Jedna výzva a dve správy

Potrebujeme Blockchain aplikáciu a/alebo žetón (token) na riadenie poľnohospodárskych a lesných zdrojov, primárnej a pridruženej produkcie na miestnej a regionálnej úrovni. To na margo výzvy.

Dve správy:

Európska investičná banka vydala dlhopisy v hodnote 100 miliónov a urobila to na platforme Ethereum, čo je novinka.

Chlapci z LBMA priznali, že ak ľudia nezačnú masovo nakupovať fyzické striebro kvôli ošiali na sociálnych sietiach, tak majú dosť striebra t.j. nemajú dosť fyzického striebra a chlapci z CFTC zas priznali, že keby neboli short pozície, tak “situácia by bola oveľa horšia” t.j. cena oveľa vyššia pretože: Viete si predstaviť, čo by sa stalo keby 5 bilióna (našich t.j. 12 núl) US$ v derivátoch (SLV, PSLV založených na short pozíciách a ostatné ETF) začne skutočne naháňať asi 2 miliardy OZ (uncí)? Takže pšt, nikomu ani muk a nakupovať striebro.  

 

22 thoughts on “Jedna výzva a dve správy

  1. Vcera som pocul obdobne hodnotenie striebra na jednom polskom sajte. Zaroven mi vcera doslo z Celtiku prvych 25 unci bez problemu. Zaroven dali do ponuky Kangaroo r.v. 2020 v starej cene t.j 25,76 za uncu a behom par chvil to bolo rozpredane.Zaujem je velky. 😉

    Liked by 3 people

  2. Já bych se na zlato vykašlal a úspory rozdělil do stříbro:krypto. Procentuální poměr stříbro:krypto bych dělil podle výše úspor. Pokud jsou úspory vysoké, tím větší podíl stříbra. Toho krypta by mělo být minimálně tolik, aby to vydrželo na pokrytí nákladů aspoň na půl roku nouze.

    Liked by 2 people

  3. Pár faktov, aby sa tu nehádzalo číslami hore dole a neplietli pojmy a dojmy. Ročná ťažba striebra je cca 800 miliónov uncí, čo je pri cene 26 USD/ uncu 20,8 miliardy USD. PSLV je veľký ETF fond držiaci fyzické striebro v objeme asi 138,5 milióna uncí kovu. Tu si preštudujte prospekt.
    https://sprott.com/investment-strategies/physical-bullion-trusts/silver/#
    SLV je ETF fond z rodiny iShare, ktoré spravuje BlackRock. Ten drží 567 miliónov uncí striebra.
    https://www.ishares.com/us/products/239855/ishares-silver-trust-fund
    ETF fondy, ktoré spravujú fyzické striebro, umožňujú vyplatiť váš vklad do fondu vo fyzickom kove. Takže žiadne shortovanie, ale naopak, nakupujú striebro. Samozrejme, že ho aj predávajú, ak potrebujú hotovosť. Len tieto dva fondy držia takmer celosvetovú produkciu striebra za jeden rok. Kto je BlackRock, nebudem znova opakovať. Čiže, ročná spotreba pri dnešných cenách predstavuje cez 20 miliárd USD, majetok Bezosa má tuším cez 150 miliárd USD, načo by bolo treba 5 biliónov USD na shortovanie a manipulovanie ceny smerom dolu? Keď už, tak by stačilo 200 miliárd a veľký hráči ju dostanú pod 10 USD/uncu. Tuším okolo roku 2004 bola cena nad 4 USD/ uncu. Ďalej si treba pri ETF fondoch pozrieť, či je štruktúrovaný, alebo syntetický a ešte je podstatné či náhodou nie je inverzný. Syntetické fondy neobsahujú fyzické aktíva, ale deriváty a k tomu ešte môžu byť 2x, alebo 3x prepákované. Inverzné sú tie shortovacie, lebo ich pohyb je presne opčný, ako pohyb fyzického aktíva a snažia sa zarobiť na poklese.
    Len pre porovnanie, denná spotreba ropy pred koronou bola cca 100 miliónov barelov, dnes to bude asi o 15 – 20% menej. Každý z vás si dokáže vypočítať, koľko barelov sa minie ročne a koľko to je dolárov a zistí, že trh s ropou predstavuje ročne pri cene 50 USD/barel asi 1,5 bilióna USD. Striebro je voči spotrebe ropy momentálne zanedbateľná položka a trpasličí trh. 5 biliónov na trhu so striebrom, by bolo, ako otočiť sa s návesom na dnešnom pozemku pod rodinný dom.
    Na záver, ak do niečoho idem, tak si zistím fakty, reálne dáta a nie dojmy, pocity a agentúru JPP.

    Liked by 1 person

    • Podle těžařského experta Steva St. Angela, těžební náklady na jednu unci stříbra předloni dělaly okolo 15 dolarů za 1 unci. Pod tuto cenu se nevyplatilo těžit stříbro. Teď jsou těžební náklady větší a kdyby klesly pod těch 15-17 dolarů za unci tak by postupně pokrachovalo těch 30% dolů, kde se primárně těží stříbro. 70% stříbra se těží jako by-product primárně na jiných dolech jako třeba doly na zlato, měď a zinek.

      Liked by 2 people

    • @Array
      Ty si mimo a zamieňaš pojmy a dojmy, lebo:
      Prvá vec je, že čisto len na základe toho, že rovnaké množstvo striebra a zlata ide na trh drahých kovov by mala byť cenová parita.
      Druhá vec je, že striebra nazvyš niet (Frank na to narážal), napriek tomu na trh sa mesiac čo mesiac sa dostáva ročná produkcia alebo jeho násobok v priebehu niekoľkých minút často pred tým, než sa uzavrú dodávky.
      Tretia vec je, že strieborný ETF je de facto ETP, ktorý je podľa definície derivát a derivát môže byť aj short pozícia, ktorá hodí na to aby banky dali na trh v priebehu niekoľkých minút hoci aj niekoľkoročnú produkciu striebra v priebehu niekoľkých minút:
      https://www.investopedia.com/terms/e/etf.asp
      https://www.investopedia.com/terms/e/exchange-traded-products-etp.asp
      https://www.investopedia.com/terms/m/marketablesecurities.asp
      Posledná vec je, že existuje oveľa viac derivátov, ako striebra (asi 3. minúta a neverím, že som to prepočul):

      Ďalšie informatívne videá:

      A bankári zdá sa časť zmlúv museli uzavrieť v hotovosti a spotrebitelia striebra po tomto naozaj pôjdu za ťažiarmi a nie na podvodný COMEX:

      Liked by 1 person

      • Mimo si ty. Ročná produkcia/ťažba zlata je cca 3.400 ton, striebra asi 24.000 ton. Čo sa vyťaží, to sa predá. Žiadne 1:1. Rozdiel je vo využití. Kým väčšina zlata končí v trezoroch CB, investorov a na krkoch a rukách bežných ľudí a len malá časť v priemysle, tak striebro je hlavne priemyselný kov a asi 40% je na investičné účely.
        Že derivátov môže byť násobne viac, ako je fyzického aktíva viem dávno.
        Vylustruj si, aké je zloženie najväčších akcionárov tých ťažiarov striebra. Hlavný ťažiari striebra : Fresnillo, First Majestic Silver, Fortuna Silver Mines, KGHM, MAG Silver, Pan American Silver, Silvercorp Metals, SSR Mining, Wheaton Precious Metals. Jedine KGHM je väčšinovo vlastnená firma štátom, čiže Poľskom. Vedel si aspoň to?
        Čo si myslíš, že BlackRock, Vanguard a im podobní majú nakúpené len Facebook, Amazon, Microsoft, Apple, GameStop, všetky veľké/systémové banky a krypto?
        Katastrofické scenáre okolo striebra čítam viac ako 11 rokov, pamätám si, ako v 2011 pri 50 USD/ uncu kričali, že ideme najskôr na 100 a potom do neba… pre mňa nie sú vodítko správy predajcov a propagátorov investovania do striebra.

        Páči sa mi

        • @graul
          Si totálne mimo:
          Hovorím o tom, že 1/8 vyťaženého striebra ide len na trh s drahými kovmi, zbytok má priemyselné využite. To je prvá vec.
          Druhá vec je, že tá 1/8 vyťaženého striebra na trhu s drahými kovmi=množstvo zlata na trhu s drahými kovmi a to je tá parita, o ktorej hovorím a ktorú popieraš.
          Tretia vec je, že cena striebra je umelo držaná dole aby nedosiahla paritu a na to treba gigantickú kopu derivátov a štátom posvätený podvod.
          Tretia vec je, že mnohé náleziská sa neoplatí ťažiť z toho dôvodu, že striebro je lacné s tým, že priemyselný dopyt po ňom len rastie=niečo sa povolí, a nebude to dopyt a vzhľadom na to, že bankári museli vyrovnať veľké množstvo zmlúv vyrovnať práve v hotovosti znamená, že éra podvodov končí.
          Posledná vec je, že nesnaž sa ma ohúriť faktológiou, lebo na to nemáš.

          PS: Neopováž sa použiť dve prihlasovacie mená, lebo ťa tak zabanujem, že tu viac neškrtneš.

          Liked by 1 person

          • Použil som len jedno prihlasovacie meno, kedže za svojimi názormi si stojím, pretože som k nim dospel dlhoročnými skúsenosťami a draho zaplateným školným. Neviem, ako sa vyskytlo to druhé, to je skôr otázka na teba, lebo mne taký nezmysel neponúka ani prediktívne vypĺňanie polí mena a mailu.
            Nepotrebujem teba ani nikoho iného ohurovať. Vždy som bol introvert, idem si svoju cestu odjakživa svojim vlastným spôsobom a začínam dosahovať svoje ciele.
            Si niekto, kto je, podľa tvojich reakcií, na míle od spravodlivého, múdreho a úspešného analytika. Skús sa zamyslieť, ako by tvoje analýzy uspeli v mejstríme vedľa analýz napr. profesora Staněka (ak by ho tam konečne pustili), poprípade, ako by si sa chytal na Eda Chmelára (tvoj štýl a obsah verzus jeho štýl a obsah). Alebo sa porovnaj s kulichom a jeho blogom.
            Ty hádžeš vedľa seba také nezmysly, ako “je tu inflácia a daeflácia” “parita ponuky zlata a striebra”… človeče, veď z tých cca 3.000 ton zlata, ktoré sa ročne vyťaží, sa zhruba polovica minie na šperky, cez 10% ide na priemyselné využitie, takže ostáva 1.200 ton na investičné zlato verzus 9.600 ton striebra na investičné účely (40% ťažby striebra je na investičné účely)
            Kľudne ma zablokuj naveky, ty preferuješ naivných, nesvojprávnych diskutujúcich, ktorí ťa budú prosiť o tvoje prevzácne rady. Neurážam tú naivnú časť diskutujúcich, som presvedčený, že sú dobrého srdca, len sa v určitej problematike nevedia zorientovať, nemajú s tým skúsenosti. Preto kladú také otázky, ktoré sú v mojich očiach prejavom slabosti a ja som tak nikdy nerobil. Vždy, keď som niečomu nerozumel a chcel som to vedieť, tak som hľadal cestu na objasnenie podstaty bez otázky typu “čo mám robiť”. Takúto otázku dávam len v súvislosti s mojou prácou, aby som šetril čas pri postupe práce, ak má postup viacero riešení a niekto to už robil predo mnou a vie, že tak a tak je to najrýchlejšie a najúčinnejšie.
            Video profesora Petra Stanĕka na ZVTV a jeho zmienku o striebre mám v merku, sledujem ho pravidelne od 2008.
            Doba podvodov a podvodníkov ešte zďaleka nekončí, spravodlivá spoločnosť je ešte riadne ďaleko.

            Páči sa mi

              • Ach jaj … to nie je o “vyjsť z toho ako víťaz”, to je len môj názor, za ktorým si stojím. Stále prispievam pod jedným menom, nepotrebujem hrať habaďúry. Koľko máš rokov? Niečo po tridsiatke? Zabezpečil si už svoju rodinu, keď tu rozdávaš veľkou naberačkou investičné rady pre totálne (niektorých) nezorientovaných diskutujúcich? Jediná moja rada bola, aby každý, kto chce zachovať/zhodnotiť svoje poctivo nadobudnuté úspory, musí začať čítať danú problematiku a pochopiť ju. Netreba na úrovni šéfa obchodného oddelenia J. P. Morgan, stačí úroveň chytrého sedliaka, čo dokonale ovláda 5 + 5. Lebo ak niekto tomu nerozumie, ešte aj bude opakovať “čo mám robiť”, tak dopadne ako Santiago z Alchymistu hneď po príchode do Maroka.
                Ešte k tomu videu Petra Staněka v súvislosti s tým, že z niektorých nálezísk sa neoplatí ťažiť striebro pri nízkej cene komodity a možné zatvorenie pre nerentabilnosť. Profesor povedal, J. P. Morgan skúpil 50% vyťaženého striebra na planéte. Je to 50% produkcie za rok, 10 rokov, 30 rokov? No nie je to až tak podstatné. Ak má v trezoroch tak obrovskú masu kovu a zároveň vie cez futures stlačiť cenu kedykoľvek dolu (futures majú vysporiadanie v presný dátum aj hodinu), tak vie dosiahnuť nerentabilnú cenu pre niektorých ťažiarov, tým pádom prepad hodnoty ich aktív a tým pádom možnosť kúpiť ich za pár grošov…
                …kreatúr z močiara… pozri sa v prvom rade na seba, na svoje metódy, na svoju mravnosť a potom mi niečo vytýkaj. Môj pohľad na teba nie je utvorený po mesiaci, ani po roku. Nie po troch, štyroch tvojich konfliktoch s inými diskutujúcimi s iným názorom. Len nedokážem pochopiť servilnosť niektorých prispievajúcich, ktorí ťa prevyšujú svojimi vedomosťami, voči tebe.
                P.S fakt by ma zaujímalo, ako mi tvoj blog dal iné meno. Si IT špecialista, mal by si o tom niečo vedieť.

                Páči sa mi

Pridaj komentár