Na margo mágiu slov

V reakciách pod piatkovým článkom som niekoľkokrát čítal, že nemal by som používať “nechcem” v želaniach lebo vesmír to nepozná a takto sa tvorí budúcnosť a bola by to aj dobrá a validná námietka ak by tu neboli 3 veci:

  • Nie je to želanie a ani afirmácia, ale otázka a konštatovanie.
  • Na začiatku článku je definované čo je želaním Slovákov v kolektívnom vedomí: dôstojné žitie z vlastnej práce.
  • Máloktorí Slovák si uvedomil, že je otrokom vo vlastnej krajine a dôstojne žiť z vlastnej práce sa teraz nedá.

S pozdravom

Oracle 911

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorým začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

19 thoughts on “Na margo mágiu slov

  1. Zdravia ti Oracle.
    Napísal si to dobre, len nie každý tomu porozumie. K tomu čo si napísal môžem doplniť frázu. Nikdy si neželaj to čo naozaj nechceš, pretože by si to mohol dostať.
    K tomu znovu napíšem príbeh ( vtip ). Janko mal krivú ruku, preto putoval za kúzelnou studňou ktorá plní jedno želanie. Janko pristúpil k studní a povedal jej : Studnička daj mi obe ruky rovnaké. Studnička odpovedala stane sa a vykročila mu aj druhú ruku. Preto je dôležité vedieť presne čo chceš a aj s následkami ktoré to prinesie. Myšlienka formujúca želanie musí byť presná, inak to nedopadne tak ako si predstavujeme.
    S pozdravom Peter.

    Liked by 7 people

  2. “Nejnebezpečnější člověku je člověk sám”

    “Člověk se zajíma víc o to mít, než být”

    Ako sa vravievalo “ nie je podstatne co chces urobit, ale to co si vykonal “

    Skuste sa niekoho opytat ze v akom tisicroci zijeme a odpovedou budete prekvapeny.
    Ludia nemaju ani sajnu kde ziju a cie zivoty vlastne ziju.

    A nedaj boze ze mi niekto zacne vysvetlovat ze ako on chrani ostatnych a tak bla bla bla… Tak sa ho opytam “ kto ochrani teba pred tebou samim ? “
    No a potom pride par sekund ticha a proti otazka ze ako som to myslel…a moja jednoducha odpoved ze nechaj tak a zabudni. No a aby nestacilo tak ta osoba ( alebo co to vlastne je ) sa stihne este opytat ze na co?

    Za posledne dva roky sa u ludi dlhodoba pamät skratila max. na 2 mesiace, kratkodoba odhadujem na 2 dni a o primarnej pamäti ani nehovorim.

    Co sa tyka tych slov by som to definoval nasledovne:
    – To co chcem by som mal vyjadrit ze chcem byt stastny a nie ze nechcem byt nestasty.
    ALE
    – To co vidim okolo seba je, ze ludia
    NEvedia sa spravat
    NEpremyslaju
    NEvedia rozoznatvat dobre od zleho
    NEuvedomeli
    NEvedia
    NEchcu
    NEschopny
    NEbezpecny sami pre seba
    NE
    NE
    NE……NEtreba radsej pokracovat…
    Ano je to smutne, presne tak ako ked sa niekoho uprimne opytate ze ako sa ma a on vam tvrdi ze sa ma najsamlepsie, perfektne, uzasne no proste urcite lepsie ako vy. Date sa do reci a zistite ze jeho zivot je jedna obrovska katastrofa, tak sa ho opytate preco rozprava kazdemu ze ako sa ma perfektne ?! UZASNA odpoved “ ze aby mu vsetci zavideli “
    Kazdy sa na nieco hra, lebo keby bol sam sebou tak by nebol pre jeho vykonstruovany svet zaujimavy, nemal by fack. priatelov a nemal by mu kto lajkovat tie vystajlovane a vyretusovane fotky. Je predsa len jednoduchsie sa na nieco hrat ako zit v realite a prebrat zodpovednost za svoje ciny.

    Pokial sa ludia nevratia ku skutocnym jednoduchym hodnotam, tak dejiny o ktorych sa stale vedia este nieco dozvediet (a to uz nemusia vediet ani citat, staci si pozriet video) budu pre nich len nie prechadzka ruzovou zahradou, ale ako vznasanie sa v beztiazovom stave.

    Liked by 5 people

  3. Podla mna dostojne zit z vlastnej prace sa da. Nemyslim tym montovne samozrejme. Ja som mal aj stresujucu pracu a vyuzil som to tak, ze co mi zobrala zdravia, to som dal do nehnutelnosti, ktore prenajimam. Pretoze ked som mal na male( kazdy dostane varovanie, ale nie kazdy ho pochopi), zistil som, ze musim budovat aktiva okolo seba, nie v sebe. Pretoze jeden blby krok a je zo mna pasivum, taky byt, rola, ovocny sad je aktivom aj ked tu nebudem. Prave som si studoval predaj z dvora a okrem krmenia seba a svojej rodiny si tym zacnem privyrabat. Takze da sa to len treba chciet. Nemozem prist z prace a zapnut tablet, telku a vypnut hlavu. Ked nieco chcem, musim uvazovat a spekulovat. Mne sa osvedcilo, co pisal Jefomov- treba sa orientovat na zakladne ludske potreby , nie paraziticke. Cize poskytovanie byvania a vyroba zdravych potravin je v sulade s bozim zamerom.
    Ale ano, mame tu fasizmus a korporativny kapitalizmus, ale musime proti nemu bojovat. Ja rozhodujem , co urobim kazdy den so svojim zivotom, to si treba uvedomit. “V Changi tak ako vsade na svete ziadne zajtra neplati”( Clavell-Potkan kráľ)

    Liked by 3 people

      • Bracho, si naivny.Byvanie moje nemam a trva to uz30 rokov…Aj ak by to bolo mozne, nechcem to!
        Ak by som mal hypoteku, nezaplatim aj keby som vlastnil miliardu €…
        Nech sa nosati trapia…
        Mam, nedam..
        Pochopis to?

        Páči sa mi

        • K bypotekam- Karel Capek povedal – v casoch ked som zarabal 18 korun mesacne, minul som 20, ked som uz bol slavny a zarabal 180 kurun, minul som 200. Chapes? Nie je dolezite aku pracu mas. Starych rodicov 2 x znarodnili, cez vojnu vybrakovali, vzdy sa zdvihli z popola a vybudovali z nicoho gazdovstvo.

          Poznal som par , ktory sa prestahoval zBA do hor nad Pukancom. Nechceli zit krysie preteky. On sa venoval rezbarstvu a vcelam a ona bylinkam a ako byvala manzerka ma na starosti drpopagaciu ich mini firmy. Kazdy ma moznost. Z tej hodiny, co som sa s nimi bavil mi vyslo, ze su stastni a ziju svoj sen. Podobne ako Jaro z Topole( Poloniny), ktory po strate prace v Snine sa nevzdal, zacal gazdovat, robit remesla a ponukat ubytovanie. Vsetko, co robil bolo prvykrat. Kdesi som cital, ze recept na rozvoj cloveka j robit vsetko nove.
          Zijem zivot mimo komfortnej zony. Pre niekoho trapas, pre mna sen. Vela veci vyzera zufalo( napr. ked som dokoncil Ironmana na poslednom mieste), ale ako celok je to sen.

          Liked by 3 people

    • @ Milan…
      Prečítala som si príspevok…
      V mojom veľmi širokom okolí nepoznám človeka, ktorý by si stresujúcou prácou bez odrbávania iných zarobil toľko, aby mohol investovať tak, aby znova zarábal novým spôsobom na iných ľuďoch…
      Je to znova návrat ku kapitalistickému a parazitickému systému, alebo lepšie povedané, len jeho pokračovanie, zabalené do trochu nového falošného pozlátka pekných slov a prázdnych fráz a s inými ľuďmi…
      Z môjho pohľadu je tento komentár hrubou provokáciou…

      Liked by 2 people

      • Zarobil som vsetky peniaze poctivo, to ze zijem skromne a kupil som radsej byty detom je moja vec. Robim to legalne. To ze som ich zobral na hypo a namiesto spotreby som radsej hypo predcasne splatil je moja vec. Poskytovanie cenovo dostupneho byvania pre mlade pary nie je podpora parazirickych potrieb. Ja som za to altivum odviedol pracu a prenajom je tiez praca. Aj ked pestujem ovocie a predam ho je to vykoristovanke jablone? To iste vcely, ak im zoberiem med?
        Ja nepotrebujem nikoho nutit, mozte ma odsudzovat. Cesta ku slobode je v nas..

        Páči sa mi

        • Je nedostatok bytov pre mladých…ale práve toto ten nedostatok vytvára, tí čo majú peniaze, ich uložia do bytov, ktoré potom prenajímajú..niekto si vytvára zisk /či si spláca hypu na tento byt/ , lenže druhý platí premrštené ceny, či už za nájom, alebo potom pri samotnej kúpe bytu.. a to je práve ten zničujúci kolotoč…pokial by “nepotrebné” byty špekulantov boli na trhu, bude ich dostatok, klesne ich kupna cena a budú dostupné pre všetkých…čiže v prenajme bytov nevidím ja až tak záslužnú činnost..
          plus další nedostatok bytov v poslednom období vytvárajú agenturni pracovníci- mongolci, ukrajinci, títo potrebujú niekde bývat, a ich miestny “pasák” nemá problém preplatit nájom..a zase na ukor mladých rodin…

          Liked by 1 person

          • OK aj to je nazor, na druhej strane spekulanti su u mna ti, co kupia byt na hypo nebyvaju a neprenajimaju a o 5 rokov predavaju. Tito irski a ini investori skupovali aj 20-30% projektov v BA. A politici za uplatky. Ja byty kupujem na furt a nie na spekulaciu.Deti aj tak potrebuju byt. Ale chapem, ak by som si kupil napr. auto vytvorim nedostatok aut a rast ich cien a podobne.
            Prestanme sa stazovat a hrajme ich hru. Ich hra je vyrobit peniaze z nicoho. To robia banky. Nasa hra je kupit byt na hypo a splacat ho z najmu. Alebo podnikat.
            Este si mozem lahnut do truhly a cakat na smrt.
            Okrem toho, ludia ako ja kupuju byty lacno a ludia co sa stazuju ich kupuju vzdy na vrchole cyklu. Ja som od 2017teho nic nekupil, lebo to je predrazene. Kupoval som ked to nikto nechcel a ludia sa mi smiali. A nie som socialny ustav ani poradca ale ked vidim najomnikov ze odchadzaju do vlastneho a kupuju byt na vrchole cyklu… Ak by sa ma spytali kedy, ja by som im povedal a pockali by. Splacali by mozno este 2 roky najom ale usetrili by daleko viac.
            Treba si uvedomit, ze ekonomicke cykly cielene vyrabaju banky zmenou urokovych sadzieb. Najskor ovce nalakaju zobrat si hypo( rast), potom akoze ochladzuju ekonomiku a ´reaguju” zmenou sadzieb. Ale tato akcia je reakcia. Dav bankarov takto osklbe ludi na konci cyklu o realne aktiva.
            Preto mam teraz splatene uvery a cakam na pad cien. Uz nadsluhujeme..
            A viem ze ma budete kritizovat, ale ja nerobim krvave ritualy v podzemi a nie som ani v sekte. Som ziva mysliaca bytost. Starych rodicov pri znarodnovani chudaci co nic nemali a vstupili prvy do druzstiev tiez kritizovali( boli kulaci). Robili im zle. Akurat ze stary otec mal 4 roboty a za utrzene peniaze kupoval aktiva( podu, zvierata, stroje)
            My rozhodujeme aky zivot budeme zit. Kazdy bozi den. Ja mam 3 roboty( zamestnanec, rentier, farmar). A nestazujem sa nikomu.

            Páči sa mi

  4. Ta paralela plati pre to prislovie, ze kazdy den rozhodujeme o svojom zivote hned rano ako sa zobudime. Kral nebol viac kralom, lebo stratil volu byt kralom. Ale co ostalo, boli potkany… Treba citat celu knihu, nie film.
    A to oslobodenie to je paralela na nase ustrachane dusicky. Stale sa trasieme aby nas niekto oslobodil, potom tym “kralom” ukazeme. Skusme sa oslobodit sami. Krok po kroku, najskor hypoteky, potom nezavisly prijem, potom potraviny… A samozrejme nenosit nahubky.
    Stari rodicia mohli fakovat cely system, samozrejme pokial im nesiahli na deti. Ale ich hranice slobody boli nikde inde. Dnes staci ked vo firme naznacia , ze sa treba ockovat, vsetci bezia, lebo aby mohli dalej splacat majetok banky/e.

    Páči sa mi

  5. Pozrite, nie je to mantra, no nieco pravdy sa v tom najde…
    Ak dostanete odpoved na 2-3 sagy vopred, je to uspech..

    https://rutube.ru/video/d35c33cd8c126683d031d17b02c5a19a/
    Посмотрите это видео на Rutube: «O čem je kreslený film Simpsonovi od Nestora_Titulky_CZ.avi»

    https://rutube.ru/video/0c48b8b01d03ad63b455e5578f55b9a9/
    Посмотрите это видео на Rutube: «Jaký postoj zaujmout ke kryptoměnám od Nestora_Titulky_CZ.avi»

    Páči sa mi

Pridaj komentár