Družstevníctvo je cesta vpred

Minule som napísal, že pre tých živnostníkov, ktorí po Matelkových likvidačných daňovo-odvodových reformách sa nechcú zúčastňovať šedej ekonomiky, a tak ďalšia možnosť švejkovať je založenie výrobného družstva a táto možnosť je úplne legálna. Našťastie nie je to jediný dôvod, prečo sa púšťať do podnikania v družstevnej forme.

Aké dôvody sú tu?

Nuž, rok 2012 OSN vyhlásila za rok družstiev, žiadna zo vtedajších slovenských vlád (a pokiaľ viem, ani česká a ani maďarská vláda) nepodnikla na podporu družstevného podnikania nič. Ide totiž o to, že Radičovsko-Sulíkovská vládna gebuzina nielenže bola vtedy v rozklade, ale ani neprišli na kreatívny spôsob, ako ukradnúť tie peniaze s tým, že v tom roku Fico riešil oveľa podstatnejšie problémy, než šaškovanie na príkaz OSN, t.j. žiadne vážnejšie prípravy na podporu družstevníctva sa neudiali. Lenže prišla covid-hystéria a s ňou aj útlm ekonomiky, čoho následkom bude to, že slovenské firmy budú krachovať vo veľkom s tým, že medzinárodné korporácie neprijmú každého a neskúpia Slovensko za lacné peniaze (to im nevyjde nie preto, lebo liberál-fašistická čvarga ich nepodporuje), tak prevzatie skrachovaných firiem a následné družstevníctvo je logický krok (dialo sa to v Argentíne).

Ďalšia vec je, že sa bude privatizovať suverenita na individuálnej úrovni t.j. budeme musieť prevziať zodpovednosť za seba a za svoje činy. Toto znamená, že veľa vecí sa zmení na systémovej úrovni, aby sa nestalo to, že ku kormidlu sa dostanú neschopní trpáci a zradcovia tak, ako sa to udialo v rokoch 2019-2020. K tomuto patrí aj to, že pri zabezpečení živobytia sa z rôznych dôvodov nebudeme spoliehať na dobrú vôľu toho-ktorého konateľa firmy, alebo šéfa, ktorý robí pohovor, ale na vlastné sily. Lenže je tu deľba práce, ktorá je nutná kvôli komplikovanosti poskytnutia produktov (výroba a služby) a tá doslova prinúti ľudí, aby zakladali firmy. Z tohoto celého logicky vyplýva, že družstvo z jednej strany umožní vykonávať svoju robotu prakticky nerušene a z druhej strany umožní byť suverénnym a hľadieť si svojho, za cenu toho, že sa ľudia musia dohodnúť.

A čo ďalej?

Odzvonilo veľkým centralizovaným riešeniam, ktoré sú implementované zhora, resp. vedú k centralizácii či mono- a oligopolom. Neznamená to, že štáty zaniknú, len zmenia štruktúru z pyramídy na sieť a budú tak podporou pre spoločnosť a nie závažím, ktoré ťahá ľudí dole. Ide totiž o to, že pyramidálne štruktúry sa dajú nepriateľmi prevziať či ovládnuť, pričom očistiť ich od nepriateľského prevzatia je prakticky nemožné, t.j. preto sa robí v USA devolúcia a pomaly, ale isto tam preberá moc armáda.

S pozdravom

Oracle 911

PS: Viem, že to čo hovorím na papieri vyzerá ľahko a jednoducho, ale v praxi je to drina a preto poviem dve veci: „kde je vôľa, tam je i cesta“ a treba byť kreatívny.

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

25 thoughts on “Družstevníctvo je cesta vpred

  1. Zdravim,

    prave citam Pjakina a Jeho svet krivych zrkadiel 1. Popri tom citam Solochova Rozorana celina 2. Ono to spolu suvisi, Pjakin pisal o Chruscovovi po smrti Stalina a jeho likvidacii uspesneho socializmu. Rozoravanie celin tomu vyrazne pomahalo prave zle urcenymi cielmi a alokovanim prostriedkov. Viedlo to k nedostatku produkcie a nakupom obilia v US. Neviem ci toto bol popud k zdrustevnovaniu na Slovensku, ale dopadlo to rovnako a casovo to aj sedi. Degradacia pody a neskor aj produkcie( odstranenie medzi, remizok, melioracie- odvodnenie), ubytok humusu, pouzivanie hnojiv a neskor pestovanie plodin ktore degraduju podu(. repka a kukurica na energeticke ucely). Ja netvrdim ze druzstevnictvo je zle ale tieto dosledky malo u nas. A pretrvavaju dodnes, pestovanie energetickych plodin agrobaronmi na cudzej pode(bez znuvy) a poberanie dotacii.

    Treba vysvetlit formu a hlavne sa vystrihat toho co sa pise v rozoranej celine, aby sme vsetci dali do spolocneho. Lebo to nikdy nefungovalo a nebude fungovat.

    Michelko pisal aj omalternativnych ekonomickych systemoch, kde spominal Mondragonske druzstva. To moze byt model, treba to vsak ludom vysvetlit, ja sam som z vlogu nepochopil podstatu, bol to iba akysi teaser.

    Zakladnje podla mna zbavit sa 300 rocnej kliatby M. Terezie a to v 2 veciach- uťrobit svoju reformu skolstva a odstranit jej system vyuky so zameranim na vychovu nesamostatnych a kriřticky neuvazujucich jedincov( viac pise o jej reforme Kyiosaki) a odstranit DEDENIE A DROBENIE PODY. Tieto 2 veci na seba nadvazuju, skolktvo chystalo mladu generaciu na otrocenie v montovniach a dedenie pripravovalo o vyrobny prostriedok dospelu.

    Ano nas udel montovne sa planoval 300 rokov dopredu uz za Habsburgovcov. Na presadenie novej koncepcie je potrebne odstranit tento tlak prostredia.

    Liked by 3 people

    • Poznámka k tej 300 ročnej kliatbe Márie Terézie – v jej dobe to bolo moderné a progresívne, urobila nielen reformu školstva, ale napr. zaviedla povinnú vojenskú službu, ktorá dnes VEĽMI chýba, bez armády sme bezbranný štát ako batoľa. Školstvo – za 1. ČSR, za socíku – bolo dobré, na vysokej úrovni a to, že je teraz na úrovni Burundi, je vina poprevratových vlád. Dedenie pôdy – najväčší zmätok v katastri urobil ROEP …

      Liked by 3 people

      • Treba si precitat Kyiosakiho – na prahu priemyselnej revolucie a chystajucich sa. vojen( planovali ich) potrebovali noveho cloveka- poslusneho robotnika a vojaka. Spupni sedliaci by sa im vykaslali na vzdelanie a vojny.

        Liked by 3 people

      • Mária Terézia nám vrátila to, čo bolo u nás v minulosti bežné. Keď sa pozerám na naše početné hrady či ich zrúcaniny, tie predsa niekto musel brániť, vojakov niekto musel cvičiť a vyzbrojiť. Keď vypálili slovenské hrady a urobili z nás nevoľníkov, tak nás akože rakúšania prišli zachrániť.. No ja takejto hlúpej bájke neverím. A podobne to bolo aj so školstvom – Habsburgovci nám zobrali slobodu, jazyk a školy, a potom prišla MT a zaviedla školskú dochádzku pre svojich poddaných. Som dojatý. Presne kvôli týmto mýtom potrebujú točiť nekonečné seriály a filmy o MT, lebo inak by tým s prepáčením chujovinám nik neveril.

        Dedenie pôdy je taký špecifický problém, bez ohľadu na ROEP, ktorý je len dôsledkom toho, že na našom území bolo a aj dnes má vplyv vonkajšie nadštátne riadenie, ktorého ukážkou debility je ten nový zákon prijatý zradcami v parlamente pred Vianocami – naša zem sa bude riadiť podľa toho, koľko a kde bude odklepnutých dotácií z EU.

        Liked by 5 people

    • Nepovažujem za rozumné hádzať naše školstvo do jedného pytla. Už dlhú dobu počúvam a čítam ako je naše školstvo kritizované a najhoršie na svete. Nehnevajte sa na mňa, ale toto je západná propaganda na dorazenie dobre fungujúceho vzdelávacieho systému, ktorému takto uštedrujete poslednú ranu. Treba si vypočuť aj iný názor, napríklad čo hovorí na túto tému Pjakin. Nesúhlasím s tým, že naše školstvo vychováva ľudí neschopných rozmýšľať. Isté naše univerzity vyložene učia kritickému rozmýšľaniu. Rád si prečítam príspevky na tomto blogu, ale len pokračujte s takýmito názormi a zabalia to aj Tí posledný kvalitný pedagógovia ktorých na Slovensku máme.

      Liked by 2 people

        • Ďakujem, tých chýb som si vedomý aj bez Vašej uštipačnej poznámky. Píšem cez MT. Predpokladám, že ste sa Vy nikdy nepomýlili.
          Ten útok na nielen naše školstvo je zámer, prečo asi? Lebo vychováva poslušných otrokov? Tak len k tomu svojou nevedomosťou ďalej prispievajte a budete tu mať čo chcete.

          Liked by 3 people

          • Ja som sa iba chytil na poznamku @angel
            A neodpovedali ste na toho Pjakina, ako je to vlastne? Ja nepopieramm, ze sovietske skolstvo, ktore nedokazali plne indoktrinovat liberalizmom od s,rti Stalina je kvalitne. My nie sme sovietske skolstvo. Skolstvo ide dolu vodou od velvet revolution zrychlenym tempom. Dokazom toho je predslov mojho matematika z gymnazia v knihe “Matematika”, kde napisal, parafrazujem, nakolko dnesne skoly nedokazu pripravit ziakov na studiom vysokej skoly z matematiky vznikla tato kniha. Ja som pred takmer 30 rokmi maturoval z matematiky pisomne( 4 hodinovy test) za 4, ustne za 2 a na ekonomii som nemal problem vsetky skusky z matematiky a statistiky bez ucenia dat na 1.
            Skolstvo je riadene globalistami, jezuiti povedali “dajte mi dieta mladsie ako 7 rokov a vychovam ho na svoj obraz”.
            Nie nahodou ta poznamka s jezuitmi. Mikovini mal spor s jezuitmi az pred kralom( ziadal verejne ospravedlnenie). Nevie sa ako zomrel ani kde( pripadne kto ho zabil. Vie sa iba to, ze mal prvu sukromnu skolu vo vlastnom byte v BS( je na predaj) a vychovaval tam svoje kadre. Potom mu to zrusili a prinutili ho zalozit statnu skolu( mimochodom velmi kvalitnu). Tych par stupencov , co priamo on vychoval malo takmer jeho kvalitu. Pozrite si co dokazal bez internetu, vlastne si ani nemate kde) a porovnajte s dnesnym skolstvom. Kto vobec vie, co je kvadratura kruhu?
            Treba pred ustanovenim vlastnej koncepcie riadenia odstranit tlak prostredia. A to je aj prekazka plnej funkcie riadenia ak vobec nastane. Tlak prostredia su v podstate vsetky dekrety MTerezie( globalistov)

            Liked by 2 people

  2. Este je treba dodat, ze podna reforma( resp. jej ciele zbavit sedliakov pody a urobit z nich otrokov) M. Terezie nefungovala az do 90 tych ťrokov, kedy povodni sedliaci zacali vymierat a dedici stratili kontinuitu s podou. Vid moji rodicia( stari rodicia boli nasilne zdruzstevneni, rodicia uz ziju v meste). Zaujimave ze sedliaci vedeli stovky rokov obist drobenie tzv. darovanim. Na toto ludia zabudli, to je ta kontinuita sedliackeho rozumu.

    Liked by 3 people

    • @Milan,
      mam pocit z tvojich prispevkov, ze druzstevnictvo spajas len s polnohospodarstvom, ale druzstevny typ ekonomiky ma podstatne sirsi zaber, takto sa daju transformovat male a stredne podniky takmer celej sfery vyroby a sluzieb, dokonca aj bankovnictvo …
      ostatne, prve druzstvo vzniklo prave na Slovensku, takze tradicia tu je a da sa na nu nadviazat, len to nemame rozpracovane v ekonomickej legislative

      Liked by 6 people

      • @ loranka
        Ano druzstva si spajam najma s polnohospodarstvom. Potravinova sebestacnost je zaklad. Viem ze sa da cez druzstvo fungovat aj v priemysle a pod. V prvom rade treba upratat pozemky, tie su aj pod vyrobnymi halami. My ( Slovaci) o ne systemovo prichadzame.
        Zaujima ma z akych zdrojov cerpate, ked tvrdite ze druzstvo vzniklo na Slovensku.

        Páči sa mi

        • Hlavne na konci 19.stor. sa v Uhorsku a teda i na Slovensku družstevnicke hnutie začalo v výrazne aktivizovať. V januári 1898 vznikla v Budapešti Hangya (Mravec), družstevná centrála potravnych (spotrebných) družstiev.Prvym členom bolo potrav.druzstvo v našej obci(horná Nitra), malo 183 členov (“splynulo” potom s Jednotou). Do konca roka mala člen.zakladna Hangya 28 družstiev, z kt.vacsina vznikla na území Nitrianskej župy. V našej obci v cca tom čase vznikli aj Uverné družstvo a Gazdovský nájomný spolok. No takýchto dedín s družstvami bolo na Slovensku/hornom Uhorsku veľa. Išlo o svojpomoc, ktorá chránila roľníkov pred ekonom.upadkom, biedou, učila efektiv.hospodarit,pomáhala zvyšovať hospod.prosperitu (s rôznymi úspechmi).
          Je k tomu nejaká literatúra, narýchlo aspoň toto (hoci staršieho dáta z roku 1995) napr.Holec, Roman a kol.:150 rokov slovenského druzstevnictva.Vitazstva a prehry.

          Liked by 4 people

    • Dodnes to mnohí riešia za svojho života, čo ja považujem za zodpovedné…bohužiaľ väčšina ľudí to dnes ignoruje podľa hesla “nech si to mojej smrti deti vyriešia” a často sa aj dobre pohádajú.

      Mnohí šikovnejší to riešia aj cez založenie občianskeho združenia. Možností je veľa.

      Liked by 5 people

  3. Dobrý deň pan Oracle911.
    Tato otazka je mimo misu. Tuším to bolo v októbri ste spomenul, že Grécko vystúpilo z EU. Dodnes to nikto ešte nezverejnil. Ako sa veci vyvíjajú týmto smerom.
    S pozdravom,
    Ďakujem

    Páči sa mi

  4. https://www.mondragon-corporation.com/en/about-us/
    Mondragon je najvacsie europske druzstvo. ma vlastnu banku =vlastne financovanie, rozlicne vyrobne a obchodne aktivity po celom svete pocas 2008-09 krizy ked v Spanielsku krachovali firmy Mondragonaci sa dohodli a udrzali vsetkych svojich ludi bez straty zamestnania. celkovo druzstva celosvetovo maju priamy vplyv na asi 1 miliardu ludi.

    Dobry zoznam: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cooperatives

    fun fact: Samuel Jurkovič: v roku 1845 zakladateľ Spolku gazdovského v Sobotišti, prvého úverového družstva na európskom kontinente a základu slovenského družstevného hnutia. Podľa neho vznikli na Slovensku podobné spolky najmä v 2. pol. 19. storočia.
    https://sk.wikipedia.org/wiki/Samuel_Jurkovi%C4%8D

    CSR bola tiez silna v druzstevnictve. Ludia si dokazali pomoct cez vojnu, pridavali sa spolky sokolu a skauti.

    Liked by 6 people

  5. @Milan , román “Rozorana celina” od Šolochova (1.diel, r. 1932) je dosť zavádzajúci názov diela. V češtine je preklad oveľa vystižnejší “Rozrušena zem” , vystihuje podstatu, tá je o roľníkoch okolo Donu, zakladaní kolchozov, o intenzifikácii poľnohospodárstva, o jeho progrese za Stalina. “Rozorané celiny za Chruščova”, sú o rozorávani panenskej pôdy Sibíre, Kazachstanu atď. Išlo o to, že sa po smrti Stalina skoro okamžite v Rusku presadil extenzívny smer poľnohospodárstva, čiže prostriedky na rozvoj intenzivnej formy obhospodarovania ornej pôdy cez už fungujúce kolchozy boli presmerované na zakladanie nových polí v ďalekých a odľahlých krajoch ZSSR. Od začiatku evidentne zlý zámer, s vedomím cieľom trockistov poškodiť dobre fungujúce kolchozy, poškodil sa tým aj ekosystém rozľahlého uzemia Sibíre. Politická škoda, o nákupe obilia z USA je v Pjakinovej knihe opísana veľmi dobre. O kolchozoch, kulactve, pomieščikoch, histórii roľnictva, družstevnícva ruského vidieka je veľa v knihe J. Šifrína: “Boh synergie”.
    O našich JRD, len toľko: boli v 1. línii likvidácie po 89, prečo asi? Pohľad bohatého sedliaka s 1 – 2 deťmi na kolektivizáciu je iný ako pohľad paholka a maloroľníka s 5 či 10 deťmi. Moji starí rodičia boli niekde “medzi”, s pár poliami a kravami. Áno, boli proti družstvu, no zostali na dedine, žiť v meste nechceli. Pracovali v JRD, mali aj svoje menšie gazdovstvo, svoju záhumenku. Život na dedine sa im časom zlepšil natoľko, že pred rokom 1960 si postavili murovaný dom, ich deti svoje murované domy okolo r. 1970. Moja stará mama zomrela v r. 1979, a nie raz povedala “Ľudzia, jako je dneska dobre”. Dom mojich starých rodičov máme dodnes, aj s vlastnou studňou. Voda v nej bola pitná ešte pred 20 rokmi. Potom sa v nej našli látky z presaku hnojív. Čiže bývalé socialistické JRD u nás hospodárilo dobre aj ekologicky, spodné vody neboli znečistené, využívalo striedanie plodín na polnostiach, druhy a charakter pôd, podnebia, intenzívny spôsob hospodárenia.
    To, že orná pôda najvyššej bonity (okolo Senca najviditelnejšie) je zabetónovana, nie je len problém vlastnícky. Nové vlastnictvo pôdy (ROEP ?) za súčasných podmienok, podľa mňa, spustilo problém znehodnocovania ornej pôdy, cez zmenu na stavebné pozemky. Logistika, rodinné domy (“paneláky na ležato”) to všetko stojí na predtým ornej pôde.
    Niet sa čo čudovať, že pod družstevníctvom sa drvivej väčšine vybavia JRD, táto forma družstevníctva bola v ČSSR niečo ako vlajková loď, že bola mega úspešná, napriek ťažkým začiatkom, o tom niet pochýb.

    Liked by 3 people

    • O tom, že JRD boli úspešné najlepšie svedčí ku mne došlá informácia, že v r. 1968, keď sa tiež pripravovala likvidácia JRD, prišlo na centrálu len 16 (slovom: šestnásť) žiadostí o navrátenie pôdy s cieľom súkromného roľníčenia (bolo to v rámci diskusie pamätníkov, odkaz nemám).

      Liked by 1 person

Pridaj komentár