Otázky a odpovede č. 115

Do uzávierky, ktorá bola v utorok o 19:00, som dostal dosť otázok a dúfam, že mi nič neuniklo (a ak predsa, tak sa ospravedlňujem, lebo diskusia sa značne zneprehľadnila). Čo sa týka piatka, tak sa budem venovať kolapsu súčasného finančného a ekonomickému systému a aj jeho domácim dopadom. A ako vždy, budem sa snažiť dať na všetky otázky čo najlepšiu odpoveď – pred tým však rozoberiem jednu vec:

Otázka nastupujúcej doby ľadovej

Tá nastupuje lebo približne v období keď sa u nás ochladilo, tak v USA na viacerých miestach nasnežilo a poriadne zafúkalo (St George, kolabujúca doprava v ostatných štátoch a sneh v horách pri Los Angeles) a sever Číny zasiahla piesočná búrka. Jednotlivo sa tieto udalosti nevymykajú z normy, excesy počasia boli a budú, ale dve udalosti v rovnakom období sú podozrivé a tri už značia atmosferické zmeny spôsobené polárnym dýzovým prúdením (jetstream), ktoré kvôli oslabenému magnetickému poľu Zeme a slabej aktivite Slnka je rozšírené aj do nižších zemepisných šírok. To je prvá vec.

Druhá vec je, že podľa analýzy z roku 2012, keď vír Beaufortovho mora (Beaufort Gyre), ktorý hrá významnú rolu v klíme Arktídy a sveta uvoľní nahromadenú sladkú vodu (na Beaufortovom mori prakticky už niet stáleho ľadu-vizualizované merania 1984-2019), tak Európu čaká ochladenie, lebo sa úplne „vypne“ Golfský prúd (radikálne sa zmení tepelná rovnováha a salinita). To ale bude znamenať, že sa prekreslí veterná a klimatická mapa tak Európy, ako aj sveta t.j. niekde sa ochladí a niekde sa ohreje, niekde pribudne zrážok a niekde zas ubudne. Čo a kedy, to zatiaľ presne neviem povedať.

Otázky a odpovede

Marvo sa pýtal:

Zaujímalo by ma, či niekto sleduje situáciu v Texase po uvoľnení opatrení?

Áno, ale nič som zatiaľ nezachytil.

JuznyZaliv sa pýtal:

otazka k tymto velkoplosnym putacom “Korona skončí keď ty dás dole rúško.” Kto je za tým?

Neviem povedať s istotou, ale smeruje to k vypovedaniu k poslušnosti vláde a Zuzke zo smetiska. A naozaj ich bude viac.

Tarch sa pýtal:

ORI, měl jsem se připomenout s otázkou ze včerejšího dne kdy v nějakém časovém horizontu skončí toto globální covidové divadlo. Pjakin párkrát řekl, že tak jak to náhle přišlo tak to i odejde jenže to bylo před us volbami v době kdy se předpokládalo, že GP podpoří Trumpa(který měl uvolnit patřičné informace o architektovi covid projektu… ).

Do konca roku určite, lebo riadenie americkej vetvy anglo-amerického močiara s centrálou v Londýne (Gates, Soros a spol.) skrachuje.

A na to naväzuje otázka Brunera:

Keď sme pri korone a Rusku, mám otázku, hoci sa tu už niečo spomínalo, prečo aj Rusko / Putin bolo nútené pristúpiť na divadlo s koronou?

Bolo to strategické rozhodnutie aby presadil ruský koncept a suverenizovalo Rusko s tým, že pri tom zachráni aj svet. Pozri sa na to, čo sa deje okolo očkovacej látky Sputniku-V a Ruska.

Nepomucenus sa pýtal:

Aliancia zeme (elementy spriatelených armádnych vodcov) vraj plánuje oslobodenie zeme od Kabaly a použije EBS (emergency broadcast systém) núdzové vysielanie, ktoré preruší vysielanie hlavných staníc po celom svete vrátane SMS do každého mobilu na svete. Technológie na to existujú a príslušné satelity ktoré sa na tom majú podieľať boli vraj vypustene cez posledný víkend z Floridy USA.
Viete o tom niečo?

Rozprávky a falošné nádeje.

Sloviena sa pýtala:

ORI, MÁM TI TOTO PRIPOMENÚŤ DNES (ODKAZ ZO VČERA) https://www.slovanskenoviny.sk/vyzva-pre-narod-rozsirujte-ako-se-len-da-polska-tv-stanica-tvp-info-informovala-polskych-obcanov-o-tom-co-eu-usa-a-nato-upiekli/?amp=1

Päť rokov stará záležitosť, niežeby plány boli falošné a nesnažili sa to presadiť, ale okolnosti sú pre to ešte menej vhodné, než boli pred piatimi rokmi alebo pred rokom či budúci rok.

Dragon sa pýtal:

Uz niekoľko týždňov sa po Slovensku presúvaju vojská Nato a minulý týždeň začali Ukrajinci presúvať armádu ku krymu a na donbas,, dneska som niekde zachytil že ruské regióny v okolí Ukrajiny vyhlásili bojovú pohotovosť a k hranici s ua rusko presúva 6 divízii, chcem sa opytat ci náhodou s tým nesúvisí aj u nás plánovaný tvrdý lockdown našich kolaborantov?? A vedia ze o týždne dva bude vojna? ,, také jak keby stranaviky chceli u nás ekonómiickku likvidáciu a na Ukrajine rozputat zároveň vojnu a zapalit východnú Európu?

Plány močiara si opísal, ale to už je pasé, lebo okolnosti sa radikálne zmenili kvôli riadeniu Trumpa a korona cirkusu, čo vyrobili. A niet sa čomu čudovať, močiar (hlavne americká vetva) chápe riadenie tak, že „sadnem do auta, auto urobí brr a som v cieli“, čo je pre priemerného člena davu nebezpečné, ale pre člena „elity“ je rovno fatálne spolu so zvyškom sveta. A Tarch má pravdu, bude ešte veselo.

Martin sa pýtal:

Ahoj Ori,
chcem sa spýtať na tri veci.
1. Vedel by si vysvetliť prečo sa Fico zastáva Pčolinského? Nejako mi to nepasuje do diania, alebo mi niečo uniká?
2. V poslednej dobe si všímam, že na alternatíve sa začína zas viac ukazovať Belousovová (rod. Malíková). Je to len “náhoda” alebo sa niekto snaží vzkriesiť staršie kádre?
3. Myslíš si, že bude zas v piatok predĺžený tento núdzový stav? Viacerí poslanci koalície sa akosi stavajú na zadné a odmietajú ďalšie predlžovanie, no vraj je silná snaha od pondelka zaviesť tvrdý lockdown, zavreté skoro všetky podniky a úplný zákaz vychádzania? (alebo som úplne mimo?)
Vďaka.

1. Nezastáva sa jeho, ako takého, ale skôr sa obáva toho, k čomu to povedie (totálny rozklad silových zložiek/právneho štátu), lebo ten chaos môže byť väčší než pri plánovanom majdane a to nemusíme prežiť.

2. Náhoda to nie je a tvoje podozrenie je na mieste, lebo všetci vidia, že je zle a chcú s tým niečo urobiť.

3. Predĺžiť môžu, ale tým liberáli riskujú veľa a Matelko to vie (nie je blbý a dostal ponuku, ktorá sa neodmieta), ale tvrdý lockdown by už bol na plánovaný majdan a krv v uliciach (primárne politikov, verejných činiteľov a davu-Soták ich varoval), čo nikto súdny nechce.

Brunero sa pýtal:

Moja ďalšia otázka : Nepochybne nákup Sputnika V bol spúšťačom terajšieho cirkusu a nepochybne to nemohla byť iba iniciatíva iba Matelka. Moje presvedčenie vyplýva z – nákupu / prídelu až 2 miliónov pre Slovensko, keď ostatné štáty vyjednali rádovo 10-ky až 100-ky tisíc. Vieš to vysvetliť?

Pre znalých povedali, že Rusko preberá na Slovensku riadenie (hoci v skutočnosti to je pre 1 milión ľudí) a Fico to nepriamo ozvučil (narážka na morčatá).

Peter sa pýtal:

Mam otazku pre Oriho: Mohol by si viac povedat o tej nastavajucej doby ladovej?

Druhý blog a budúci mesiac, nástrel k tomu vyššie.

Valsodar sa pýtal:

čo si mysliš o tejto výzve?

https://www.youtube.com/watch?v=lRc4Dld-P-0

Stará záležitosť ukazuje na proces prebúdzania, lebo kým pred 8 rokmi väčšina spala, tak teraz dostala dosť nepríjemný budíček.

A.B. sa pýtal:

Otazka: co znamenali tie rozne gesta Matovica dnes u prezidentky? Bolo to take neprirodzene – zamerne, ako to viackrat ukazal: https://www.youtube.com/watch?v=zoYZamaC6qU

Uz sa na tie Matovicove gesta vyjadril dokonca aj Anton Danko : https://www.youtube.com/watch?v=qMQqwH2RZvo

Iste, bol to odkaz a Danko má pravdu, Matelko to tak Zuzke zo smetiska, liberálom, ako aj ostatným poskokom močiara, ešte pred odchodom „osladí“ tak, že budú závidieť mŕtvym.

S pozdravom

Oracle 911

PS: Video v AJ o dobe v ktorom žijeme.

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorým začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

45 thoughts on “Otázky a odpovede č. 115

    • Vyzerá to tak že informačná príprava prináša ovocie.

      Takže už Fico nebude môcť ustúpiť americkej bažine a čiastočne ani GP. Určite nie v dôležitých veciach.

      A to že sú bez rúšok je tiež znak posunu v pred. TA3 ako oligarchický zdroj informácií Ficovi dovolilo rozprávať. Potom ako Soták sa vyjadril jasne sa zdá že určite časť miestnej (nie našej) oligarchie Fica zobrala na milosť. Alebo Fico ich? (druhé bude správnejšie)

      Ori vyzerá to že ten scenár o spolupráci miestnych podnikateľov vyzerá pravdepodobne a Nová Veľká Morava je naozaj pravdepodobná.

      Liked by 5 people

    • A navyse sa do tohto faktu nezahryzlo ziadne z medii. Ved este nedavno by z toho bola velka tema “Fico si v priamom prenose dal dole respirator”.
      Je to navod ako to mozme robit aj my? Ake by bolo zdovodnenie?

      Liked by 3 people

        • to bola Letanovská – primárka z BA ..poslankyňa za stranu Za ľudí – takže to bolo také politické. Ale inak propaguje často Ivermektín, aj v CZ vychádzali s ňou články. Spomína že aj Babiš jej volal ohľadom Ivermektínu. Ale zase je proti vakcíne Sputnik.

          Páči sa mi

    • Orbán, ČR, SR a vakcína Sputnik jsou jedním z hlavních témat Otázek a odpovědí Pjakina z 15.3.2021. Všem vřele doporučuji shlédnout. Mimo jiné tam Pjakin mluví o manévru Astra Zeneca proti Sputniku V.
      Proto je tak důležité, aby se k nám do ČR a SR Sputnik dostal co nejdříve a v dostatečném množství. Pjakin Otázka – odpověď 15.3.2021
      https://www.konceptualcz.cz/post/pjakin-otazka-odpoved-15032021
      “Přítomnost je následkem minulosti, a proto neustále obracej svůj pohled zpět, čímž se vyvaruješ vážných chyb. ”

      Liked by 1 person

    • Oracle, s tou zmenou podnebia to môže byť aj inak. Posledných 10 rokov keď sa vraví o globálnom otepľovaní som bol presvedčený, že ide o opak, ochladzovanie ako píšeš, ale to čo to skresľuje sú technológie.
      Treba sa na to pozrieť z pohľadu stvoriteľa. Sme Božie deti a Boh tvorí a nie troví, spája a nie rozpája. Preto ak by som narazil na činnosť diania s nami, by som to pripísal skôr GP entitám . Jeden diel v sérii filmov Resident evil sa volal Extinction, vyhynutie. Predtým vypustenie vírusu, zombifikácia ľudí.
      Biblia je plná záhadných vyjadrení, ale podľa môjho názoru je hacknutá, resp.jej pôvodný zdroj. Ohľadom sociálnej nerovností, tie vpísané texty sú viac menej odhaliteľné v novom zákone. Sú tam tiež riadky o strachu a posolstvo pre tých čo sa neboja. Vždy pred nich bude postavené riešenie. Keď máš otvorené 3.oko – intuíciou, máš čisté úmysly, srdce aj dušu, tak ťa Boh cez to obdobie dopustenia prevedie.
      Teraz k tomu ochladeniu. Čo sú ciele globalistov? Zníženie populácie. Prostriedky sú šírenie strachu z choroby, očkovanie – cielené zabíjanie a to vidíme. Teraz nasleduje hlad a neschopnosť vypestovať si jedlo pre krátku vegetáciu a cielene ničenie infraštruktúry blahobytu na veľkej časti sveta.

      Liked by 2 people

  1. ahoj oracle/all. pripojuju se k ostatnim. velmi rada ctu tvuj web. nase vlada uz moc natahuje struny. nevim, zda jste to na slovensku zachytili, ale minuly tyden se zastrelil clovek pred ministerstvem zahranici. media samozrejme o tom nejak nemluvi. nebyl to jediny pripad, ktery ma spojitost se situaci. dnes jsem videla video, ktere vypovida o situaci v nasem zdravotnictvi vs isoprisosine a ivermektin. z neho vyplyva, ze ivermektin blatny zakazal podavat v nemocnicich na pokyn babise. figurka blatny uz ohlasil, ze se bude NS opet prodluzovat. muj predpoklad uz od zacatku roku je, ze to bude do cervna – podle nemecka. andor sandor uz varoval, ze “sedime na sudu se strelnym prachem”. uz to je az moc za hranou vsechno u nas. https://www.youtube.com/watch?v=J6aBcrz7yJI

    Páči sa mi

  2. Maš nepřesné informace.
    1/ ten muž se zastřelil před ministerstvem zdravotnictví
    2/ oznámení z 12.3. :
    “Ministerstvo zdravotnictví umožní poskytovatelům lékařské péče podání léčivého přípravku s léčivou látkou ivermectin, a to v souladu s platnými stanovisky SÚKL.”
    https://koronavirus.mzcr.cz/ministerstvo-zdravotnictvi-umozni-zdravotnickym-zarizenim-podavat-lecivy-pripravek-s-latkou-ivermectin/

    Páči sa mi

    • to co mi pises, to ja vim. pust si to video, kde ten pan, kteremu umirala matka v plzenske nemocnici zadal, aby ji podali ivermektin. tam si poslechni reakce lekaru i prednosty.

      Páči sa mi

      • Tipujem ze predposranosť lekárov. A informačné šum, ktorý niekto roznáša a bráni lekárom uzdravovať.

        Stačí aj obyčajný úradníček ktorí je na tej “správnej” výplatnej páske(alebo je vydieraný), môže hovoriť zlovoľné reči o neoficiálnom zákaze. Hovorí sa tomu bez štruktúrne riadenie.

        Babiš sa k tomu videu ani nemôže vyjadriť pretože by priznal že ČR je ovládaná niekym iným. Keby nebola tak taký úradníček by bol dávno odstránený tajnými službami (nie nutne vraždou).

        Liked by 1 person

  3. Ori, poklona! Opäť excelentné, ako vždy. Tým, že RF preberá vplyv u nás, si ma veľmi potešil. Myslím, že nás všetkých. Dúfam, že Fico to už nepustí. (teraz ma napadlo, že RUSKÁ FEDERÁCIA a ROBERT FICO majú rovnaké iniciály) :))

    Liked by 2 people

    • niesi jedina, z RF statusu:

      “Ako predseda vlády SR som mal možnosť osobne rokovať a opakovane komunikovať aj s prezidentom Ruskej Federácie V. Putinom, aj s prezidentom USA J. Bidenom (v tom čase viceprezidentom USA). Vyhlásenie prezidenta USA, že V. Putin je „killer“, čiže zabijak, je ťažko pochopiteľné, ibaže by v USA za každú cenu hľadali dôvody na konfrontáciu s RF (Ruskou federáciou – pozn. RF 😊).”

      Páči sa mi

  4. Zdravím vás. Chcem sa spýtať na váš názor. Ak by boli predčasné voľby, bolo by dobré voliť Fica? Dať mu druhu šancu? Aspoň do doby kým sa nenájde vhodná náhrada. Počúval som na SV Praslava a on tiež navrhuje Fica. Vraj prebiehajú nejaké očistne veci okolo Fica z minulosti. No neviem čo vi nato. Ale ja zatiaľ vhodnejšieho nevidím. Ale v prvom rade treba zmeniť ten volebný systém na okresy alebo aspoň kraje lebo inak sa nepohneme ďalej a zároveň spojazdniť systém refereda.

    Páči sa mi

    • Veľká časť zradcov a posluhovačov miestnej oligarchie odišla do Hlasu-SD. Takže očista aspoň čiastočná prebehla.
      Plus Fico rieši nových ľudí aj keď ho Pele zradil (určite??). Takže ….

      Liked by 2 people

    • či Fico alebo nie…

      Pozrite čo tí ľudia robili v minulosti, ako sa správali od príchodu tejto kovid-šaškárne, čo hovoria teraz a aké programy majú strany. SMER asi nikdy program ani nemal, ja proste neviem ako si tá strana predstavuje fungovanie nášho štátu okrem udržiavania status quo. Fico teraz niečo rozpráva a mnohí to tu považujú za písmo sväté, ja verím činom a nie slovám.
      Je tu však aj možnosť, že sa súčasná situácia nedá zvrátiť priamym odporom ale dočasným súhlasom s obmedzovaním základných ľudských práv s tým, že sa čaká na vhodnú príležitosť. Možno preto Fico nič nerobil, on akoby zmizol minimálne na 6-7 mesiacov po voľbách (+aj predtým bol mimo), jediný kto s tým priamo bojoval bol Kotleba (reálna právna pomoc pre ľudí buzerovaných políciou) a Harabin (+pár právnikov, Čarnogurský a iní). Možno len Fico čakal kým kovidový egregor oslabne (tie kecy análytikov v telke o únave ľudí z opatrení atď) a teraz si sníma s Bielikom na TA3 FFP2 náhubok, “náhodou” krátko na to moderátor TA3 v priamom prenose odpadáva kvôli FFP2 a SMERáci vyzývajú na prehodnotenie respirátorov (paralelne generálny prokurátor napadol, ak som správne pochopil, všetku Mikasovu činnosť). Ale tu sme v rovine konšpirácií, hoc aj celkom logických.
      Ťažko povedať ktorý postup je správny, Harabin a Kotleba (resp. Mazurek/Uhrík) na to idú priamo od začiatku a sú ničení mainstreamom (v podstate je na nich uvalené totálne informačné embargo), Fico (možno) len takticky vyčkáva a možno to aj z dlhodobého hľadiska teraz myslí dobre (zdôrazňujem teraz a možno, šancí už mal celkom dosť, viedol 3 vlády počas 12 rokov). Mal by vôbec šancu niekto ako Fico vyčkávať na nejakú príležitosť nebyť od začiatku priamych zástancov základných ľudských práv ako Harabin a spol.? Bolo by bez takýchto ľudí uživené podhubie odporu? Shakespeare to s tým javiskom myslel trochu inak, ale tu sa to celkom hodí, každý hrá nejakú tú svoju úlohu a dokopy to dáva divadlo s nejakým koncom.

      Ja si počkám čo bude z toho hnutia Republika.

      Ešte som si nevšimol program nejakej strany na krok-za-krokom riešenie kovid-šaškárne až do normálneho stavu (vládny covid automat sem nerátam, ten nepočíta s návratom do normálu nikdy), ale toto je skôr otázka na marketérov čo ja nie som, možno to príde až keď bude oficiálny termín vyhláseného referenda. Nemalo by to byť ani náročné, stačí len sledovať oficiálne vedecké články, ktoré existujú aj napriek našej “karpatskej vede”, napr.: https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciab234/6170939. A možno to aj náročné je keď slovenskí ambulantní lekári v priemere nevedia ani sobí prd a pri liečbe kovidu čakajú na nejaké lajstro od byrokrata na ministerstve zdravotníctva (https://standardnepostupy.sk/_files/200000796-e276ee2771/SP-PZS-ambulancia-VLD-v3.pdf?fbclid=IwAR0iuAp-fHUV2CWnrU0TxjIPpvmyciDV9TpBvPe-D8MyNssBxVPJE-fYlak), stále tam nie je Ivermectin, vraj nie sú štúdie. Keď SMER/Republika niečo takéto ucelené spracuje, čo sa dá spraviť na jednu A4, potažmo dve (ako napr. tu: https://stopkovid.eu/), tak by po tom mohli ľudia skočiť lebo sa domnievam, že už po tom dopyt je (ideálne pribaliť do toho nejakú fortifikáciu potravín vitamínom D ako má Nórsko, vitamínové balíčky atď).

      Ten volebný systém: ja osobne považujem za kľúčové najprv novú ústavu, ktorá ju vráti do rúk občanom (zmena ústavy len referendom), to však asi SMER neurobí a nebude mať v programe (aj keď teraz Fico rozpráva ako je referendum to najlepšie na svete). Rovnako pochybujem, že by Fico dal oficiálne do volebného programu zmenu volebného systému aby boli zastúpené regióny (voľby sú platné bez kvóra tak aj odvolanie napríklad poslanca daného okresu by mali ísť cez petíciu s trebárs 5% podpisov voličov a hlasovanie o odvolaní poslanca by malo byť tiež bez kvóra), toto však tiež asi nikto neurobí.

      Páči sa mi

      • Dobré zhodnotenie. Ak by nebolo tých pár “buldozéristov”, ktorí hovoria priamo, bez manévrovania a aj s presnými právnymi radami a postupmi, tak by som to videl fakt v čiernych farbách. Inak, pozeral som video Lukašenka z nejakého snemu v polovici februára tohto roka. Jednak ma zaujalo to, čo rozprával (stručne povedané, tvrdo vystúpil voči mladým zbohatlíkom, ktorým sa hnusí platiť štátu dane a odvody), jednak v plnej, veľkej sále malo rúška pár jednotlivcov. Podobne v Rusku, tam je viac menej po pandémii, kdežto v Európe sa už začína hovoriť o tretej vlne a len vakcínovať, vakcínovať, vakcínovať…

        Páči sa mi

        • Chlapci, to, že nemáte Fica rád mi nevadí lebo ja zas neznášam Kotlebu (kvôli tomu, že síce hlásal patriotické heslá, ale nakoniecvždy poškodil národ), ale mi vadí to, že vyberáte len fakty, ktoré potvrdzujú vaše názory o ňom.
          Druhá vec je, že ešte za pána Mečiara bola tu vytvorená silná ideologická 5. kolóna (Markíza a spol), ktorá pri vládach zradcu Dzurindu bola neuveriteľne posilnená a aj Putinovi trvalo 20+ rokov, kým ich postavil do kúta s tým, že Rusi zväčša neváľali šunky pred televízorom t.j. Ficovi nemohlo stačiť ani tých 12 rokov a pokiaľ Slováci nezmenia postoje, tak nebude stačiť ani ďalších 12 rokov.
          Tretia vec je, že je tu veľká šanca, že z tých vašich “buldozeristov” vykľuje ďalší Kotleba t.j. plná huba patriotických vecí a bije do hrude, že aký to patriot, ale pri prvej príležitosti zradí národné záujmy, ako to urobil Kotleba pri vrátení zlata z Londýna.

          Liked by 1 person

  5. https://www1.pluska.sk/krimi/pripad-judita-17-vrazda-jej-kamarata-tomasa-16-mrazivy-telefonat-zachrannu-linku?itm_site=centrum&itm_template=hp&itm_modul=topbox&itm_area=top_vyber&itm_position=4

    Krik, plač a zúfalé volanie o pomoc! Mrazivú telefonickú nahrávku zverejnili blízki príbuzní obžalovanej Judity (17) zo Žiliny, ktorú okresný súd neprávoplatne uznal vinnou z vraždy jej kamaráta Tomáša (†16). Počuť na nej jej desivé slová, ktorými gymnazistka operátorke na linke pomoci opisuje, čo sa stalo. Snažia sa zverejnením telefonátu jej rodičia o zvrat v kauze pred rozhodovaním krajského súdu a zabráneniu justičnému omylu?

    Pre Nikitu.

    Liked by 2 people

  6. Zdravim, pacia sa mi tvoje blogy. Co keby si presiel aj na Telegram, tam to fici velmi rychlo, zvlast ked vacsina z nas vyuziva smartphony. A okrem toho na Facebooku pravidelne blokovani

    Páči sa mi

Pridaj komentár