Zima bude zrejme tuhá

Nenarážam na to, že bude nedostatok zemného plynu, ale na to, že niektoré veci sa plánujú a pripravujú dlho* a práve toho sa týka aj môj nadpis. Ide totiž o to, že súčasný finančný systém založený na dlhových menách a frakčných rezervách má od začiatku obmedzenú životnosť bez ohľadu na to, či existuje centrálna banka alebo nie. To znamená, že dni má spočítané a otázka je, že čo príde po ňom.

O čom je reč?

Tento finančný systém už takmer skolaboval v rokoch 1987, 2001, 2007 a 2020. Prvé dve záchrany zaplatili Rusi a posledné dve celý svet (nebyť covid cirkusu v 2020, bol by sa finančný systém rozsypal pod vlastnou váhou kvôli derivátom). Tento proces sa dá riadiť a záleží od toho, kto ho riadi, teda či sa zavedie najtvrdšia diktatúra, alebo získame slobodu.

Veci sú nastavené tak, že systém centrálnych bánk (CB) je pre ľudstvo neprirodzený, lebo sa koncentruje do jedných rúk priveľa moci bez verejného dohľadu a to ohrozuje prežitie danej spoločnosti eventuálne aj celého ľudstva a keby tu nebol tento systém, tak by to tu vyzeralo úplne inak.

Ako by to vyzeralo?

Ľudská spoločnosť kvôli deľbe práce je transakčná a bez parazitického bankového systému by nielen prebiehala rovnocenná výmena, ale by aj bola použitá buď tvrdá mena, ktorá sa dá ľahko vyjadriť ako potenciálna energia napr. mena založená na obilí, alebo drahé kovy ako sú zlato, striebro a meď, ktoré sú vyjadrením niekoho práce či oboje. Toto je dôležité z toho pohľadu, že peniaze umožnia časovo a priestorovo odložený barter resp. výmenu energie medzi subjektami. Ale nepodložené resp. dlhové peniaze nepredstavujú potenciálne energiu alebo niekoho prácu, lebo je to len prísľub niekoho práce či energie a nie nutne toho, kto sľúbil tú prácu či energiu, a nie nadarmo sa hovorí „sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú“. Inými slovami, súčasný finančný systém je inštitucionalizovaný a štátom schválený podvod, bez ohľadu na to, že je to založené na US$ alebo € či hociktorej mene ako účtovnej jednotke.

Ako do toho zapadá US$?

Málokto si uvedomuje, že v ústave USA je zakotvené to, že ústavným platidlom USA sú kúsky striebra a zlata, lenže to, čo sa teraz nazýva US$ nielen už nemá žiadne zlaté či strieborné krytie, ale to ani nie sú štátom vydávané peniaze, t.j. je to mena, ktorú vydáva súkromná entita na území USA, ktorá bola uzákonená protiústavne a má krytie len dlhu USA. A z tejto vzniknutej situácie neviním samotných Američanov, ale tých, ktorí podobný trik použili aj vo Francúzsku, Anglicku a inde.

Vrátime sa k obiliu a drahým kovom?

Obilie ako súčasť komoditného košíka, ktoré kryje menu má zmysel, ale čisté krytie obilím v ére, kde väčšinu práce vykonávajú stroje a automatizované továrne sú na spadnutie, je nezmysel. Drahé kovy zmysel majú a je ich dosť na 100% krytie a nielen preto, že môžem povedať, že x gramov zlata a/alebo striebra predstavuje y jednotiek meny, ale aj preto, že sa nedá veriť oficiálnym odhadom toho, že koľko drahých kovov bolo vyťažených a ani oficiálnym odhadom o tom, že koľko je ešte v zemi, napr. Grand Canyon sa stal národným parkom aj preto, aby sa tam neťažilo zlato (dobové noviny informujú o náleze), Čokoládová hora je tiež plná zlata a väčšina federálnej pôdy v Kalifornii tiež ukrýva zlato vo veľkom množstve. Ďalšou vecou je to, že legitímne kryptomeny predstavujú budúcnosť, pretože buď predstavujú niečiu už vykonanú prácu, alebo predstavujú nástroj na efektívnu redistribúciu zdrojov, či oboje.

Čo to znamená pre USA a pre nás?

To, že súčasný finančný systém založený na CB skolabuje pod váhou derivátov je dané. Je dané aj to, že hra s US$ končí a je dané tiež to, že okolnosti prinútia USA vrátiť sa k drahým kovom ako k základu obeživa a aj pristúpiť k adaptácii kryptomien ako k platidlu. Znamená to tiež, že USA budú musieť znovu vybudovať svoju priemyselnú základňu, ale bude to iná priemyselná základňa než akú vyviezli pred 40-50 rokmi.

Veľký otáznik nie je ani €, lebo v súčasnosti na jeho udržanie má ekonomickú silu len Nemecko a niektoré ostatné s ním susediace štáty s tým, že kvôli vyčíňaniu čvargy v Bruseli politická stabilita je tiež preč. A Nemcom už dochádza trpezlivosť a môžu čoskoro zahlásiť, že „toľko nášho € znamená ten gram zlata a keď na to nemáte, tak vypadnite“. Lenže to, či si niekto bude môcť dovoliť takéto krytie, je funkciou toho, aké má energetické zabezpečenie vlastnej ekonomiky a tu prichádza do hry dôležitý faktor a síce to, že aký máme vzťah s Ruskom. Takže máme ďalší významný dôvod, prečo sa treba zbaviť moci liberál-fašistickej čvargy a naložiť s nimi ako so zločincami a vlastizradcami (čím aj sú).

S pozdravom

Oracle 911

*) Je to narážka aj na vtip, kde pointa je: „Zima zrejme bude krutá, lebo Indiáni už tretí týždeň rúbu drevo.“

Výzva: prosím začnite čítať hrubé knihy (je to fuk s ktorými začnete), ktoré môžete zakúpiť aj u vydavateľstva Torden v nadchádzajúcom období znalosti v nich obsiahnuté budeme potrebovať všetci.

Príspevok na chod: Finančne môžete prispieť tu.

Poznámka: Diskusia je nižšie a je otvorená.

7 thoughts on “Zima bude zrejme tuhá

  1. mozno nie uplne k veci ale zase ani az tak mimo, byvanie ma obyvatelom zabezpecit stat za symbolicku cenu, narodite sa na slovensku a pokial tu mate zit a platit dane sa musite upisat otrokarskej slucke za svinsky vystrelene sumy, to je ale pohodicka pre vladu, cista genocida, no ale co sa budeme stazovat, ved sme v eu a ta nas dotuje… vsetko je smradlavy megapodvod a ja pocas europskej hymny vstavat nebudem, politik ktory sa oznacuje za pronarodneho a svoj narod nechava skapinat v uzernickej pasci je len prisluhovacske hovado a nie pronarodny politik

    Liked by 3 people

  2. Ori, kde myslis tu Cokoladovou horu? V Evrope je take jedna Cokoladova hora, mysticka, Toblerone-nuggets ve zlatem, Sluncem zalitem obalu je hora zobrazena. Pak jsou take Cokoladove kopce na Filipinach, je to prirodni rezervace. Zajimave.

    Páči sa mi

Pridaj komentár