Pár slov k rozpadu ČSFR

Vraciam sa k tejto téme, lebo stále je k tomu čo povedať. Mnohí stále ľutujú, že sa to rozpadlo a tvrdia, že sa to rozdelilo nezákonne. S prvým tvrdením sa dá v istých intenciách súhlasiť, ale s druhým už nie, lebo článok ústavy ČSFR bol nahradený ústavným zákonom o rozdelení. A je dobré, že sme rozišli takto, lebo pôvodný spôsob rozdelenia a v podstate všetky ostatné spôsoby rozchodu by otrávili vzťah Čechov a Slovákov na generácie dopredu k veľkej spokojnosti našich nepriateľov.

O čom hovorím?

O tej klauzule v tom bode ústavy ČSFR, ktorá hovorí, že tá strana, ktorá vyvolala rozchod v podstate príde o všetko. Viem, že tam bolo napísané, že príde o značky a ochranné známky, ale podrazy globálneho zákulisia (GP) a pražských klanov v ich službe sa nedajú podceniť, lebo v poslednej chvíli by sa tam ocitol taký dodatok, podľa ktorého by sme prišli aj o veľké štátne a strategické podniky. Ide totiž o to, že zradcovia sa nájdu všade a celé rozdelenie plánoval GP celé desaťročia dopredu, boli pripravené prieťahy zo strany politických strán podchytených pražskými klanmi a slovenských kvázi-patriotických strán, ktoré by viedli k referendu a rozpadu ČSFR. Lenže Havel z nejakého dôvodu príliš tlačil na pílu (smrdí to anglo-americkým močiarom) a pán Mečiar to šikovne využil (buď ho Boh osvietil, alebo si vypočul niečo, čo podľa niektorých nemal) a dosiahol to, aby sa ČSFR rozdelilo po dohode, pričom vtedajšia situácia bola dokonalá výhovorka. To, že urobil škrt cez rozpočet GP, ukazujú reakcie vtedajšej KDH a SDĽ.

Čo by sa dialo?

Prieťahy okolo názvu ČSFR boli naozaj skvelou výhovorkou na to, aby sme sa rozišli pokojne a kultúrne, lebo keby sa to neudialo, tak politická situácia by napokon dozrela k tomu, že vyhlásenie referenda by bolo nevyhnutné (viem, opakujem sa). Po tomto by sa rozbehla príprava na referendum a kampaň, čo by skončilo tak, že by Slovensko bolo zodpovedné za rozpad ČSFR a to by vo svetle tých špinavostí, ktoré boli nastražené zo strany GP, pražských elít a zradcov z radu akože-patriotov skončilo tak, že by sme prišli o všetko, čo sme budovali, teda stali by sme sa žobrákmi vo vlastnej krajine a pražské elity by sa náramne nabalili. Tento ich ťah by viedol k náramnej nevraživosti medzi národmi, ktorá by bola umelo živená a mnohí politici na oboch stranách barikády by si na tom postavili svoju kariéru, lebo Slováci by nevedeli prísť na meno bratom Čechom kvôli tomu, čo urobili pražské elity a Čechom by sa podsúvala idea, že sme nevďačná banda, ktorá nevie oceniť to, že nám Česi dali štát a aj slobodu s tým, že by zároveň zaryto mlčali o tom, že nás pražské elity obrali o všetko či už cez zákon o referendum alebo tichou privatizáciou. To by znamenalo, že by sme nemali nadštandardné vzťahy a žiadne spoločné zasadnutia vlád by sa nekonali s tým, že by sme nemali ani toľko suverenity, ako za terajšej a dočasnej nadvlády zradcovskej liberál-fašistickej čvargy.

Prečo je to dôležité?

Pretože Trojmorie/Medzimorie/Nové Rakúsko-Uhorsko by sa skladalo ako skutočný konglomerát bez možnosti jeho nenásilnej transformácie na blok (obe majú centrá, ale u konglomerátu centrum rozkazuje a u bloku zas koordinuje). Ide totiž o to, že Slovensko by bolo neustále na nože raz s Maďarskom a raz s Českom presne tak, ako by to Viedni a GP vyhovovalo.

Teraz ale máme možnosť poskladať z Česka a Slovenska blok, ktorý poslúži ako základ pre novú, možno aj územne rozšírenú, Veľkú Moravu resp. Veľkú Maravu, ktorá už kvôli veľkosti a zdrojovej stabilite by bola, ak nie rovno centrom Európy, tak aspoň lokálnou mocnosťou, pričom Slovensko by bolo jej ideologickým a konceptuálnym centrom.

S pozdravom

Oracle 911

PS: Týmto pozdravujem pána Klausa a pána Mečiara, ktorí de facto zachránili Český a Slovenský národ.

PS2: Aby sme sa pochopili, celé rozdelenie ČSFR cez referendum bolo plánované aspoň o 6-12 mesiacov neskôr ako sa uskutočnilo. Ide totiž o to, že počas toho obdobia dav by bol huckaný politikmi na rozdelenie lebo by sme počuli Česi toto a Slováci tamto v rámci žabo-myších vojen a medzi tým by boli schválené tie zákony, ktoré by nás pripravili o dedičstvo resp. boli privatizované veci a my by sme z toho nevideli ani halier.

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), ktoré môžete zakúpiť aj u vydavateľstva Torden v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

 

Príspevok na chod: Finančne môžete prispieť tu.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

28 thoughts on “Pár slov k rozpadu ČSFR

  1. Z casti po PS mam dojem akoby sa konalo referendum, ale skor ako sa planovalo.
    Referendum sa nikdy nekonalo, pokial si pamatam, aj satanska wikipedia o tom hovori
    https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Rozdelenie_Česko-Slovenska

    Meciar a Klaus podla mojho nazoru posluzili ako uzitocni id..ti. Zamer nezmenili iba ho zmodifikovali . A o co vsetko sme prisli a zriekli sa uz vela ludi nepamata. Cesko si ponechalo vlajku a nielen to. V podstate sme sa odtrhli my. Ja som bol ako mlady clovek za odtrhnutie. Natolko vybicovali emocie.

    S odstupom casu si myslim ze to bola obrovska chyba pre oba narody. Juhośavia, Rusko, Ceskoslovensko.

    Divide et impera

    Liked by 1 person

    • @Milan,
      toto “Z casti po PS mam dojem akoby sa konalo referendum, ale skor ako sa planovalo.” sa v tej vete vztahuje na to ROZDELENIE – nie na referendum, ktore samozrejme nebolo, lebo rozdelenie sa udialo skor, nez bolo zakulisim planovane

      Liked by 3 people

      • Rozdelenie sa udialo presne podľa plánu a včas. K rozdeleniu došlo rozdielnymi zákonmi o obecnom zriadení v ČR iný a v SR iný. Preto Klaus kričal, že buď funkční federace nebo nic. Mečiar to chápal dobre a lepšie čítal politiku a navrhoval konfederáciu, ale Klaus to odmietol a tak došlo k rozdeleniu. Potom už Mečiar len manévroval, ale nemal šťastie na “elitu” a preto to šlo ďalej už podľa GP plánu. Inak, úlohu užitočných idiotov vo veľkej miere zohrali najmä Pithard, Čarnogurský, ako predsedovia vlád a nemalú účasť v tom mal aj Klaus. Samozrejme, z oboch republík boli účastní aj iní ľudia, ale oni to mali v rukách a mohli zmeniť chod dejín. Či by ich zato nezkántrili, to neviem, ale myslím si, že pri trocha odvahy by to vrdeli aj ustáť a manévrovať by musel GP, pretože v tom čase sme ešte stále mali viac, ako štvrť miliónovú armádu a manévrovať sa dalo.

        Liked by 2 people

    • @Milan:
      “PS2: Aby sme sa pochopili, celé rozdelenie ČSFR cez referendum bolo plánované aspoň o 6-12 mesiacov neskôr ako sa uskutočnilo. Ide totiž o to, že počas toho obdobia dav by bol huckaný politikmi na rozdelenie lebo by sme počuli Česi toto a Slováci tamto v rámci žabo-myších vojen a medzi tým by boli schválené tie zákony, ktoré by nás pripravili o dedičstvo resp. boli privatizované veci a my by sme z toho nevideli ani halier.”

      Liked by 3 people

    • Nesúhlasím. Ako tu už nie raz bolo spomenuté, ak nemôžeš niečomu predísť, postav sa tomu na čelo. Toto fakticky urobil Vladimír Mečiar, možno s podporou Václava Klausa. Rozpadu ČSFR zabrániť nemohol, preto aspoň rozpad zobral aspoň čiastočne pod svoju kontrolu. Aspoň tak som článok pochopila.

      Liked by 2 people

    • Minimálne Mečiar pri rozpade ČSFR určite neposlúžil ako užitočný idiot, ale ten, čo vedel zabrániť ako jeden z mála hodeniu do toho koryta, ktoré bolo naplánované. Pričom pre našu loďku našiel obstojné miesto na plavbu. Bol som vtedy študentom VŠ a situácia bola taká, že rozpadu sa vyhnúť nedalo. Ja som to vtedy podporoval a nemyslím, že by to bola chyba. Proste nastal čas postaviť sa na vlastné nohy.
      Teraz treba zabrániť rozpadu a opäť sa spájať s Čechmi, ale už trochu na inom základe.

      Liked by 8 people

      • Užitočných idiotov zohrali Pithard s Čarnogurským a čiastočne aj Klaus. Mečiar len hasil, čo sa dalo, avšak neúspešne. Som zvedavý, kedy sa odtajní to, čo bolo dohodnuté s tranformáciou v roku 1990 a čo Čarnoguro s Pithardom a Klausom oklamali. Potom každému svitne, že kto je kto a ako sa zformovali klany.

        Liked by 1 person

      • Súhlas,získali sme oveľa viac,ako stratili. V spoločnom štáte by nenávisť a šovinizmus,hecovaný už vtedy nasadenými mimovládkami(len sa inak volali,ale už tu boli) možno spôsobil,že by sme už nikdy nenašli k sebe cestu.A naviac,príklad nášho nekrvavého rozdelenia zostane v histórii zapísaný ako unikát. Naše vzťahy majú teraz novú šancu.V.Mečiar,keby bol užitočný idiot,nebol by sa stal terčom takého zohratého mediálneho lynču,ako to bolo.
        Ešte by som chcela spomenúť poslancov FZ ,krorí hlasovaním za rozdelenie ČSFR vtedy hlasovali aj za stratu svojich posl.mandátov.Ich mená neviem nájsť,pre mňa to však boli skutočné osobnosti,každý jeden,oproti tejto strašidelnej chamradi,ktorá dnes rozhoduje o našom živote.Je to neporovnateľné.

        Liked by 4 people

  2. Vidím, že diskutéri nepochopili hlavnú pointu článku, preto im úctivo odporúčam to pozorne prečítať ešte raz.
    K rozdeleniu by došlo tak-či tak. Mečiar a Klaus v rámci možnosti realizovali rozdelenie ČSFR tak, aby to oba národy do budúcnosti bolelo čo najmenej.
    A to, že rozdelenie nebolo úplne férové, to je zase záležitosť zákulisného pozadia, ktorého bábkami boli a sú pražské elitárne klany.
    Netreba smútiť za spoločnou vlajkou, ktorú si privlastnili vrátane všetkých obchodných značiek spojených s bývalým Československom, naši západní susedia. Bez tejto straty by nemohla svetlo sveta uzrieť terajšia slovenská vlajka. A to, že sme museli vybudovať Slovensko od piky, tak to je len dôvod na hrdosť, že sme toho schopní. A ak sme to dokázalisprav po rozdelení, tak to dokážeme znova a opäť, až príde čas.
    Len táto historická skúsenosť, ktorá ešte nezmizla z pamäte súčasníkov, nás oprávňuje rokovať o budúcich dohodách ako rovný s rovným. A netýka sa to len rokovaní s Českou republikou.
    Ori, ďakujem z článok. Mám síce niektoré výhrady, však vieš, čo myslím, ale ohľadom pointy článku to nie je podstatné. Ešte raz vďaka.

    Liked by 11 people

    • @Mima
      Je potrebné si pripomenúť, že po r. 1989 vznikali na Slovensku veľké ekonomické problémy: likvidácia zbrojného priemyslu, baníctva, hutníctva, obmedzená výroba v železiarňach, nebudovali sa cesty, zastavené investície… niekoľko stotisíc nezamestnaných – pričom Česi nepoznali nezamestnanosť. V. Havel situáciu neriešil, skôr sa snažil nedohodnúť. Situácia začala postupne eskalovať, začalo znevažovanie, označovanie za fašistov, diskreditácie…

      Ľudia „svetoobčania“ okolo Havla tým, ako konali, vlastne Česko-Slovensko rozdelili. Bolo pre nich výhodné urobiť jednu snemovňu – nechceli Snemovňu národov. Navrhovali zastúpenie 2:1 a tak malo vyzerať aj hlasovanie. Slovákom by nikdy nijaký návrh neprešiel.

      Podľa V. Mečiara voľby v roku 1992 môžeme pokojne označiť za referendum, pretože výsledok bol jasný. Pri hlasovaní o zániku Česko-Slovenska vo Federálnom zhromaždení, poslanci zároveň hlasovali o zániku svojho mandátu. Hlasovania boli na trikrát a v treťom hlasovaní zánik Česko-Slovenska prešiel. Po ňom si ľudia nenadávali, ale českí a slovenskí poslanci sa objímali a nepovedali si jedno škaredé slovo.

      Liked by 5 people

  3. Oracle má pravdu. Rozešli jsme se nuceně , ale v dobrém a není mezi námi nenávist , ale jsou dobré vztahy a to je pro budoucnosti nejdůležitější. Všechno hmotné se dá obnovit, ale důvěra a zrada se velmi těžce obnovuje. Já se těším až budeme spojeni. Já už jsem. Maminka od Košic a tatínek z Prahy. Půl příbuzenstva tady a půl na Slovensku. Přeji si se spojení spravedlivé aby nebyly rozbroje.

    Liked by 8 people

    • Pardon, nie prof, ale MVDr. Josef Staněk. Pracuje s informáciami ktoré nie sú tak známe, hovorí o historických a duchovných príčinách vzniku ČSSR, aj jednotlivých vojen. Pre info, celá sería videí pozostáva zo 4 častí kde takto rozoberá postupne 4 svetové vojny, tá 4 prebieha …

      Páči sa mi

  4. Spätné upozornenie: „S Čechmi sa nedá“ | Blog o verejnom živote a problémoch Slovenska

  5. Nevím, zda to tady někdo zmínil. Největší vinu na rozparcelování Československa mají trockisté, kteří z našeho státu v r. 1968 vytvořili federaci. Tím mohly být celých 20+ let systémy postupně oddělovány.

    Páči sa mi

Pridaj komentár