„Postupne a po tom náhle“

To bola odpoveď Hemingwaya na otázku, že ako skrachoval. Hoci pôvod citátu je sporný, veľmi dobre poukazuje na nelineárne chovanie sociálnych systémov a sociálnych super-systémov, ktoré síce majú miesta lineárneho charakteru, ale ako celok nie je lineárne. Príkladom zo života je pH pre silné kyseliny, lebo vo väčšine prípadov koncentrácia kyseliny dáva dosť dobrý obraz o tom, aké je pH. Veci sa ale skomplikujú pri veľkom zriedení, lebo vtedy sa prejaví disociačná konštanta.

Pointa?

V súčasnosti sa prakticky všetky sociálne systémy nachádzajú v tej nelineárnej oblasti správania. Viem, znie to suchopárne, ale pri nesprávnom chápaní riadenia to má ďalekosiahle následky. A vzhľadom na to, že anglo-americký močiar s centrálou v Londýne (obzvlášť americká vetva) chápe riadenie ako „sadnem si do auta, auto urobí brr a som v cieli“, tak krach ich riadenia je istý.

Prvým príkladom je to, čo vystrája senilný dedo Biden, ktorý má hrozné pozadie a na príkaz močiara sa snaží obrátiť Trumpom stanovený kurz. A riadenie močiara sa rúca, veď Američania už vidia, aké dopady majú jeho nariadenia napr. jedným príkazom zatrhne výstavbu ropovodu a na druhý deň kopa robotníkov dostáva vyhadzov, zatrhne výstavbu múru na hranici s Mexikom a USA v jeden deň a na druhý sa na Američanov valia ilegálni imigranti (medzi nimi teroristi a zločinci) so slovami, že Biden ich pozval, snažia sa zakázať identifikáciu voličov so slovami, že je to rasistické, snažia sa obmedziť držanie zbraní atď. Lenže nechápu, že takýto silný a rýchly manéver rozbíja ich riadenie a vyvoláva odpor, a to sa aj deje, lebo štáty sa rad za radom búria proti kongresu a administratíve Bidena a to je presne zámerom globálneho zákulisia (GP). Putin veľmi dobre uhádol tento zámer, a preto aj prakticky ihneď uznal „výhru“ Bidena hoci vedel, že Biden vyhral len vďaka kolosálnemu podvodu t.j. de facto prehral a strategická výhra je u neho a Trumpa.

Druhým príkladom je kolaps US$ a na ňom založeného finančného systému. Ide totiž o to, že GP nakukal močiaru NWO a nakukal im aj to, že je tu priveľa ľudí a treba s tým „dačo“ urobiť. Preto močiar nechal uniknúť rôzne verzie covid vírusov a spustil aj tú očkovaciu kampaň s génovou terapiou (mRNA „vakcíny“ ňou aj sú, preto, ak sa niekto chce dať očkovať, tak ruským Sputnik-V, ideálna je ale konská dávka vitamínu C, D, K a čagy). Jedným aspektom bude, že vyjde najavo, že je to genocída, a preto sa hnev davu obráti proti lekárom a propagátorom očkovania. Druhý aspekt je krach súčasného na US$ založeného systému, lebo ľudia pri tých dlhodobých uzávierkach prišli o živobytie t.j. aj o strechu nad hlavou. Lenže je tu taká vec, tie podnikania boli urobené na základe dlhov, ale tie dlhy sú zabalené do rôznych derivátov (konkrétne ABS a MBS-Asset/Mortgage based Securities), a tieto deriváty sú zas zabalené do ďalších syntetických derivátov v ktorých sa ocitlo ktovie čo s ktovie akou pákou (vskutku hrôza kvôli rozmerom podvodov). A v takýchto podmienkach si špekulanti a boháči môžu nakúpiť čo chcú (peniaze na to majú) a pokúsiť sa zaviesť digitálny koncentračný tábor. Ale tie bankové deriváty skolabujú kvôli platobnej neschopnosti klientov bánk a kvôli tomu začnú bankové domy padať ako prezreté hrušky (Európa nie je na tom o nič lepšie) s tým, že týmto paralelne odhaľujú aj manipulácie s drahými kovmi. Ide o to, že tie rôzne ETF sú de facto pozície predaja na krátko s poriadne veľkou pákou a každé navýšenie ceny o 1 US$ stoja banky minimálne miliardy dolárov, pričom túto situáciu sa nemôžu riešiť ani natlačením ďalších 10 biliónov dolárov (po 10 ešte ďalších dvanásť núl) a nahnaním lietadlových lodí k pobrežiu problematických štátov, alebo aktivizovaním armád vo vazalských štátoch, či zorganizovaním teroristických útokov lebo pri páde bankových domov dochádza k zamrznutiu kreditu a k takej platobnej neschopnosti, že ani obyčajní vojaci a ani dodávatelia nedostanú zaplatené (a preto propagujem kryptomeny a striebro alebo sporenie v konzervách, sušených strukovinách, v zásobách ryže, cestovín, vodných filtrov a toaletného papiera – mimochodom ako sa v Zimbabwe na verejných záchodoch presvedčili, že bankovky sú mizerným toaletným papierom lebo upchávajú sifóny). Skrátka, zdá sa, že veci idú podľa vôle GP.

Tretí príklad je Slovensko, lebo aj tu krachuje riadenie močiara. Ide totiž o to, že Zuzka zo smetiska jasne demonštrovala svoju hlúposť, nechápanie a servilitu voči cudzej moci, keď nezatrhla Matelkovi to, aby pri testovaní v novembri 2020 použil armádu, lebo príkaz z americkej ambasády znel „len Ficovi nedať za pravdu a tým ho podporiť“. A to znamená dve veci: americká veľvyslankyňa nie je na tom oveľa lepšie s chápaním, ako Zuzka zo smetiska a Matelko veľmi dobre odhadol, že ich má v hrsti. A vyvrcholením toho „lenFicanie“ bolo to, že blázon z Trnavy mohol vydierať tak koaličných partnerov ako aj ambasádu, a tak v konečnom dôsledku z nich urobiť hlupákov na verejnosti. A bude to pre veľvyslankyňu, Zuzku zo smetiska a zvyšok liberál-fašistickej 5. kolóny ešte horšie, lebo Matelkovo riadenie zostáva, len sa bude realizovať cez Hegera s tým, že teraz bude namierené nielen proti tzv koaličným partnerom, ale aj na Zuzku zo smetiska, lebo dovolila Matelkovi povedať, že čo má robiť t.j. odovzdala príkazy z americkej ambasády a to z nej nakoniec urobí hlavného vinníka celej situácie (a tým sa odpíše aj PS a zvyšok liberálov spolu s médiami). Preto hovorím o krachu riadenia močiara na Slovensku a to sa udeje v priebehu 3-6 mesiacov. Skrátka, zdá sa, že aj tu idú veci podľa plánu GP.

GP zdá sa vyhráva, máme to zabaliť?

Zďaleka nevyhrali. Začnime tým, že Putin odhadol ich plán a využíva to na suverenizáciu Ruska, lebo Rusko robí vlastnú globálnu politiku už nejaký čas.

Ďalšia vec je, že sa mení klíma t.j. prichádza doba ľadová, ktorá bude spojená s takou masívnou finančnou krízou, ako aj masívnym sťahovaním národov kvôli sťaženým životným podmienkam t.j. skúška ľudstva (o tom ďalší článok na druhom blogu) a to automaticky rozkladá riadiace systémy GP.

Posledná vec je, že Fico pochopil, že o čo sa snaží GP t.j. rozložiť náš štát a predhodiť nás rakúskym elitám v rámci obnoveného Rakúska-Uhorska/Trojmoria (Čechov zas Nemecku), a preto preberá riadenie a buduje alternatívne riadenie, žiaľ podľa všetkého ZMOS varí vlastnú polievočku a starostom sa Smer nemôže ozvať ani za zatvorenými dverami bez toho, aby sa poškodilo tak alternatívne riadenie, ako aj Smer-SD, lebo by liberálne médiá začali pomerne úspešnú štvavú kampaň a fašistická NAKA by mohla ísť aj po Ficovi kvôli údajnému pripravovanému prevratu. Preto hovorím, že do doby, kým neskrachuje riadenie močiara na Slovensku a kým sa nezdiskredituje Zuzka zo smetiska a zvyšok tej liberálno-fašistickej čvargy, tak Smer nebude robiť žiadne ponuky ani za zavretými dverami, ale nastaví svoje riadenie tak, aby starostovia postupne prechádzali pod riadenie Smeru a robili proslovenskú Smerácku politiku.

S pozdravom

Oracle 911

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorým začnete), v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

100 thoughts on “„Postupne a po tom náhle“

  1. Vyborny clanok Ori,

    koho zaujima vyvoj okolo striebra tak doporucujem https://www.reddit.com/r/Wallstreetsilver/
    je to sice z 80% cisty silver porn ale su tam aj aktualne info. Neviem ako dlho sa este bude dat kupit striebro za dnesne ceny, ci to su dni alebo mesiace, ale pochybujem, ze to budu roky.

    osobne ale niesom pesimista, myslim, ze svet bude nasobne lepsim miestom az to bude vsetko za nami, apokalypsa bude boliet, ale bude stat za to. Tesme sa!

    https://imgur.com/a/jh4EJcG

    Liked by 5 people

      • cenu budu vediet drzat aj dlhsie, ale co obmedzia budu dodavky na trh.

        tak ako v kazdej spolocnosti, ktora sa snazila centralne riadit trh ci ceny, ceny mozu byt dane, ale dostupnost bude za ne minimalna. Uz teraz ludia registruju obmedzenia objednavok. Ako to striebro sa tazi neustale, ale dopyt v priemysle je tiez vysoky. Este je dlha cesta kym bude unca za stovky ci tisice dolarov, ale blizi sa to. efekt 100 opic nepusti, coskoro budu chciet strebro vsetci.

        Liked by 3 people

        • Problém je, že striebra niet a je to priemyselný kov a podľa Rusov je to aj strategická surovina, a síce COMEX môže naďalej tvrdiť, že striebro je naďalej 30 US$, ale prémium pre fyzické striebro môže byť aj desaťtisíc násobok toho papierového s tým, že nikto negarantuje to, že zmienené banky neskrachovali medzičasom…

          Liked by 3 people

          • Zdravim te Ori,
            Ja jsem objednaval stribro tady v US pres APMEX, a jeste na zacatku roku bylo standartni delivery 4-6 dní, ted cekam v prumeru 3-5 tydnu. Podle emailu z apmexu mam pocit,ze mincovny nestačí vyrabet – šilene vysoka poptavka.

            Páči sa mi

          • Dobre sa Vám tu píše kde si odložíte a zachranite svoje dengi ale čo má robiť obyčajný človek čo žije od výplaty k výplaty..z ruky do huby?? ten bude strádať ešte viacej jak teraz na to že jaká pohroma sa valí..samovraždy pojdu jak na páse..to vás nezaujíma čo bude z obyčajnými ludmi len na svoje si hladíte??

            Páči sa mi

            • nakup napr. cigarety, vymenis za hocico.

              ja si ale nemyslim, ze tu to bude uplne katastroficke, ak uspory nemas, tak o ne nemas velmi ako prist. tu to skor vidim na menovu reformu, trochu sa otrasieme a pojdeme dalej, kde to bude boliet budu USA.

              S tym striebrom je to najme o uchovani hodnot, uspor. Ak zijes od vyplaty k vyplate, tak pre teba sa vela nezmeni, ak mas usetrenych na ucte 10k EUR, tak je rozumne mat nieco v striebre a nieco v cashi doma. Nikto nevie ako bude. Ludia hyperinflaciami prechadzaju opakovane, nieje to, ze nas zomrie 90%, ale 90% z nas pride o uspory.

              Co sa ale oplati, je bojovat s nerestami, alkohol, cigarety, drahe jedla… zit co najjednoduchsie.
              Kulich doporucuje neustale vzdelavanie, ale moc nepovedal co tym mysli. Prehlbovat svoju kvalifikaciu alebo co? Tak by som dodal, ze okrem jazykov ci tej svojej kvalifikacie je fajn vediet varit, zvladnut domace prace, pestovat rastliny, konzervovat jedlo, poznat svojich susedov atd. Viacmenej to, co zvladali nasi rodicia ci stary rodicia. To by malo bohate postacovat. Veci sa uz nebudu vyhadzovat ale opravovat.

              Nech bolo akokolvek, vzdy sme dokazali budovat ten nas stat, ci to bolo R-U, CSR, CSSR, CSFR, CR&SR, tak to zvladneme znova. To ze pri tom procese stratime peniaze nevadi.

              Liked by 5 people

            • pridám okrem užitočných odpovedí aj filozofickú otázku: prečo by mi malo záležať na cudzích ľuďoch keď im samým na nich veľmi nezáleží?

              Ja to totiž beriem ako voľbu, či niekto ide cestou samoštúdia alebo sladkej nevedomosti ja to rešpektujem.
              Už X rokov je na československých internetoch preložený text Argentínčana, ktorý prežil tamojší ekonomický kolaps, neviem kedy sa to prvý krát objavilo ale tuším som mal ešte internet cez pevnú linku…knihy sa na to dajú kúpiť tiež.

              Páči sa mi

              • “Prečo by mi malo záležať na cudzích ľuďoch, keď im samým na nich veľmi nezáleží?”
                Sú to skutočne až tak cudzí ľudia? Príbuzní, susedia, kolegovia, ale aj náhodní okoloidúci… Sú skutočne až tak cudzí? Čo potom budú skutoční cudzinci-prišelci?
                “…keď im samým na nich veľmi nezáleží?” Až na pár výnimiek, skutočne im na sebe nezáleží? Alebo len sa nevedia zorientovať, nevedia v tej záplave dezinformácií, stresu, strachu a nátlaku nájsť tú správnu cestu pre seba?- to po prvé. A po druhé: jednou z najťažších vecí, jedným z najťažších rozhodnutí v živote každého jedinca je priznať si, že som sa celý doterajší svoj život v zásadných veciach mýlil – priznať si, že moje videnie a chápanie sveta je chybné, skreslené. Kto si prizná pred okolím a najmä sám pred sebou, že bol, je hlupákom – ego nepustí… To chce veľa pokory a úprimnosti voči sebe samému.
                A prečo by mi malo záležať na (zdanlivo) cudzích ľuďoch? No, lebo je to ako so záhradou. Len púšť zostáva holá, no úrodná zem bez rastlinnej pokrývky nezostane. Nezáleží ti na mrkve, kalerábe, zemiakoch, ovocných stromoch? Budeš mať tam buriny a tŕnisté kriačie, či invazívne cudzokrajné nálety, cez ktoré sa neprederieš…
                Ani slovenská zem nezostane pustá, neosídlená – to len naši “cudzí” ľudia, ktorým samým na nich veľmi “nezáleží” uvoľnia miesto novoprišelcom. A cudzím pre nich sa staneš potom ty sám. Cudzincom v zemi vlastných predkov – “posledný Mohykán” – o tom je ten Joxov plač v diskusii tu: https://oracle911blog.wordpress.com/2021/03/31/zmylil-som-sa-ci/#comment-10138
                Južný Záliv, si podnetný prispievateľ do diskusie, no táto filozofická otázka, ktorú si dal, je postojom osamelého bojovníka. Nevidiac nejakú pozitívnu radikálnu zmenu vo svojom okolí – u “cudzích” ľudí, nemajúc pozitívnu viditeľnú spätnú väzbu na svoje úsilie voči okoliu, začne ťa to okolie rozčuľovať, stáva sa pre teba cudzím, ty zatrpkneš a staneš sa “osamelým kovbojom”. …aj ML sa ním ku sklonku života stal. (Ale nie je to o tebe osobne – je to o mnohých z nás). Stojí to úsilie nezatrpknúť a nevybudovať okolo seba hradbu. Tá nepomôže, ako nepomohla ani Jeruzalemu vo filme “Svetová vojna Z”
                Hej, aj mne je priateľ, sused, kolega, neznámy okoloidúci s náhubkom na ksichte na ľudoprázdnej ulici za bieleho dňa so špajchľou v nose týmto svojim postojom cudzí. No v mnohom inom tak blízky…

                Liked by 7 people

                • Táto reakcia by stála aj za samostatný článok. V množstve komentárov zapadne. Len doplním, tiež som sa veľa krát popálil, keď som chcel niekomu pomôcť proti jeho vôli. Podľa mňa dotyčný nechápe snahu pomôcť, ale myslí si, že sa mu posmievam a robím z neho hlupáka. Preto treba nastaviť situáciu, keď niekto, komu sa pomáha o pomoc stojí, čo nie je ľahké. Možno však dobrá výzva pre JuznyZaliv, ale aj pre nás ostatných.

                  Liked by 2 people

        • Nejvyšší odhad budoucí ceny stříbra jsem zatím viděl u Bixe Weira. Podle něho může stříbro dosáhnout cenu až 100 000 US$ za troyskou unci. Před lety odhadoval budoucí cenu stříbra na 10 000 US$. https://www.youtube.com/watch?v=LYHP3_7pvXs
          Tento člověk odhaduje na YouTube budoucí cenu stříbra na: Gold 60,000 & Silver 75,000 US$ in 2021 – https://www.youtube.com/watch?v=rxyUznRpj_s
          I Adrian Douglas tvrdí, že stříbro je vzácnější než zlato a bude mít v budoucnu cenu vyšší než zlato. Cenu zlata předpověděl na 57 000 US$. https://www.youtube.com/watch?v=kL_M5FNtb3U
          Podle historického záznamu z r. 1929, kdy se ještě s cenami drahých kovů nemanipulovalo, by pravá cena zlata měla být 20-krát větší, než byla podle tohoto 4 roky starého článku z r. 2017. Tenkrát byla cena zlata 1200 US$, čili dnešní cena zlata by měla být okolo 24 000 US$ za unci, kdyby se zachoval stejný poměr držení zlata ke globálnímu HDP, jak to bylo v r. 1929. https://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/should-gold-value-be-20-times-higher/

          Liked by 5 people

  2. Včera prešla info, že sa medzi nami a Maďarskom spustila nová prenosová sústava schopná preniesť 1,8 MW elektrickej energie. Ten proces sa začal pred 4 rokmi a v podstate potichu. Teraz sa dokončil, čo nás spája bližšie s Maďarskom a nie Rakúskom.
    Mrknite reportáž vo včerajších správach na RTVS.

    Liked by 5 people

  3. Dobry clanok,
    Fico uz spomina na svojich tlacovkach aj Harabina, hm… 🙂
    Ak bude opat vo vlade (myslim tym SMER SD) tak som zvedavi ci konecne nastartuju procesy (ktore im budu umoznene) v prospech ludi.

    Liked by 3 people

  4. Ahoj Ori. Chcem sa spytat , potrebujem riesit hypoteku, lebo potrebujem byvat s rodinou. Ist este teraz rychlo do toho ?
    Ako sa postavia banky k dlznikom ? Ak bude kolaps, kto bude vymahat ten dlh ?
    Nechcem sa zbavit toho dlhu nefer, ale splatit , ide len o to aby potom po mne niekto nepytal 10x tolko.
    Co by ste mi poradili prosim ?

    Páči sa mi

    • Pories jednoducho:
      – hypo zober len na dom + pozemok, byt len kvalitny vo velmi dobrej lokalite (urcite nie BA alebo KE)
      – cca za 10% hypo kup Ag a Au
      – cca 5% hypo nechaj cash a zasoby potravin
      Samozrejme, predpokladam, ze prijem pokryje splatku + aspon 40% navrch.

      Páči sa mi

      • S tym sa da suhlasit, ale zaujala ma ta cast o kvalitnom byte vo velmi dobrej lokalite – mozes prosim ta uviest nejake priklady ako si to myslel?

        Inak k hypotekam – v kazdej zmluve ma banka gumovu klauzulku o tom, ze v pripade neocakavanych udalosti na trhu je opravnena jednostranne zmenit zmluvne podmienky, takze ak sa naozaj nieco zomelie tak to mas jedno, panom situacie nebude nik z dlznikov. A pokial sa jedna o nehnutelnost pre ucely vlastneho byvania, tak sa hovori ze na jej kupu nie je nikdy zly cas, pretoze byvat proste niekde potrebujes. Zijeme sice v krizovej dobe zmien, ale nik nevie kedy presne co presne pride, takze vyckavat mozno donekonecna. Kym je este relativny klud, je vacsia sanca ze banka bude ochotna uver poskytnut, nez ked zacnu otrasy – na druhu stranu ale je otazne kto si zachova prijem na utiahnutie uveru az tie otrasy zacnu.

        Páči sa mi

        • Kvalitny byt – priestranny, tehlovy, v malobytovke (< 20 bytov) v tichej lokalite a mensie mesto.
          Urcite nie vyskovy panelak, lebo aktualne su byty fakt cenovo presponovane a moze to s nimi dopadnut rozne – predsa len, niektorym panelakom tika dost casovana bomba – a nemyslim typu Presov …
          Dom je vzdy o inom – ked uz nic ine, mozes pestovat, vyrabat elektrinu, kurit drevom, parkovat … a cast prenajimat.

          Páči sa mi

          • Pripájam sa k Tvojmu komentáru. Len malá poznámka, ktorá možno nesúvisí so zmenami, ktoré nás čakajú. Treba vždy brať do úvahy susedov! Malá bytovka v strediskovej obci je naozaj ideálna. Len pozor. Ak je veľa susedov dôchodcov, za pár rokov ich nahradia vnuci. V lepšom prípade. V tom horšom ich vnuci prenajmú neziskovkám, ktoré tam ubytujú ,,imigrantov”.
            Bol raz vtip. Najhoršie je, keď Ti cigáň povie, dobré ráno sused. Dodávam z vlastných skúseností, že imigranti sú horší. Takto sa to už pár rokov deje po dedinách v IT. Žili tam z turistiky.

            Liked by 3 people

  5. – Ide o to, že tie rôzne ETF sú de facto pozície predaja na krátko s poriadne veľkou pákou a každé navýšenie ceny o 1 US$ stoja banky minimálne miliardy dolárov, pričom túto situáciu sa nemôžu riešiť ani natlačením ďalších 10 biliónov dolárov –
    Budem vecný, bez invektív (na rozdiel od niekoho)
    ETF v globále majú pramálo spoločné len s drahými kovmi a vonkoncom nie sú “de facto” pozície predaja na krátko, čiže short nástroje. Sú to práve nástroje hlavne na nákupy. ETF fondy sú vytvorené, aby sa k diverzifikovanému investovaniu do akcií dostali aj drobní investori/sporitelia. Čiže preložené do jazyka obyčajného človeka, aby bolo možné pripraviť o voľné prostriedky čo najširšie masy. Ak by si chcel bežný človek kúpiť napríklad akcie 50 európskych firiem (aby diverzifikoval portfólio), tak by ho to vyšlo draho jednak na poplatkoch a jednak na samotnej vstupnej investícii. Preto sa vytvorí ETF fond, napríklad fond európskych veľkých a kvalitných firiem, nakúpia sa akcie desiatok, stoviek firiem a potom sa tento majetok rozdelí na potrebný počet akcií ETF, ktoré sa následne predávajú drobným, alebo inštitucionálnym investorom za trhovú cenu. Ak by chcel niekto kúpiť po jednej akcii z 50 firiem, potreboval by možno 500 – 1.000 € + na poplatky ďalších 300 – 500 € . Ak si kúpi za 1.000 € ETF z tých akcií, zaplatí na poplatkoch 6 – 10 €.
    Iste, aj na striebro a zlato sú ETF fondy, ale trh s týmito komoditami je malý v porovnaní s množstvom firiem, ktoré sú v ponuke.
    Teraz k tomu fyzickému striebru. Keď sa tu tak v odhadoch hádže stovkami a tisíckami dolárov za uncu, prečo nikto nerozmýšľa o pamätných zberateľských minciach, ktoré emitujú NBS a ČNB? Prečo vás odradzuje cena v prepočte cca 45 – 50 €/uncu? Veď hádam rozmýšľate dlhodobo a vo veľkých číslach. Už som tu raz dal úvahu, že čo ak jedného dňa bude každý, kto kupuje investičné tehličky a mince (jedno či zlaté, alebo strieborné) nepriateľom pre demokratické transatlantické hovnoty? Čo ak zberateľstvo bude vyňaté z nepriateľských úmyslov?
    ČNB emituje tento rok v decembri prvú pamätnú zberateľskú mincu zo striebra o hmotnosti 1kg.
    https://www.cnb.cz/cs/bankovky-a-mince/numizmatika/stribrne-mince/2021/mimoradna-stribrna-10-000-kc-mince-ke-100.-vyroci-zalozeni-velke-prahy/
    Taký kus zberateľského striebra, pritom je to legálne platidlo s vysokým nominálom, ešte široko ďaleko nebol daný do obehu. Zlatý uncový filharmoniker má nominál len 100 €, pritom sa predáva momentálne za 1.600 €. Počítam, že cena striebornej desaťtisícky bude cca 1.300 €. A bude ich iba okolo 7.000 ks. Nie desaťtisíce, či státisíce kusov, ako pri investičných minciach.

    Liked by 1 person

    • vdaka za vysvetlenie tych ETF fondov.
      co sa tyka striebra:

      odhady na urovni stoviek a tisicok dolarov su afaik na zaklade toho, kolko dolarov sa uviedlo na trh v poslendom obdobi, ak bude striebro stat tisice $, neznamena to, ze za 1 uncu si kupime ojazdene auto a za tubu zbrusu novy Mercedes S, kupna sila toho $ bude tiez uz riadne dole. Cena striebra ale bude vyssia.

      Co sa tyka pamatnych minci, cena odradzuje z toho dovodu, ze niesom numizmatik ale nakupca striebra. Kupujem striebro v podobe minci, nekupujem pamatne mince v striebornom prevedeni. DPH sa viem vyhnut zvacsa len pri investicnych minciach a teda ta cena je radovo nizsia.

      Napr
      https://www.e-mince.cz/cesko-a-slovensko/2020-200-kc-vydani-ctyr-prazskych-artikul-proof
      cena 655KC
      vaha 13g
      rydzost 925/1000

      https://www.celticgold.eu/en/vienna-philharmonic-1oz-silver-coin-2021.html
      cena 26E, cca 700KC
      vaha 31,1g
      rydzost 999/1000

      Ak pojde striebro vyrazne hore, zarobim na tej druhej minci, ak nepojde hore, tak asi na tej prvej.

      Ceske kilove mince su uz aj teraz v predaji https://www.e-mince.cz/en/czech-slovak/2021-niue-80-nzd-silver-one-kilo-coin-czech-lion-standard

      Nominalnou hodnotou ktora je vyrazena na minci by som sa neriadil. Ta je tam len preto, lebo to vydava statna mincovna. Zliatky a tehly sa vydavaju sukromne institucie.

      Ak bude vlastnictvo striebra postavene mimo zakon, nevidim dovod, preco by sa to zberatelov nemalo tykat. Vlastnictvo zlata bolo kedysi zakazane v USA, muselo sa odovzdat statu ale to bolo v dobe, ked ludia este svojej vlade doverovali, dnes mozu vydat milion zakazov ale nikto im nic neodovzda.

      Páči sa mi

      • Len pár technických poznámok k tvojmu dobrému rozhľadu. To, že tie kilové mince, ktoré sú už pár rokov na trhu, razí česká mincovňa, neznamená, že sú české. Je na nich anglická kráľovná. Na tej mnou spomínanej je vyrazené 10.000 Kč a Česká republika.
        Ak pôjde striebro výrazne hore, zarobím na čomkoľvek zo striebra, samozrejme ty viac, lebo kupuješ striebro blízko spotu a bez DPH. Kúpna sila sa bude posudzovať jednoducho. Koľko stojí chlieb dnes, pri cene striebra 25 USD/uncu a koľko bude stáť napríklad pri 500 USD/ uncu.
        Na záver už len, v živote a pri peniazoch zvlášť platí, že dav nemá nikdy pravdu a na víťaznej strane stoja tí, čo zarátajú do svojich úvah aj najmenšie detaily a zariadia sa podľa toho.

        Páči sa mi

        • to je správna úvaha. treba si uvedomiť, že pre život potrebuješ priamo chlieb, vodu a strechu nad hlavou. Nie priamo peniaze. Tie sú len prostriedkom na ich zaobstaranie – prostriedkom tovarovej výmeny – teraz fiat money, v prípade ich premeny na nekvalitný toaletný papier to bude striebro, zlato, cigarety, skutočný toaletný papier, či hocičo iné, ale zmenné za bochník chleba…

          Liked by 2 people

      • Dnes sa razia pamätné mince väčšinou z tzv. šterlingového striebra, čiže 925/1000 a potom z 900/1000 a 999/1000.
        Kvalita je v dvoch prevedeniach, ako napísal Otec, ale s obsahom striebra to nemá nič spoločné.
        Kedysi sa razili mince Slovenského štátu zo striebra 500/1000, neskôr v Československu 750/1000.
        Halierniky Slovenského štátu sú z obyčajného “plechu”, ale ich cena je dnes (v top stave) v stratosfére.

        Páči sa mi

        • Áno, za Slovenského štátu si dovolili nedať Nemcom strategickú komoditu a radšej ju rozpustili v minciach pre obyvateľstvo. Kým v Protektoráte sa mince razili z nekvalitného zinku, ktorý paradoxne vďaka tomu dnes získal ohromnú zberateľskú cenu, lebo je ťažké takúto mincu v lepšej kvalite po tak dlhú dobu uchovať, tak vedenie slovenského štátu sa takýmto spôsobom rozhodlo vzdorovať tlaku okupantov. Inak v dobe tejto fázy svetovej vojny jav nevídaný, to len na okraj.

          Liked by 1 person

    • @graul
      Podľa definície máš aj pravdu:
      https://www.investopedia.com/terms/e/etf.asp

      Lenže ja hovorím o masívnom štátom posvätenom podvode s tými predajmi na krátko s masívnou pákou tváriacich ako legitímne ETF. To je prvá vec.

      Druhá vec je, že močiar totálne pokrivené vnímanie riadenia a pri kolapse finančného systému nielen dochádza k rozkladu ich štruktúr (niet peňazí, niet vecí), ale aj KAŽDÝ si začína chrániť vlastný zadok a oni nedokážu riadiť dav, ktorý panikári a pohlo smerom k zdanlivej/skutočnej bezpečnosti bezpečnosti. Lebo hovorím o panikáriacom dave a davom je cez 80% obyvateľstva vrátane prisluhovačov močiara.

      Liked by 1 person

  6. Vysoko aktuálny a výborný článok… gratulujem.
    Na nevyhnutnú zmenu riadenia spoločnosti (v súlade so zákonom času), ktoré je stále statické, hierarchické a lineárne, sme sa nepripravili. Príprava mohla byť postupná a nie hektická – Stalin na to upozorňoval.
    Zmeny robia život zaujímavým, vyžadujú uvažovanie, patria k podstate života – proste krása deterministického chaosu.
    Ešte pripojím moment z rozhovoru s Catherine Austin [1]:
    … Hlavná otázka pred nami je: Čo urobíme s bratmi Beckovými? To je narážka na televízny seriál Yellowstone, kde sú dvaja muži, ktorí hrajú špinavú hru. Unášajú ľudí, zabíjajú ich… nakoniec sa ostatní spoja a povedia si: Musíme ich zabiť, ináč budú stále pokračovať. Toto je sila. V poslednej scéne druhej sezóny hlavný hrdina čelí jednému z bratov, chystá sa ho zabiť… a nechce to urobiť.
    Pýta sa teda bratov: Prečo toto stále robíte? a oni na to: Nikto sa nám ešte nepostavil. Dovoľ mi odovzdať odkaz ako niekto, kto pracoval na relatívne vysokej úrovni na Wall Street a vo Washingtone… stále im to prechádzalo. Nikdy nezabudnem… keď zavraždili Kennedyho, nemohli uveriť, že im to prešlo. „Ukradli sme 20 miliónov a prešlo nám to. Ukradneme 40…” A takto stále pokračovali…
    Všetky riešenia, ktoré sme mohli podniknúť, aby sme to spomalili a zastavili… Je to vážne zaujímavé. Milujem, keď som pred publikom ľudí, ktorí zarábajú peniaze stavaním si vlastného väzenia. A potom mi vravia: Chceme naďalej zarábať peniaze stavbou vlastného väzenia, ale chceme, aby ste to zastavila. Ako to mám zastaviť, pokiaľ všetci chcete zarábať peniaze stavbou vlastného väzenia?

    [1] https://otevrisvoumysl.cz/corbett-report-rozhovor-s-catherine-austin-fittsovou-o-resenich-soucasne-situace/

    Páči sa mi

  7. A uz to začína, boj so Sputnikom 😅 Jeden ho chce, druhý to zadrziava 🤦‍♂️ Politický boj korporácií v pozadii, nič iné. Akákoľvek vakcína ktorá sa propaguje, nemá nič spoločné s vitamínmi pre vaše telo, dušu 😊 Na jeseň, keď sa ľuďom ich imunitný systém obráti proti nim, keď začne akože sezóna chrípky, to ešte len bude. Všetko je to divadlo, show, ktorá mala svoj základ pred mnohými rokmi.
    Oracle a ostatní, čo myslíte, o čom to cele je? Váš pohľad ?

    Páči sa mi

    • som za to, nech sa tá špinavá hra okolo Sputnika V hrá aj naďalej.
      Aj ona je experimentálnou mRNA vakcínou, tak nech zostane radšej nevyužitá v skladoch Imuny v Š.Michaľanoch. Môže mať menej smrteľných a menej závažných nepriaznivých účinkov, ale je z Ruska. Následky augusta ´68 boli ďaleko miernejšie a stáli život minimum ľudí, a predsa sa to odrazilo v oveľa väčšej nevraživosti voči Rusom a Rusku, než voči Nemcom za 2.svetovú vojnu.
      Nemci boli našimi nepriateľmi po stáročia a nič né, než nepriateľstvo od nich ani neočakávame. No Rusi nás v 1945 oslobodili a potom vojensky obsadili v 1968 – toto sme od nich neočakávali a preto nás to tak ranilo – národ to považoval za zradu. To isté by sa udialo aj ohľadom vakcín. My vieme, že západné nás majú mrzačiť a zabíjať – a aj budú. No, od ruskej to neočakávame – ani v jednom jedinom prípade. Preto každý nežiadúci účinok po Sputniku bude vnímaný ako zrada v auguste 68 – považovali sme vás za osloboditeľov a teraz ste prišli ako okupanti – to je ten nebezpečný psychologický aspekt prípadných nežiadúcich účinkov Sputnika. Takže nech si len leží nevyužitý v skladoch.

      Liked by 8 people

      • Popolvar v podstate s Tebou súhlasím,okrem jednej veci. Ak by v 68om ku nám neprišli rusi,tak Dubček by ťahal krajinu s jeho socializmom s ľudskou tvárou do liberálneho prúdu a dnes by sme boli v podstate v rovnakom marazme ako celý západ…

        Liked by 2 people

        • ja nechcem rozoberať opodstatnenosť zásahu – to je diskusia iná, a bola už neraz. Ja poukazujem na nevhodnosť formy zásahu a toho, aký psychologický efekt to spôsobilo v psychike národa.
          A taká jedná poznámočka k článku o kontrole vakcín v skladoch Imuny: Prečo tí mladí Rusi uprednostnili komunikáciu v angličtine a držali si odstup? Boli to “ruskije” alebo len “rossijani”?

          Liked by 2 people

      • Už sa to vyriešilo – Rusi povedali, že sme porušili zmluvu, lebo ju testovalo neštátne laboratórium. Žiadajú tie vakcíny naspäť.

        Skutočne žijeme v zrýchlenom čase, akcie a reakcie na seba nenechávajú dlho čakať.

        Liked by 2 people

      • Súhlasím.Žiadna vakcína.!Všetke sú vektorové experimentálne mRNA vakcíny geneticky modifikujúcu našu DNA.No iba blázon by sa zadarmo zúčastňoval experimentu a nechal si zmeniť svoju DNA.Ale mediálna propaganda zapracovala a ĺudia sú príliš pohodlný sledovať informácie o vakcíne,nežiadúcich účinkoch atd.SPUTNIK možno nemá také akútne reakcie až smrteĺne ako západné vakcíny ale z dlhodobeho hĺadiska všetky vakcíny:autoimunitné ochorenia typu AIDS a iné,dokonca niektorí hovoria o búrlivej imunitnej cytokínoveh reakcii voči vlastnému telu do 3 až 6 mesiacov.Neurologické ochorenia-Parkinsonova choroba.Alzeihmerova demencia.Neurogeneratívne pohorenia ako Jacob-Creutzfeld a iné a onkologické ochorenia.Je to predsa AGENDA 2030-DEPOPULÁCIA OBYVATEĹSTVA.A “kresťania”,poznáte svoju Bibliu ktorú si Elity napísali ako scénar a kde sa hovorí že na konci vekov budeme príjimať znak ŠELMY-666 -SATANA na ruku a čelo.?O zatratení duše?Asi nie.Dr.Martin Hanzlík

        Liked by 1 person

  8. Zdravím,

    Doporučíte prosím kde nejlépe nakoupit stříbro? Je lepší koupit více mincí, nebo investiční slitky ve větší nominální hodnotě? Plánuji investici do stříbra okolo 1000 – 1500 euro.

    Děkuji za rady.

    Páči sa mi

    • ahoj, doporucujem nakupovat bez DPH,

      rozoberal som to tu: https://www.ksbforum.eu/index.php?u=/topic/905/striebro-a-investicne-mince

      takze len skopirujem text:

      “11.3 som urobil objednavku na strieborne mince. Tento predajca posiela mince z Estonska kde sa neplati DPH za striebro, tzn ze mince su lacnejsie o cca 5E za kus. Web je vcelku prehladny, moznost platby je prevodom (SEPA) alebo Paypal. Zvolil som SEPA platbu. Postovne sa plati zvlast. Po objednavke mi prisli 2 maily, jeden na platobne detaily od Celticgoldu a druhy od prepravcu CK Logistics. Celticgold komunikoval aj cez emaily, prisiel aj potvrdzujuci mail po obdrzani platby, CK Logistics nekomunikoval vobec, ale po par dnoch sa mi ozvalo UPS s tym, ze mi vezie balik aj s trackovanim. Dnes po 12 dnoch od objednavky mi mince dosli v poriadku domov. Objednaval som vo stvrtok, peniaze poslal v piatok, dorazili v pondelok, preto az tych 12 dni.

      Takze za mna spolahlivy predajca. Pri 20 kusoch som usetril cca 100E, postovne bolo 12E, pri vacsich objednavkach je postovne drahsie, ale stale sa to vyrazne oplati.”

      celticgold ponuka len 1 uncove mince, ak by si chcel nieco ine, tak potom je spolahlivy predajca aj https://europabullion.com/ ale ja s nimi nemam ziadne skusenosti, neviem ani ako prebieha nakup. Doporcujem nakupovat v nasobkoch 20-25 kusoch aby ti to poslali v tubach a nie jednotlivo, na celticgolde pise kolko minci je v tube

      Osobne pokial nemas ziadne striebro, zacal by som 1oz mincami, az ich budes mat vela (dajme tomu 200-300), tak potom by som siel do 1 kilovych tehal.

      Ak sa bojis riskovat s nie CZ/SK predajcami, tak doporucujem silverum.cz/sk, to je spolahlivy predajca, ale kvoli DPH je cena vyssia o 4-5E na mincu.

      Liked by 2 people

    • Ono veľmi záleží, v akom časovom horizonte budeš túto rezervu potrebovať. Bolo to tu už písané. Ak chceš rezervu pre nový začiatok po finančnom kolapse, alebo si chceš urobiť malú rezervu pre prechodné obdobie počas búrlivých dní? V druhom prípade budeš potrebovať čo najmenšie množstvá opakovane, aby si si mal za čo kúpiť základné potraviny.

      Liked by 2 people

  9. Odporúčam pozrieť dnešnú tlačovku SMERu. Na jej konci,vrámci otázok položil novinár (zdalo sa mi,že to bol Daňo) otázku p.Ficovi ohľadom kopného práva.

    Páči sa mi

    • Aj im zagratuloval idiotom. Podľa mňa cez Igiota sa odpisujú libretardi a ide mu to celkom dobre veď ako vyzerá šukl v očiach Ruska? Ako banda ch… ktorá nie je schopná nič preskúmať. Cesta do Ruska bol úder medzi oči tejto celej bandy na čele zo správkyňou smetiska, len čumia čo im Igor zase vyviedol nemajú slov len pozerajú okolo seba ako vyoraná myš.

      Liked by 4 people

      • Hroziaci konflikt na Donbase, otvorené prognózy o tom, že keď k tomu skutočne dôjde, tak, ak nie ruská armáda, tak isto armády DNR a LNR prevalcujú celú Ukrajinu – ukrajinský front…
        Vráťme sa o 77 rokov späť a máme 1. a 4. ukrajinský front, SNP, Karpatsko-Dukliansku operáciu. …a vtedy tiež pár letov zo Slovenska do Moskvy bolo…

        Liked by 5 people

        • S ohľadom na kopu komentov a vsetkeho okolo postnem aj sem čo som pisala na ksbforume….čo sa týka Matelovej cesty bez vedomia podrztašiek….všimnite si ako sú z toho totalne vykolajení…najmä Korčok
          s ohľadom na situaciu na UA hraniciach sa dúfam takto podobný scénar nezopakuje..(myslím Start Majdanu na UA)… nemyslim si, že išiel do Moskvy len pre Sputnik a zajtra odovzdať Maďarsku naše vakcíny….ale on dostane noty a odovzda ich Maďarsku…dúfam, že nie zlé správy… Sputnik bude len zásterka….vrtaju mi v hlave slová Matela o Goliašovi, Davidovi a tom kameni….pričom namyslený Goliáš chápem ako USAcku nabobralosť a tendencie vyvolať vojnu s Ruskom….kameň…ako zakladný kameň nejakej spolupráce….a malý Dávid ?…..doplnte….

          Liked by 3 people

          • Este doplním bolo to k tomuto prispevku od Krystof30

            “Sputnik je len opona. Ešte si pamätám, ako Fico letel k zlObamovi na koberec. Vraj prejednávali likvidáciu chemických zbraní zo Sýrie. O pár dní vypukol Majdan.”

            Páči sa mi

Pridaj komentár