v bezchybnej angličtine a všetci vieme, ako vedia černosti po anglicky… informačne to podporuje BBC. ja myslím, že sú za tým Angličania, nie Afričania a tým padá celé nadšenie pre tento projekt.
    problémy bitcoin: obrovské množstvo podvodov, nestabilita, závislosť od centrálnej infrakštruktúry, enormná spotreba elektriny. v súvislosti s energetickou krízou môže byť ťaženie a prevádzka súkromných mien postavené mimo zákon. ako si potom vyberiete zostatok?
    Kúpte si radšej záhradu, kde môžete pestovať vlastné potraviny alebo začnite chovať zvieratá na vajcia, mäso apod. Nakúpte si teplé šatstvo, istú zásobu múky a fazule, čaju, toaletného papiera.To je zmysluplná investícia v čase krachu ekonomiky.

    Páči sa mi

    • Škoda, že táto “konceptuálna rada” kvôli úzkemu zameraniu sa na záhrady a samozásobovania väčšinu ľudí diskvalifikuje z digitálnej budúcnosti. To je prvá vec.
      Druhá vec je, že nemám rád BTC a nie kvôli kasínam, spotrebovanej elektrine (spotrebuje sa100 krát viac energie pri hraní počítačových hier ktorých výsledok sú mihajúce pixle) alebo závislosti od infraštruktúry (banky používajú tú istú infraštruktúru) či nestabilite spôsobenú špekuláciami, ale tým, že na čo sa ešte používa okrem legálnych záležitostí.
      Tretia vec je, že súčasný finančný systém je rádovo skorumpovanejší ako ten s kryptomenami s tým, že môžu zakázať aj záhradkárčenie a držanie zvierat pre mäso a vajcia ako sa o to teraz snaží EU t.j. človek môže skončiť tak bez jedla ako aj bez peňazí. Vtedy kde bude tá tvoja “múdrosť”?

      Liked by 1 person

      • môžeš v lete sedieť na záhrade a programovať. vybudovať si taký priestor dáva väčšiu možnosť brániť sa a unikať a lepšiu možnosť udržať si zdravie pri psychických tlakoch zvonku, lepšiu možnosť vychovávať deti a veľa ďalších pozitív to má.

        Páči sa mi

          • Tvoja myseľ o drine a strese je technokratický prístup bez pochopenia filozofickej podstaty. Prečítaj si Pozdrav z Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy, myslím že tam nájdeš pevný bod, ktorý ťa vyvedie z omylu.
            ja by som ešte pridal, že práca formuje človeka. preto sú mladí v neziskovkách takí prázdni, lebo nie sú naučení mať vzťah k práci.
            (voľná adaptácia myšlienky ruského pedagóga 19. st. Ušinského)

            Páči sa mi

            • záver nenechá nikoho na pochybách: “Kam kročíš, myseľ prijme jas
              a duša krídla od sokola…” (sokol je slovenský symbol – zleteli sokoli z Tatry, tiahnu na podolia!)
              Zvú života ma prísne chóry,
              zve starosť tvrdú na postať —
              no i tam budem spomínať:
              váš pokľud, až zas musím v boj —
              v čas sporu vaše rozhovory —
              vo smútku vašich spevcov roj —
              a balzam, keď zas budem chorý…

              vtom hrdiel zaznie na tisíce
              kol, všetko v speve, grúň i laz,
              halúzky jak by boli šmytce…
              Kam kročíš, myseľ prijme jas
              a duša krídla od sokola…

              z tej duše pozdravujem vás!

              Páči sa mi

            • Naznačím praktickú stránku vecí a hneď ma onálepkuješ. To je prvá vec.
              Druhá vec je, že nešpecifikuješ o akú záhradu ide: okrasnú, okrasno-úžitkovú či rovno úžitkovú.
              Tretia vec je, že je nemáš šajnu o tom, že okopávať ÚŽITKOVÚ zeleninovú záhradku je drina a nie tvoja matka narieka, že nevládze starať sa o záhradu a kvôli tomu chce to zasiať trávnou zmesou. A hlavne nie tvoja matka pozrie na teba ako keby si mal tri hlavy keď jej povieš, že tým okopávaním sama vytvára dôvody aby okopávala záhradku.

              Takže platí naivita nebolí a nekvitne…

              Páči sa mi

              • vidím že obrábať pôdu nevchádza do okruhu tvoho chápania. keby tak myslel každý, nebolo by čo jesť.
                nenálepkoval som ťa, ale to čo si písal, bolo jednoducho pre môj systém hodnôt neprijateľné, reakcia bola v miere môjho chápania úmerná situácii.
                to čo si napísal teraz o svojej skúsenosti, je veľmi neúctivé, lebo zdravé jedlo zo záhrady teba samého drží pri zdraví, lebo to, čo kúpiš v obchode, sa v značnom rozsahu už nedá žrať (5. priorita – strava). jedine že by si nakupoval v kóšer obchode, tam je kvalita možno lepšia.

                Páči sa mi

                • Ty zas nemáš šajnu o čom kecáš.
                  Začnime tam, že tradičné obrábanie pôdy nielen urýchľuje vyparovanie vody, ale aj degradáciu pôdy lebo kvôli zvýšenému prístupu kyslíka mikroorganizmy rozkladajú organické častice (potvrdené aj experimentálne) a ani vodná a veterná erózia nie je zanedbateľná.
                  Ďalšia vec je, že aby poľnohospodári kompenzovali degradáciu potrebujú použiť hnojivá a keďže na Západe a u nás sa už nehnojí organickým hnojivom, tak musia použiť dusíkaté anorganické hnojiva, a ich export Rusi práve zatrhli na dva mesiace čo sa prejaví tak na cenách, ako aj na výnosoch.
                  Posledná vec je, že nie som neúctivý lebo nielen som opísal reálnu situáciu, ktorá sa udiala, ale som rovnakou mierou upozornil na nezmyselnosť klasických metód a poukázal na premárnenú čas a energiu s tým, že tento rok sme nemohli samo-zásobiť ani čiastočne (práškovali ktovie čím).

                  Liked by 1 person

  11. ešte na doplnenie – v roku 2018 už londýnski makléri zo zúfalstva volali Blavákom na mobily, aby len kúpili hocijaké veci na komoditnej burze, pričom len hľadali možnosť na masívny odliv kapitálu do UK kvôli brexitu a príležitosť na ošklbanie neznalých. dnes robia tak istú kampaň na kryptomeny. veď sa nedajme stále ťahať za nos podvodníkmi z Londýna!

    Páči sa mi

    • Tak to je ohľadom kryptomien kapitálna blbosť, lebo súčasný otrokársky systém založený na dlhoch kolabuje pred našimi očami a treba využiť VŠETKY možnosti ako sa z neho dostať.
      Inak robíš presne to, pred čím varoval Jefimov vo videu venovaný kryptomenám, keď poukázal na to, že bankárske klany a GP urobia všetko preto aby zdiskreditovali legitímne kryptomeny a ty ako “konceptuál” si skočil na ich lep.

      Liked by 1 person

      • ten kto kontroluje tvoj elektromer, kontroluje aj možné zákazy na prevádzku kryptomeny. jedine hotovosť, vydávaná štátmi dáva slobodu pri neobmedzenej výmene tovarov. prechod na digitálne prostriedky tú slobodu zničí. samozrejme súkromné nadnárodné bankové štruktúry musia byť postavené mimo zákon, jediné zákonné riešenie je zväzová organizácia štátov pre clearing a iné otázky vzájomnej obchodnej výmeny.

        Páči sa mi

            • Ktoré sú bezpečné produkty a výrobné prostriedky?
              Teraz vážne, štát ich môže znárodniť alebo vyvlastniť a si bez výrobných prostriedkov a otrok dajakého úradníka, ktorý celý svoj život nevyprodukoval nič len plnil príkazy svojho klanu.
              Hodnota pláva s ňou? Skôr cena, ale cenovú štruktúru určuje nielen to, že aké sú úrokové sadzby, ale aj to, že kto sa dostane skôr k obeživu. A k obeživu v dnešnej dostane najskôr špekulant a ten robí s cenami to čo chce t.j umelo zvyšuje alebo znižuje cenu surovín a tým pádom oberá podnikateľov a spotrebiteľov o energiu a financie.
              Posledná vec je, že k tomu aby produkt udržal aj čase svoju hodnotu, tak musí to byť potrebné aj za “daždivého počasia” a musí to byť ľahko skladovateľné a relatívne kompaktné, a takých produktov nie je veľa.

              Takže naivita nebolí a nekvitne…

              Páči sa mi

              • každý produkt stráca na hodnote v čase, úmerne tomu je predajný za nižšiu cenu. u potravín je samozrejme problém, že sa kazia a môžu stratiť 100% hodnoty. napr. sekera a mnohé iné náradie hodnotu stráca veľmi pomaly. produkt, ktorý podlieha skaze sa musí držať obrátkovo, teda skupina ľudí istej veľkosti by si mala udržiavať obchod so zásobou nevyhnutných produktov a tak majú istotu že v akomkoľvek momente tú zásobu čerstvých produktov majú pod kontrolou. dôležité je, že obchod musí byť v spoločnom resp. družstevnom vlastníctve, aby sa predišlo tomu, že jednotlivec zneužije takú výhodu vo svoj prospech.
                jediný tovar, ktorý sa nekazí v čase (v špekulatívnom časovom rozsahu), sú peniaze, preto má bankár neoprávnenú výhodu. spravodlivejší je režim, keď bankár musí počítať so zrážkou štátnej banky za rok držania peňazí – napr. kupón 5%. vtedy nemôže vydierať ostatných účastníkov obchodnej výmeny, lebo aj jemu sa tovar pokazí, keď ho nezodbytuje. v bežnom prípade nikto nešpekuluje s peniazmi a všetci vyrábajú produkty, peniaze sa používajú len ako obeživo. špeciálny prípad je krytie rizík zahraničného obchodu a investície, ktoré majú iný kolobeh ako obežné obeživo.

                Páči sa mi

          • Weimarská hyperinflácia bola spôsobená obrovskými reparáciami platenými za škody 1. svetovej vojny, to je špecifický prípad.
            Po každej vojne môžu niektoré regióny prísť o značnú časť obchodných vzťahov a vznikne tam kríza. inflácia je daná prebytkom peňažnej masy nad skutočnou hodnotou tovaru v obehu. ako kryptomeny riešia situáciu, keď je málo tovaru v obehu ako po vojne? aký príklad to uvádzaš? veď to nedáva zmysel.
            naopak systém Silia Gesella núti tých čo držia peniaze ich do niečoho investovať, aby neostali sedieť so stratou na 5% zrážke a tým sa stimuluje hospodárstvo, aby sa zväčšil objem tovaru, tým sa automaticky tlmí inflácia. je to kvalitatívne iný spôsob riešenia peňažnej výmeny ako súčasný spôsob, keď sa množstvo peňazí v obehu reguluje úžerníckym konceptom cez úrokovú mieru centrálnej banky. súčasný systém stavia pod tlak producentov tovarov, Gesellov systém staval pod tlak vlastníkov peňazí a bral im konkurenčnú výhodu v situácii, keď bankár pracuje s peniazmi ako s tovarom.

            Páči sa mi

            • Tak na to tri veci:
              -Pred Weimarom obeživo bolo (čiastočne) kryté zlatom, teraz sú kryté súkromným a štátnym dlhom t.j. porovnávaš mrakodrap s banskou štôlňou.
              -Nebola tu síce vojna, ale väčšina výrobných kapacít je v Číne a prebieha masívne tlačenie obeživa na to aby sa zachránili finančné inštitúcie a štáty pred bankrotom.
              -Gesselov systém nielen neberie ohľad technický pokrok, ale aj funguje len v relatívne malom merítku a preto v globálnom merítku nefungujú.

              Takže namiesto aby si tu točil naučené floskule začni analyzovať situáciu, ktorý tu je aspoň 50 rokov.

              Páči sa mi

  12. “Gesselov systém nielen neberie ohľad technický pokrok, ale aj funguje len v relatívne malom merítku a preto v globálnom merítku nefungujú.” to je nepodložené tvrdenie, Gesellov systém bol zastavený súdnym rozhodnutím, teda vyšším poschodím moci, ktorej tlak na bankárov zjavne nebol po vôli. podstata je, že peniaze vydávala regionálna autorita, v dnešnom poňatí samospráva, ale kľudne by to mohla byť aj štátna správa, tak to bolo v ČSSR. problém je, že banky ktoré tvoria peniaze, nesmú byť nikdy súkromné. o to tu hlavne ide. pritom je úplne jedno, či sú peniaze vo forme zlata, papierových dlžných úpisov alebo digitálnej meny. skôr alebo neskôr budú aj kryptomeny robiť hlavne banky a gigantické korporácie – viď apple pay. totiž nadnárodná lobby na to uloží také povinnosti, ktoré dokáže slniť iba gigantická korporácia. zdôvodní to napr. ochranou občanov.

    Páči sa mi

    • A čím bola tá mena krytá?
      Prácou ľudí pre verejnosť, ale teraz väčšinu práce konajú stroje. To je prvá vec.
      Druhá vec je, že technický vývoj umožňuje obísť tretie strany ako sú banky a štátne inštitúcie.
      Tretia vec je, že samospráva žije z toho čo ľudia vyprodukujú ľudia a keď ľudia nedajú pozor, tak samospráva sa stane rovnakým parazitom ako sú banky.

      Páči sa mi

      • “technický vývoj umožňuje obísť tretie strany ako sú banky a štátne inštitúcie” – obchádzať štátne inštitúcie je šedá ekonomika, to je z princípu zlé. štát má slúžiť ľuďom, tam treba zviesť zásadný boj. ak bude centrálna banka štátna a nie súkromná, vyrieši sa najväčší problém odlievania kapitálu cez úrok centrálnej banky a neoprávnené zisky vydávaním nekrytých peňazí súkromnými subjektmi. odpadá tak dôvod obchádzať banky! komerčné banky sa stanú iba poskytovateľmi služieb a úverov pre podnikateľov, štát má reguláciu pobočkových bánk dostatočne pod kontrolou. cieľom by mal byť napr. úplný zánik spotrebného úveru pre fyzické osoby, aby nemohli byť ani vlastnou blbosťou zatiahnuté do dlhovej špirály. pri hypotéke by musel mať dlžník zo zákona isté percento sumy našporené vopred, pecento by bolo pohyblivé vyhlasované ročne podľa stavu voľnej peňažnej masy v ekonomike. Úspory fyz. osoby by do istej výšky boli oslobodené od Gesellovho kupónu, aby mohli šetriť na bývanie. na vnútornom trhu by nebolo možné používať priamy úver zo zahraničia, všetky toky by museli ísť najprv cez štátnu banku. tým sa zabezpečí rovnosť šancí na trhu. vlastný kapitál by bolo možné priliať mimo Gesellovho kupónu, ale všetky zisky, ktoré prevýšia odpisy cudzej investície, by podliehali kupónu. došlo by tak k zdaneniu každého zisku pri zdroji, ako je to bežné vo Švajčiarsku. Nadnárodné firmy by kupónu nijako nemohli unikať. Buď zainvestujú zisk do nových aktivít vnútri štátu, alebo zaplatia kupón – toto je hlavný stimul ekonomiky.
        “samospráva sa stane rovnakým parazitom ” toto hrozí práve v štruktúrach zložitých a vzdialených teda pre občana nepriehľadných, ako je EU. samospráva je jednoduchá a na očiach ľuďom, ktorí ju potrebujú a poznajú, je tam omnoho menšia šanca dlhotrvajúcej činnosti proti občanom, je tam kontrola zo strany prokuratúry, kontrolného úradu atd. nie, toto nie je systémový problém.

        Páči sa mi

        • Po tom, čo sa presadila u nás liberál-fašistická čvarga mi povieš, že je zlé obchádzať štátne inštitúcie si dokázal, že chápeš veci málo a zle. Dodávam, že sa k štátnej moci môže dostať aj iný typ parazita. To je prvá vec.
          Druhá vec je, že miestna samospráva nie je štátna moc.
          Tretia vec je, že každá mocenská centrála sa dá skorumpovať a je jedno či je to samospráva alebo nadnárodný zväzok.
          Štvrtá vec je, že žijem na dedine a napriek tomu, že sú na očiach nemalé špinavosti sa dejú.

          Takže Gessellov kupón mohol fungovať asi pred 100 rokmi, teraz je to prekonaná záležitosť a skôr uverím algoritmu ako úradníkom zo samosprávy…

          Liked by 1 person

          • vidím zásadné riziká a algoritmu neverím, lebo nie je krytý žiadnou hodnotou, je to rovnaká sľubotechna ako MLM. tvorba peňazí musí byť v rukách štátu,nie súkromných subjektov, aby nikto nemohol mať neoprávnenú výhodu.
            odkiaľ berieš presvedčenie, že bitcoin nie je projekt korporátnej elity ako napr. Facebook či WesternUnion? digitalizácia jej poskytuje nové obchodné modely, prekonanie štátnych monopolov na službu prvého kontaktu, ako je pošta, úsporu nákladov a úplnú kontrolu osôb. stačí uzákoniť, že prevádzkovateľ digitálnej meny musí legitimovať každého vlastníka účtu ako to urobili s mobilnými operátormi a celá tvoja domnelá výhoda bude v háji. cesty späť ale už nebude! je to pasca.

            Páči sa mi

            • Čítal si White paper od BTC, nie? Tak nevieš o čom hovoríš. To je prvá vec.
              Druhá vec je, že vývoju BTC sa zúčastňujú všetci a pár korporátnych hráčov sa nájde.
              Tretia vec je, že zas miešaš sezónu a fazónu a nerozlišuješ medzi vecami, a keďže som ti to vysvetľoval už x-krát preto som došiel k názoru, že NECHCEŠ POCHOPIŤ a preto končím s tebou diskusiu na toto téma…

              Páči sa mi

Pridaj komentár